DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İngiliz Exim’i 30 milyar paundluk bütçesini Türk müteahhitlerimizle paylaşmaya hazır

    İngiliz Exim’i 30 milyar paundluk bütçesini Türk müteahhitlerimizle paylaşmaya hazır
    14.11.2018
    A+
    A-

    TMB Gündem 2018 toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Zor bir süreçten geçiyoruz ama en zor kısmı geride kaldı. Önümüz aydınlık” dedi. Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerine seslenen Pekcan, “Geleneksel pazarlarımızda yaşanan siyasi istikrarsızlar nedeniyle kayıplarımız oldu. Ben inanıyorum ki her olumsuzluk yeni bir başarı ivmelenmesi için yeni bir umuttur. Bakir bir Afrika pazarı var. İngiliz Exim konusunda Sayın Bakan’la görüştüm. 30 milyar poundluk bir bütçeden bahsetti. Bizimle bu parayı paylaşmaya hazırlar. Yeter ki siz gidin işi alın. Çağırın biz yanınızdayız, geleceğiz” dedi.

    Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “İnşaat sektöründe zor bir dönemden geçiyoruz. İç pazarda, malzeme fiyatlarında iki yıldır devam eden artışlara ek olarak, döviz kurunda yaşanan gelişmeler ve enflasyonla mücadele için yürütülen parasal sıkılaştırma politikası zorluklarımızı artırdı. Yurtdışında da teminat mektuplarımızın direkt kabul görmemesi ve yurtdışına Türk işçi götürmek konusunda uygulamada ciddi sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Gündem 2018 Toplantısı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakan yardımcıları ile diğer kamu, iş dünyası ve inşaat sektöründen öne çıkan sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Ankara Sheraton Hotel’de düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan TMB Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, “İnşaat sektörü yurtiçinde ve yurtdışında zor bir dönemden geçiyor” dedi.

    Yenigün, “İç pazarda malzeme fiyatlarında iki yıldır devam eden artışlara ek olarak döviz kurunda yaşanan gelişmeler ve enflasyonla mücadele için yürütülen parasal sıkılaştırma politikası zorluklarımızı artırdı” diye konuştu. Mithat Yenigün, “Acil bir fiyat farkı düzenlemesi ihtiyacı olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıca geçmiş yıllarda ihalesi yapılan projelerde biriken yüksek hakediş alacakları da ciddi bir sorun oluşturuyor. Konut ve gayrimenkul sektöründe ise tüm destek ve kampanyalara karşın yüksek banka faizlerinin alternatif getirisi satışları olumsuz etkilemiş durumda. Tüm bu gelişmeler yurtiçinde sektörde nakit akışında büyük sorunlara yol açarak sadece üyemiz ana yüklenicileri değil, alt yüklenicileri, inşaat malzemesi tedarikçileri ile birlikte yüz binlerce çalışanı yakından ilgilendiren bir sosyal problem haline gelmek üzere” şeklinde konuştu.

    “Teklif yasalaşırsa Türk işgücü istihdamını artacaktır”

    Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ise teminat mektubu ile Türk istihdamı sorunlarına değinen Yenigün, ilk tercihlerinin her zaman Türk işçisi ile çalışmak olduğunu ancak uygulamada bir şeylerin yanlış gittiğini vurguladı. Yenigün şöyle devam etti: “Yurt dışında 2002 yılında 4 milyar dolar ciro yaparken 35 bin işçi götürüyorduk. Şimdi 30 milyar dolarlara çıktığımız dönemde 23-25 bine düştü. Neden? Çünkü yurt dışına götürdüğümüz işçiler dönüşte bize ağır yükler getiriyorlar. Ekonomi, Maliye, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, Birliğimizle ortak bir çalışma yaparak bir kanun teklifi hazırlamıştı. İhtilaflara büyük ölçüde çözüm olacak ve Türk işgücü istihdamını artırmamıza olanak sağlayacak bu teklifin yasalaşmasını sektörümüz ve Türkiye ekonomisi adına son derece önemsiyoruz.”

