DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaatta maliyet artışlarına verimlilik çözümü

    26.01.2018
    A+
    A-

    TÜİK verilerine göre 2008 krizinden sonra emek/verimlilik oranı diğer sektörlere göre %25 -30 düşen inşaat sektöründeki verimsizliğe İstanbul Proje Yönetim Derneği’nden (İPYD) geldi. İPYD üyesi deneyimli inşaat projesi yöneticileri, benzer problemleri yazılım sektöründe “Çevik Yaklaşım”la çözen AgileTurkey iş birliği ile “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi” başlattı.

    İnşaat sektöründe yaşanan verimsizliğe çözüm bulmak amacıyla yola çıkan IPYD üyeleri; Y. Mimar Demet Demirer’in liderliğinde “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi”ni geliştirdiler. Y. Mimar  Alev Akın, İnşaat Y. Mühendisi İlke Bozkurt ve AgileTurkey Kurucu Üyesi Mehmet Yitmen’den oluşan proje ekibi,3 pilot uygulamada çevik dönüşümü başlattı. Pilot projeler sektörün 3 farklı faaliyet alanı mimari tasarım, ana yüklenici ve alt yüklenici firmalardan seçildi. Konularında lider MUUM Mimarlık, Yapı Merkezi ve Metal Yapı Cephe’nin yeni başlayan üç işi için proje takımları oluşturuldu. Belirsizlik ve karmaşıklık katsayıları yüksek birer projeleri SCRUM pratikleri kullanılarak yönetilmeye başlandı.

    Çevik dönüşüm lansmanı zirveyle yapılacak

    Türkiye inşaat sektöründe ilk kez uygulanan ve İPYD gözetiminde 3 ay devam edecek olan “çevik proje yönetimi” deneyimleri ise 14 Nisan 2018 tarihinde Kozyatağı Hilton’da düzenlenecek olan Dinamik İnşaat Yönetimi Zirvesi’nde açıklanacak. İnşaat sektöründe verimliliğin artırması ve böylece inşaat maliyetlerinin önemli ölçüde indirilmesini sağlayacak projenin lansmanı da Zirve’de gerçekleştirilecek.

    Pilot proje takımları deneyimlerini anlatacak

    İnşaat sektöründe Türkiye’de ilk deneyimleri geliştiren pilot proje takımları deneyimlerinin iş performanslarını ve motivasyonlarını nasıl etkilediğini sektör profesyonelleri ile paylaşacaklar. Uluslararası mega inşaat projelerinde başarı elde etmiş “çevik inşaat yönetim danışmanları” deneyimleri ile ilgili sunum yapacaklar.

    Sektör liderleri verimliliği gündemlerine alacak

    Ülkemizin sektör lideri firmalarının yöneticileri belirsiz ortamlarda başarılı olmakla ilgili ipuçlarını aktaracaklar. Dinamik İnşaat Yönetimi Zirvesi’yle birlikte sektör liderleri için verimlilik gündemin birinci maddesi olacak.

    Sektör kurumları değişime ayak uyduramıyor

    Proje lideri Y. Mimar Demet Demirer, 2008 krizinin ardından pek çok farklı sektörün düşen verimliliğini düzeltmeyi başardığını ancak Türkiye inşaat sektörünün değişime ayak uydurma ve esneklik kapasitesinin düşük olması nedeniyle verimliliği artıramadığını söyledi. Demirer, “İnşaat Sektöründe Çevik Dönüşüm Projesi, bu ihtiyaçtan doğdu. İPYD üyesi deneyimli inşaat projesi yöneticileri ile yola çıktık.  Benzer problemleri yazılım sektöründe “çevik yaklaşım”la çözen AgileTurkey ile iş birliği yaptık.  Yaygın çevik yönetim yaklaşımı olan SCRUM pratiklerininin inşaat sektörü süreçlerine adapte edilmesini sağlıyoruz.Çevik yaklaşım temel olarak şu kurumlardan oluşuyor; müşteri odaklılık, kaizen kültürü, şeffaflık, değişime liderlik, güven ve yalınlık… Bu gibi değerleri merkeze aldık. Dikey hiyerarşi yerine otonom takımları ve güçlü iletişimi ön planda tutuluyor. İş paylaşımına dayalı güçlü takımlar kuruluyor. Yatay organizasyonlara dönüşmeye ve uzun vadeli planlar yerine çevresel koşullara duyarlı kısa vadeli paketlerle öğrenip gelişerek ilerlemeye yönlendiriyoruz.

    Çevik yaklaşımların en yaygını olan SCRUM kelime olarak ragbi maçlarında 8’er kişilik ileri takımlarının karşılıklı omuz omuza topu kazanma mücadelesini tanımlamak için kullanılıyor.

    SCRUM takımının güçlü bağından ve hedefe kilitlenmesinden esinlenerek proje yönetim yaklaşımı olarak SCRUM’ın temel öğeleri:

    * 9 kişiyi geçmeyen kendi kendine yeten otonom takımlar

    • 1-4 hafta arasında bir hedefe ulaşacak kadar uzun; değişiklikleri dikkate alacak kadar kısa, hedefleri belirgin Sprint adı verilen kısa iş planlama modülleri
    • Scrum Master ve Product Owner rolleri ile takımın işi gerçekleştirme aşamasında bilgi eksikliği, öncelik değişikliği veya başka teknik aksaklıklarla verimsizliğe uğramaması için önlem alan ve takımın önünü açan pozisyonlar
    • Planlama, günlük iletişim, geri bildirim ve sürekli gelişme için standart toplantılar

    olarak tanımlanabilir. Tabi bir de çok çoklu görev (multi-tasking) çalışanları çok verimsizleştiren bir durum.  Takımların tek hedefe odaklanması mümkün olduğunca bütün süreçleri kendi içinde gerçekleştirmesi önemli, başka bir takıma giden her süreç takip ve koordinasyon yükü getiriyor.

    Bütün bu şekil şartlar çevik değerlerin daha verimli ve hızlı bir şekilde kuruma yerleşmesini sağlamaya yöneliktir.

    Biz de pilot proje takımlarına eğitimler vererek bu şekilde organize olmalarına ve SCRUM pratiklerini doğru bir şekilde uygulamalarına destek oluyoruz.

    Sürekli gelişmeyi, kişileri suçlamak yerine sistemi iyileştirmeyi çalışma şeklinin merkezine koyan SCRUM “hiper üretkenliğe” dönüşen takımlar vadediyor.” dedi.

    Demirer şunları ekledi; “3 temel aşamadan oluşan projemiz İstanbul ve İzmir’de seminerlerle başladı. Pilot projelerle devam ediyor. Lansman ise Dinamik İnşaat Yönetimi Zirvesi’nde gerçekleşecek. Meslektaşlarımız, Türkiye inşaat sektörünün ilk çeviklik odaklı organizasyonuna www.dinamikler.org/insaat.asp bağlantısı üzerinden 28 Şubat 2018 tarihine kadar erken kayıt avantajlarından yararlanarak kayıt olabilirler.”

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.