DOLAR 34,5442
EURO 36,0546
ALTIN 2997,051
BIST 9490,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İmalat sanayinin ‘altın tasarımları’ için geri sayım başladı

    İmalat sanayinin ‘altın tasarımları’ için geri sayım başladı
    26.02.2020
    A+
    A-

    TİAD, geleceğin yeteneklerini sanayiye kazandırmak ve inovatif fikirlerin ortaya çıkmasını teşvik etmek amacıyla geleneksel hale getirdiği Altın Pergel yarışmasının startını verdi.  İki kategoride düzenlenecek olan yarışmada meslek lisesi öğrencilerinden 3D polimer yazıcı, üniversitelerin mühendislik fakültesi öğrencilerinden de 3D karbon-fiber yazıcı tasarlamaları isteniyor. İmalat sanayisinde ana üretim malı olarak kullanılan takım tezgahlarında yerli ve millilik oranının yüzde 15 olduğunu kaydeden TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Bu yarışmayı hayata geçirerek hem 2023 için belirlenen ihracat hedefini yakalamak üzere ülkemize destek veriyor hem de Türkiye’nin ithalata bağımlı olduğu yüksek teknolojili üretim araçlarının ve ihtiyaç duyulan tamamlayıcı ekipmanlarının ülkemizde üretilmesi için tasarım altyapısı sağlıyoruz” dedi.

     

    Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), mesleki-teknik liseler ile üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyanları imalat sanayisine kazandırmak, özgün tasarım ve ürünlerin gelişmesini sağlamak için bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlattığı Altın Pergel Yarışması’nın startını verdi. Meslek lisesi ile üniversitelerin mühendislik fakültesi öğrencilerinin katılımına açık alan ve iki kategoride düzenlenecek olan yarışmanın bu yılki konusu ise 3D yazıcılar.

    Meslek liselerinin 3D polimer yazıcı, mühendislik fakültesi öğrencilerinin ise 3D karbon-fiber yazıcı tasarımlarıyla katılacağı yarışma, eğitim, tasarım, üretim ve değerlendirme bölümlerini kapsayan yedi aylık bir süreci kapsayacak.

    Birinci aşamada öğrenci ve öğretmenler gruplarını oluşturup belirlenen kriterlere göre teorik tasarımlarını yapacak. Hazırlanan teorik çalışmalar alanında uzman olan jüri üyeleri tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak ve her kategori özelinde bir üst aşamaya geçmesi için 10’ar okul belirlenecek. Bu aşamada okullara tasarımlarını yapabilmeleri için iş istasyonu ve 3D tasarım programı verilecek ve bu programın eğitimlerini almaları sağlanacak.  Tasarımların son hali tekrar jüri değerlendirmesine tabi tutulacak ve her okul 26-27 Eylül tarihleri arasında aynı zamanda sunumlarını yapıp, jürinin sorularını cevaplayacak. Her kategoride dereceye giren okul ve ekiplere ödülleri İstanbul’da düzenlenen ve bölgenin en önemli makine organizasyonu olan MAKTEK Avrasya’da taktim edilecek. 28 Eylül’de düzenlenecek ödül töreninde eğitim bursu başta olmak üzere birbirinden değerli hediyeler de sahiplerini bulacak.

    Yüzde 15’lik yerli üretimin artması için tasarım alt yapısı sağlıyorlar

    İmalat sanayisinde ana üretim malı olarak kullanılan takım tezgahları alanındaki ihtiyacın ancak yüzde 15’lik kısmının yerli makinelerle karşılandığını hatırlatan TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, bir sosyal sorumluluk projesi olan Altın Pergel Yarışması ile sivil toplum kuruluşu-okul-sanayi işbirliğini ve bağlantısını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu bağın oluşturulmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Varlık,Gelişmiş ülkeleri yakalamak için Endüstri 4.0 uygulamaları açısından katma değeri yüksek, özgün ürün tasarımlarının yapılması ve üretilmesi gerekir. İnovatif ürünlerin tasarlanmasını sağlamak ve üretimine öncülük etmek bu yarışmanın en önemli amaçlarını oluşturmaktadır. Dolayısıyla sanayi üretiminde geleceğin teknolojisi olarak görülen eklemeli imalat alanında yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini sağlamak istiyoruz. Altın Pergel Yarışması bir yandan yetenekli gençlerin çalışmalarını sergilemelerine ve sanayi üretiminin dinamizmini anlamalarına yardımcı oluyor, diğer yandan da yerel mühendislik ve teknoloji geliştirme firmalarıyla bağlantı kurmalarını sağlıyor. Bu yarışmayı hayata geçirerek hem 2023 için belirlenen ihracat hedefini yakalamak üzere ülkemize destek veriyor hem de Türkiye’nin ithalata bağımlı olduğu yüksek teknolojili üretim araçlarının ve ihtiyaç duyulan tamamlayıcı ekipmanlarının ülkemizde üretilmesi için tasarım altyapısı sağlıyoruz” diye konuştu.  

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.