DOLAR 34,5545
EURO 36,202
ALTIN 2983,891
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İş yerinin güvenli ve standartlara uygun tasarımı verimliliği etkiliyor

    İş yerinin güvenli ve standartlara uygun tasarımı verimliliği etkiliyor
    04.05.2024
    A+
    A-

    Çalışma alanlarındaki iş güvenliği önlemlerinin tasarlanmasında ve uygulanmasında mimarların etkin rolleri olduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı, Peyzaj Yüksek Mimarı Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, zeminden aydınlatmaya, havalandırmadan ergonomik mobilyaya kadar pek çok detayın çalışanların güvenliğinin yanı sıra verimlililiğini de artırdığını söyledi. Çermikli, “İyi aydınlatılmış ve iyi havalandırılmış bir çalışma ortamı, çalışanların dikkatlerini ve verimliliklerini artırırken, göz yorgunluğu, baş ağrısı, alerji başta olmak üzere birçok sağlık sorununun önüne geçmektedir” dedi.

    İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı, Peyzaj Yüksek Mimarı Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, iş güvenliği ile ilgili  iç mimarlık alanında alınması gereken önlemlere ilişkin bilgi verdi.

    İş güvenliği önlemleri önemlidir

    İş yerlerinde iş güvenliği önlemleri almanın, çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumanın ve olası kazaları minimize etmenin önemli olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, “İş güvenliği önlemleri her türlü çalışma ortamında (iç ya da dış mekan çalışma ortamı) çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumayı amaçlar. Çalışanların iş yerinde güvenli bir ortamda çalışması üretkenliği arttırmakta, çalışanların çalıştıkları kuruma bağlılığını ve işyeri kültürünü olumlu etkilemektedir” dedi.

    İş yeri standartlara uygun tasarlanmalıdır

    Mimarların iç ya da dış mekanlarda bulunan çalışma alanlarındaki iş güvenliği önlemlerini tasarlama ve uygulama konusunda etkin rol oynadıklarını kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, “Çalışma alanlarının tasarımında yangın güvenliği önlemleri alınması, iş yerinin standartlara uygun tasarlanması gereklidir. Yangın merdivenleri, yangın kaçış yolları, yangın alarm sistemleri planlanması, acil çıkış-kaçış planlamaları, gerekli yerlerde, gerekli sayıda ve uygun standartta yangın söndürme ekipmanları yer alması önemlidir” diye konuştu.

    Düzenli yangın tatbikatı yapılmalıdır

    Yangın tatbikatlarının düzenli olarak yapılması ve acil çıkış yollarının planlanması gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, şunları söyledi:

    “İş yerlerinde düzenli yangın tatbikatı yapılması, ekipmanların kontrolünün düzenli yapılması, şirketlerin yangın tahliye planı oluşturması ve çalışanlarına gereken bilgilendirmeyi yapması gereklidir. Özellikle acil çıkış levhalarının doğru yerlerde ve tüm çalışanların her durumda görebileceği şekilde yer alması, katlarda tahliye planlarının görünür bir şekilde paylaşılması hızlı ve güvenli tahliye için önemlidir. İşyerlerinde acil durum ve kurtarma planlarına uygun olarak, acil çıkış yolları, toplanma noktaları gibi unsurlar mimari olarak planlanmalıdır. Burada engelli çalışanların yangın tahliye stratejisine eklenmesi çok önemlidir. Bu nedenle işaret ve uyarı sistemlerinin her türlü kullanıcıyı düşünerek planlanması gereklidir.”

    İyi aydınlatma ve iyi havalandırma sağlık açısından önemli

    İş yerlerinde aydınlatma ve havalandırma sistemlerinin de önemine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, “Doğru planlanmış bir çalışma ortamı aydınlatma ve havalandırma açısından kullanıcılara güvenli bir çalışma ortamı sağlarken, aynı zamanda iş yerinde motivasyonun artmasına da neden olmaktadır. İyi aydınlatılmış ve iyi havalandırılmış bir çalışma ortamı, çalışanların dikkatlerini ve verimliliklerini artırırken, göz yorgunluğu, baş ağrısı, alerji başta olmak üzere birçok sağlık sorununun önüne geçmektedir. Aydınlatmada doğal ışık kaynaklarından yararlanmak, uygun yerlere aydınlatma armatürleri koymak, elektrik tesisatında gerekli güvenlik önlemlerini almak gereklidir. Yapay havalandırma yerine doğal havalandırma kullanmak, doğru yerde baca ve havalandırma kanalları yerleştirmek, bakım ve temizliğini düzenli yapmak, işyerindeki hava kalitesini iyileştirerek çalışanların sağlığını korumasına katkı sağlamaktadır” dedi.

    Elektrik güvenliğine dikkat!

    Peyzaj Yüksek Mimarı Dr. Öğretim Üyesi Beyza Çermikli, “Elektrik panolarının kolayca erişilebilir ve güvenli bir şekilde korunması, elektrik çıkışlarının uygun yerlere yerleştirilmesi gibi mimari detaylar elektrik güvenliğini sağlamak için önemlidir” uyarısında bulundu.

    Zemin ve yürüme yolları düzgün, kaymaz ve engelsiz olmalı

    Zeminlerin düzgün ve kaymaz olmasının çalışanların düşme riskini azaltacağını, ayrıca işyerindeki yürüme yollarının geniş, düzgün ve engelsiz olmasının da önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Çermikli, alınması gereken diğer önlemleri de şöyle sıraladı:

    “Aynı zamanda kullanılacak ekipman ve mobilyaların yerlerinin iyi planlanması, seçilen mobilyaların sağlıklı materyallerden seçilmesi ve ergonomik olması istenir.

    Ergonomik tasarımla rahat çalışma ortamı sağlanabilir

    Mobilya düzenlemeleri, masa ve sandalye yükseklikleri, aydınlatma düzenlemeleri gibi unsurlar ergonomik olarak tasarlanarak çalışanların rahat ve güvenli bir şekilde çalışmalarını sağlanabilir. Ayrıca seçilen malzemelerin yangına dayanıklılığı, zehirli gaz salınımları gibi faktörleri de dikkate alınması önemlidir.

    İş ekipmanları ve makinelerin kullanımı sırasında oluşabilecek riskleri önlemek için, bu ekipmanların kullanım alanları, erişim noktaları ve güvenlik bariyerleri gibi mimari detaylar dikkate alınmalıdır.

    Kimyasal maddelerin saklanması, kullanılması ve taşınması sırasında oluşabilecek tehlikeleri önlemek için, kimyasal depolama alanlarının uygun şekilde tasarlanması önemlidir. Bu alanlar, iş yerindeki diğer alanlardan ayrılmalı ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.