DOLAR 34,543
EURO 36
ALTIN 3004,268
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    İlaç şirketleri, pazarlamaya Ar-Ge’den 19 kat fazla harcıyor

    İlaç şirketleri, pazarlamaya Ar-Ge’den 19 kat fazla harcıyor
    14.10.2017
    A+
    A-

    İlaç şirketlerinin pazarlama için yaptıkları harcamaların, araştırmaya yaptıkları harcamalardan 19 kat fazla olduğu ortaya çıktı. İlaç firmaları, yeni ilaçların ar-ge’si için yapılan harcamaların bir dönüşü olmadığını ve bu yüzden pazarlamaya daha fazla yatırım yapmalarının mantıklı olduğunu savunuyor.

    Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, ilaç sektöründeki ar-ge ve reklam harcamaları hakkında şu bilgileri verdi:

    ARAŞTIRMAYA 1 DOLAR, PAZARLAMAYA 19 DOLAR

    “Örneğin Johnson & Johnson pazarlama için 17.5 milyar dolar, ar-ge için 8,2 milyar dolar, Novartis pazarlama için 14,6 milyar dolar, ar-ge için 9,9 milyar dolar, Pfizer pazarlama için 11,4 milyar dolar ar-ge için 6,6 milyar dolar, GSK pazarlama için 9,9 milyar dolar, ar-ge için 5,3 milyar dolar, MERCK pazarlama için 9,5 milyar dolar, ar-ge için 7,5 milyar dolar, SANOFI pazarlama için 9,1 milyar dolar, ar-ge için 6,3 milyar dolar, Roche pazarlama için 9 milyar dolar, ar-ge için 9,3 milyar dolar, AstraZeneca pazarlama için 7,3 milyar dolar, ar-ge için 4,3 milyar dolar, Lilly pazarlama için 5.7 milyar dolar, ar-ge için 5,5 milyar dolar, Abbvie pazarlama için 4,3 milyar dolar, ar-ge için 2,9 milyar dolar harcıyor.

    Temel araştırmaya harcanan 1 dolara karşılık, pazarlama için 19 dolar harcanıyor.

    Deloitte’nin raporuna göre, incelenen ilk 12 büyük ilaç firmasında, ar-ge için yapılan harcamaların şirkete herhangi bir getirisinin olmadığı görüldü. İlaç başına geliştirme maliyetleri yüzde 33 artarken, satış tahminleri yılda yüzde 50’nin altına düştü.

    YENİ İLAÇ GELİŞTİRMEK YERİNE…

    Reçeteyle satılan ilaç firmaları yeni çığır açan ilaçlara pek fazla kaynak koymuyor çünkü yatırdıkları paranın karşılığını alamıyorlar. Şirketin halihazırda piyasada bulunan ürünlerini çeşitlendirmesi daha karlı görünüyor. Yani büyük şirketler yeni ilaç geliştirmekten ziyade mevcut ürünleri satmak için daha fazla çalışıyor.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.