İş sağlığı ve güvenliği ödülü alan tek sendika ÇEİS oldu
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi ile Kristal Baret Ödülleri’nin inovasyon kategorisinde ödüle layık görüldü. Çimento Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi (ÇİSİEM), iş kazası anını birebir deneyimleme imkânı sunan sanal gerçeklik uygulaması başta olmak üzere sektör çalışanlarına sunduğu üst düzey eğitim ve uygulamalarla ödül almaya hak kazandı. ÇEİS, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kristal Baret Ödülleri’nde ödül alan tek sendika oldu.
“Sıfır İş Kazası” vizyonuyla iş sağlığı ve güvenliğine büyük çaplı yatırım yaptıklarını ve önceliklerinin insan olduğunu vurgulayan ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardanşunları ifade etti:
“Yaklaşık 1,5 milyon TL yatırımla kurulan Çimento Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi, sektörün sıfır iş kazası vizyonuna ulaşmasında yaptığımız en büyük ve önemli yatırımlardan biridir. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği merkezi sahibi ilk işveren sendikası olarak yıl boyunca sektör çalışanlarına yönelik eğitimler verdiğimiz merkezimizde başta mavi yaka çalışanlarımız olmak üzere, yılda 3 bin çalışanımıza ulaşmayı hedefliyoruz.”
Kapasite artıyor, iş kazası azalıyor
Son 10 yılda çalışan sayısının yaklaşık yüzde 40, klinker üretim kapasitesinin yüzde 90 arttığını belirten Şardan, “Bu artışa rağmen iş kazalarına ilişkin uluslararası kıyaslamalarda kullanılan kaza sıklık oranında yüzde 20, kaza ağırlık oranında yaklaşık yüzde 70’lik bir düşüş sağladık. Bu başarı, iş sağlığı ve güvenliği alanında yürüttüğümüz çalışmaların sonucudur. Gayretlerimizin Kristal Baret Ödülü’yle taçlandırılması bizim için büyük bir gurur ve motivasyon oldu” diye konuştu.
Teknik ve akredite iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin de verildiği ÇİSİEM’de özel olarak geliştirilen sanal gerçeklik modülleriyle, gerçek hayatta tecrübe edilemeyecek riskli durumlar simüle edilerek çalışanların deneyimlemesine imkân sağlanıyor. Merkez’in Endüstri 4.0 kapsamında kurulan teknolojik altyapısı, katılımcılığı öne çıkaran eğitim modeli, çalışma ortamını birebir yansıtan teknik eğitim uygulama alanları ile Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği alanında önde gelen dijital merkezlerinden biri olması hedefleniyor.