DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İnşaat sektöründe kalıcı teşviklere ihtiyaç var

    İnşaat sektöründe kalıcı teşviklere ihtiyaç var
    09.04.2020
    A+
    A-

    Dünyada ve ülkemizde görülen koronavirüs salgınından etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Türkiye’nin lokomotifi konumunda olan inşaat sektörü mevcut koşullar nedeniyle faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirme oranının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılmasının sektörü pozitif yönde etkileyeceğini ifade eden Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, konut almak isteyen alt ve orta gelir grubundaki alıcılar için bu desteğin önemli olduğunu vurguladı. Kamu bankalarının yanı sıra birçok özel bankanın sektöre destek vermek amacıyla kampanyalar başlattığını söyleyen Kaya, hem ülke ekonomisi hem de inşaat sektörü için yeni düzenlemelere ve kalıcı teşviklere ihtiyaç olduğunu belirtti.

     Dünya genelinde ve ülkemizde etkili olan koronavirüs salgını, birçok sektör gibi inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Yüzlerce işkolunu kapsayarak ekonomiye ve istihdama katkıda bulunan inşaat sektörüne yönelik açıklamalarda bulunan Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, konutta peşinatın yüzde 10’a düşürülmesiyle birlikte sektörün kısa vadede de olsa hareketlenebileceğini söyledi. Başta kamu bankaları olmak üzere birçok özel bankanın sektöre destek vermek amacıyla kampanyalar başlattığını ifade eden Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

    “Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirme oranının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılmasının özellikle konut sahibi olmak isteyen alt ve orta gelir grubundaki alıcılar için önemli olduğunu düşünüyoruz. Açıklanan bu destek paketi sektörümüzü ve konut ihtiyacı bulunan tüketicileri pozitif yönde etkileyebilecek olsa da hem ülke ekonomimiz hem de sektörümüz için ek düzenlemeler ve kalıcı teşviklerin çok faydalı olacağına inanıyoruz.”

    Yabancılara konut satışı olumsuz etkilenecek

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı konut satış istatistiklerine göre, yabancılara yönelik konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 artış gösterdiğini ifade eden Kaya, konut yatırımlarında ise ilk sırada İstanbul’un yer aldığını vurguladı. Koronavirüs salgınıyla birlikte yabancıların taleplerinin de düşüşe geçeceğini belirten Kaya, “Yabancılara konut satışının hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine olan katkısını göz ardı etmemek gerekiyor. Küresel çapta olan bu salgının tüm dünyada etkisini yitirmesiyle birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin tekrar artacağına inanıyoruz’’ diyerek sözlerini tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.