    “Teminat mektuplarımız direkt kabul görmüyor”

    TMB Başkanı Yenigün, teminat mektubu konusunda yaşadıkları sorunları ise şöyle anlattı:

    “Son birkaç aydır daha zor bir süreç yaşıyoruz. İş yaptığımız ülkelerin hiçbirinde Türk bankalarının Teminat Mektupları direkt olarak kabul edilmiyor. Ülkemiz ekonomisiyle yarışamayacak bazı ülkelerin bankaları düne kadar iş yapmak için peşinden koştukları bankalarımızın kontr-garantilerini kabul etmiyorlar. Kimi ülke bankaları da Türk bankalarının riskini almak istemediklerini ifade ediyorlar. Bu durum üyelerimizin ihalelere katılamama veya kazandıkları ihalelerde kesin Teminat Mektubu verememesi riskini ortaya çıkarıyor. Bu konu uzun dönemde Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin önündeki en büyük problemdir. Türk bankacılık sistemi ve Türk bankalarının etkin tanıtımının yapılarak, firmalarımızca bankalarımızdan alınacak teminat mektuplarının direkt kabul edilmesini sağlayacak adımlar atılmasını bekliyoruz.”

    Bakan Pekcan: “Her zaman Türk müteahhitlerimizin yanındayız”

    TMB Gündem 2018 toplantısının onur konuğu Ticaret Bakanı Pekcan ise, zor bir süreçten geçtiğimiz herkesin malumu olduğunu kaydederek, “Ama zor kısmı geride kaldı. Önümüz daha aydınlık. Ben inanıyorum ki her olumsuzluk yeni bir başarı ivmelenmesi için yeni bir umuttur” dedi.

    Türkiye’nin üretime ve ihracata dayalı bir büyümeye ihtiyacı olduğunu ve bu noktada müteahhitlik sektörünün önemini vurgulayan Bakan Pekcan, “Bütün ihracatçılarımızın, müteahhitlerimizin, hizmet sektörümüzün yanındayız. Sizler gerçekten en zor coğrafyalarda çok büyük başarılara imza attınız. Bugün müteahhitlerimiz ENR verilerine göre dünyada değer itibarıyla 8’inci sırada, sayı itibarıyla 46 firmayla 2’inci sırada. Türk inşaat sektörünü dünyada yıllardır başarıyla temsil eden Türkiye Müteahhitler Birliği’nin sahip olduğu kurumsal kültürle, öncü rol üstleneceğine her zaman inancımız tam. Bu vesileyle TMB’ye bu program için gerçekleştirdiğiniz tüm çalışmalar için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

    Son yıllarda iş yapılan bölgelerde yaşanan siyasi istikrarsızlar geleneksel pazarlarda Rusya, Irak, Suriye ve Libya’da kayıplara neden olduğunu hatırlatan Pekcan, “Bakir bir Afrika pazarı var. Türkiye’yi ve Sayın Başkanımızı çok seviyorlar. Afrika’da herkes Çin’den bıkmış. Ucuz kredi, para var ama kalitesinden memnun değiller. Ama bizim Türk firmaların servisinden, kalitesinden, hizmet anlayışından ve teslim süreçlerinden son derece hoşnutlar. İngliz Exim konusunda Sayın Bakan’la yaptığımız görüşmede 30 milyar poundluk bir bütçeden bahsetti. Bizimle de bu parayı paylaşmaya hazırlar. Yeter ki siz gidin iş görüşmesi yapın. İşi alın. Çağırın biz geleceğiz. Türk Eximbank’ı da yanınızda. Eximbank’ın kaynaklarını artırmak üzere de çalışıyoruz. Bu sene önce hedefimiz 40 milyar dolar, sonra 44, 2019’da 48 milyar dolar seviyesine ulaştırmak” şeklinde konuştu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.