İnsay Yapı: Yakın zamanda gurbetçi etkisini rakamlarda göreceğiz
Yabancılara yapılan konut satışlarının artış trendinde olduğunu hatırlatan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yüksek döviz kuruna bağlı olarak gurbetçilerin konut alımına ciddi ilgi gösterdiğini söyledi. Önümüzdeki dönemlerde bu ilginin satış rakamlarına yansımasını beklediklerini belirten Çulhalık “Döviz kuru avantajı, gurbetçilerin büyük şehirlerden getirisi yüksek projelere ilgi göstermesine neden oluyor. Hatta bu nedenle markalı konut üreticileri artık projelerini yurt dışında Türkler’in yoğun yaşadığı bölgelerde tanıtmaya başladı” dedi.
Yabancılara yapılan konut satışlarının nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,1 artarak 6 bin 447 olduğunu hatırlatan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yüksek döviz kuruna bağlı olarak gurbetçilerin de son dönemde konut alımına ciddi ilgi gösterdiğini söyledi. Gurbetçiler, konut almak için daha önceleri genelde kendi memleketlerini tercih etseler de son yıllarda bu ilginin yatırım amacıyla büyük şehirlere kaydığını belirten Çulhalık, “Döviz kuru avantajı, gurbetçilerin büyük şehirlerden getirisi yüksek projelere ilgi göstermesine neden oluyor. Hatta bu nedenle markalı konut üreticileri de artık büyük şehirlerdeki projelerini yurt dışında Türkler’in yoğun yaşadığı bölgelerde tanıtmaya başladı” dedi.
Son dönemde yurt dışında yaşayan vatandaşların konut alımı ve gayrimenkule yatırım konusunda istekli göründüğünü kaydeden Çulhalık, ciddi bir gurbetçi ilgisi olduğunu önümüzdeki dönemlerde bu ilginin satış rakamlarına yansımasını beklediklerini belirtti. Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelerde yaşayan gurbetçilerin özellikle dikkat çektiğini belirten Çulhalık, bu kesimin tüm daire tiplerinden konut aldığını söyledi.
Öte yandan; konut arzının yüksek maliyetler yüzünden yetersiz kaldığının da altını çizen İhsan Çulhalık “Bir yılda sadece çimentoya yüzde 500, alüminyuma yaklaşık yüzde 400, bakır fiyatlarına ise yüzde 340 zam geldi. İnşaat girdi maliyetleri sürekli artıyor. En önemli girdi kalemi olan demirin tonu 16 bin 500 TL’ye dayandı. Buna enerji maliyetlerini de eklediğimizde biz bile fiyat artışlarını takip edemez hale geldik. Bu sorun konut üretimi yeterli hale gelinceye kadar devam edecek. Bunun bilincinde olan gurbetçiler de ev fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini ön görerek birikimlerini gayrimenkule yatırma yolunu seçiyor. Her zaman altını çizdiğimiz gibi; gayrimenkule yapılan yatırım, hiçbir zaman kaybettirmez” diye konuştu.