İhsan Çulhalık: 2021 yeni projelerle oldukça dinamik bir dönem olacak
Konut satışları 2020 yılında bir önceki yıla göre %11,2 artarak 1 milyon 499 bin 316 oldu. Ocak-Aralık döneminde ipotekli konut satışı %72,4 artarak 573 bin 337, diğer satış türlerinde ise %8,9 azalarak 925 bin 979 oldu. 2020 yılında ipotekli satışların payı %38,2, diğer satışların payı %61,8 oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar %8,2 azalarak 469 bin 740 oldu.
İkinci el konut satışları da %23,0 artarak 1 milyon 29 bin 576 olarak gerçekleşti. İlk el konut satış oranı %31,3, İkinci el konut satış oranı %68,7 oldu. Türkiye genelinde konut satışları 2020 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %47,6 azalarak 105 bin 981 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları 2020 yılında bir önceki yıla göre %10,3 azaldı.
İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık “2021, yeni projelerle oldukça dinamik bir dönem olacak” dedi
“Sektörümüz pandemi karşısında devreye alınan destek paketinin ve akabinde yabancı yatırımcı satışlarındaki artışın pozitif etkisiyle yılı rekorla kapattı. TÜİK’in açıkladığı yılsonu rakamlarına göre, 1 milyon 499 bin 316 adetlik satışla 2017 rekorunun üstüne çıkmayı başardık. Pandemiye rağmen elde ettiğimiz tarihi rekorla birlikte örnek bir girişim örneği sunduk. Pandeminin ilk 2 ayında yaşadığımız belirsizlikler, destek paketinin kazanımlarıyla tümüyle ortadan kalktı. Düşük faizli konut paketleri sektörümüzde her dönemde yükselen satışları beraberinde getiriyordu. Ancak 2020’yi etkisi altına alan paket, sunduğu uzun vadeler ve düşük fiyat politikasıyla her kesimden yatırımcıyı merkezine aldı. Kredili satışlarda bu zamana kadar görmediğimiz oranları gördük. İç piyasada yaşanan bu olağan üstü canlanma dönemi, yeniden yükselişe geçen faiz oranlarıyla birlikte azalmaya doğru giderken yabancı yatırımcı talepleri hız kazandı. Yılsonu bilançosuna hem yerli hem de yabancı yatırımcı talepleri aşamalı olarak yön gösterdi.
Türkiye pandemi ile dünyadaki konumunu daha yukarıya taşıdı. Pandeminin yarattığı belirsizlik ortamına rağmen yabancı yatırımcı aradığı güven ve huzur ortamı için ülkemizi adres gösterdi. Her dönemde yatırım yapılabilir ülkeler arasında ilk sıralarda yer bulan ülkemiz, bu konumunu pekiştirdi. Türkiye’de yatırımı güvenli ve kazançlı bulan yatırımcılar, yaşamlarını ve işlerini de ülkemize taşımak istiyorlar. Kiralama amaçlı yapılan yatırımlar yerine oturum amaçlı yatırımlar ön plana çıktı. Sektörümüz sadece yabancı yatırımcıya sunduğu fırsatlarla değil ekonomiye sağladığı kazanımlarla da ön plana çıktı. Yılın 11 ayında sağladığı 1.7 milyonluk istihdamla, istihdam lideri oldu. Yine 11 ayda 456 milyar TL’yi aşan satış geliri elde ederek ekonomik bir değer sağladık. Destek paketiyle giderek azalan konut stoklarıyla da sektörümüzün geleceği adına yeni bir alan yarattık. Geçtiğimiz yıllarda olgunlaştırdığımız projelerimizin satışını tamamladık. 2021 için yeni proje ihtiyacı oluştu. Buradan bakılınca 2021’in yeni projelerle birlikte oldukça dinamik bir dönem olacağını söylemek mümkün.
2021, hem yeni projeler açısından hem de hız kazanan yabancı yatırımcı talepleri açısından çok önemli gelişmeler sunacak. Yabancı yatırımcılar için güven ve huzuru daha kalıcı hale getirecek reformlara talebi 2 katına çıkarabiliriz. İç piyasa açısından bakıldığında her zamanki gibi talebe düşük faiz oranı yön verecek diyebiliriz. Azalan stoklarla birlikte oluşan konut ihtiyacına, pandemi ile oluşan izole yaşamın tüm unsurlarını içerisinde barındıran projeler cevap verebilecek. Yeni dönemin kurallarını iyi okuyan şirketler kazançlı çıkacak. Merkezi lokasyonda, geniş peyzaj alanı olan, bahçeli, geniş balkonlu projeler satın alma hareketinde ana aktör olacak. Pandemi ile ofisin de eve taşınmasıyla metrekarelerde yükseliş yaşanabilir. Yeni projelerde depolama alanları da yer alacak. Faizlerin yüzde 1’in altına indirilmesi yönünde atılacak adımların yerli alımlarını hızlandıracağına inanıyoruz.