İklimlendirme teknolojisinin kalbi artık Bursa’da atıyor
Türkiye’nin en büyük kapasiteli çelik panel radyatör üreticilerinden COPA Isı Sistemleri yüzde 100 Türk sermayeli yatırımlarına bir yenisini ekledi. 20 yıldır iklimlendirme sektörünün ihracatta lider firmalarından biri olan COPA, 3,5 milyon euroluk yatırım ile ısı pompası tesisi kurdu. Bursa’da kurulan tesiste yılda 100 bin adet ısı pompası üretilecek.
COPA, ısı pompası ürünlerini başta İngiltere, Almanya, Polonya gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç etmeyi hedefliyor. Çevreci gaz kullanımı ile doğa dostu olan COPA ısı pompaları 7 aşamalı sessizlik teknolojisine ve uzaktan erişim imkanına sahip. Tesisin açılışı COPA Isı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besler, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayça Besler, Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Şentürk, Genel Müdür Oktay Erdinç ve çalışanların katıldığı bir tören ile gerçekleştirildi.
COPA Isı Sistemleri Genel Müdürü Oktay Erdinç, “Bursa fabrikamızda 3,5 milyon euroluk yatırım ile kurduğumuz ısı pompası tesisimizde üretime başladık. EHPA (Europian Heat Pump Association) üyesi ve Türkiye’de üretim yapan ilk firma olarak, bu yeni yatırımımız ile Avrupa’ya en yakın ısı pompası üretim tesislerinden birine sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Teknolojisi ve doğa dostu özellikleriyle yenilenebilir enerji ile çalışan iklimlendirme ürünleri arasında ön plana çıkan ısı pompaları doğada bulunan enerjiyi kullanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı “Isı Pompalarının Geleceği Raporu”na göre ısı pompalarının, küresel CO2 emisyonları 2030 yılında en az 500 milyon tona ulaşacak. Bu çok önemli bir emisyon miktarı. Karşılaştırarak örnek verecek olursak; bu miktarın Avrupa’daki tüm otomobillerin yıllık CO2 emisyonlarına eşit olduğunu söyleyebiliriz. Yakın geleceğin en etkin iklimlendirme teknolojilerinden biri olarak kabul edilen ısı pompalarının Avrupa’da satış adeti 2023 yılında 3 milyon adeti aştı. Avrupa ülkelerinde ısı pompasına çok ciddi bir devlet desteği söz konusu. Bu destekler de bölge pazarında rekabeti artırıyor. Avrupa’daki ısı pompası konusundaki bu gelişmelere baktığımızda gelecekte Türkiye için de bazı devlet desteklerinin olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.
Hava, su ve toprak gibi doğal kaynaklarda hazır bulunan ısı enerjisini alıp bu enerji ile ısıtma ve soğutma yapabilen ısı pompaları düşük enerji tüketimi sayesinde konutlarda, binalarda ve uygulama alanlarında yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlıyor. Yazın klima kışın kombi görevi gören ısı pompalarının binaların inşaatı esnasında projeye dahil edilmesi öneriliyor.
1992 yılında kurulan COPA, Bursa’da bulunan üretim tesislerinde ısı pompası, kombi, klima, kazan, şofben, panel radyatör, havlupan, oda termostatı, radyatör vanaları ve montaj aksesuarları ile 4 kıtada 40’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor.