DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Iglo Architects’ten Balıkesir Organik Gıda Fabrikası

    Iglo Architects’ten Balıkesir Organik Gıda Fabrikası
    11.12.2017
    A+
    A-

    Iglo Architects imzası taşıyan, yaklaşık 120.000 m² inşaat alanına sahip Balıkesir Organik Gıda Fabrikası, tamamlandığında Balıkesir’de önemli bir istihdam kaynağı oluştururken, tümüyle sürdürülebilir bir endüstri yapısı olmasıyla da Türkiye’de bir ilke imza atacak.

    Birbirinden farklı ölçeklerde ve fonksiyonlarda ödüllü mimari ve iç mimari projelere imza atanMimar Zafer Karoğlu ve Mimar Esen Akyar ortaklığındaki Iglo Architects, HEG Gıda yatırımıyla Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirilen, yaklaşık 120.000 m² inşaat alanına sahip Balıkesir Organik Gıda Fabrikası projesine imza atıyor. Balıkesir’e önemli bir istihdam kaynağı sağlamayı hedefleyen proje, sıradan bir fabrika binası olmaktan çok öte, tümüyle sürdürülebilir bir döngü oluşturarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek ve bölgesel kalkınmaya destek olacak.

    Eğimli bir arazi üzerine büyük bir kütleyle inşa edilen projenin dezavantaj olarak görünen bu durumunu tasarım çözümleriyle fırsata dönüştürmeyi başaran Iglo Architects, yapıyı iki ana kütleye ayırarak büyüklük algısını düzenlemiş ve kabuğu binanın çok fonksiyonlu yapısını reddetmeden, hem ayrıştırıcı hem de birleştirici bir kimlikte tasarlamış. Her katı karınca yuvası gibi son derece detaylı çalışılan bu kütleler, fonksiyonlarına göre ayrıştırılmış. Yapı kültelerinden birinde üretim alanları, yaklaşık 500 kişilik çalışanların sosyal ihtiyaçlarının çözümü ve hijyen ile ilgili fonksiyonlar bulunurken, ağırlıklı olarak lojistik ve sevkiyat birimlerini barındıran diğer kütlede ise yönetim binası, otel, matbaa, organik market ve kapalı otoparklar yer alıyor. Ayrıca burada “sprout” adı verilen çimlendirme işlemi yapılarak ürünün aromasını ve lezzetini çok üst seviyeye çıkaracak olan, dünyada çok az firmanın gerçekleştirebildiği özel bir sera alanı kuruluyor. Dünya markalarına üretim yapacak tesiste, gezen tavuk yumurtası, gezen inek sütü, meyve, sebze ve tahıl ürünleri üretimlerde kullanılacak. Tesis bünyesinde yer alan matbaada üretilecek ürün ambalajları da dahil olmak üzere tüm ürünler tamamen organik olacak.

    Hijyen ve Gıda Güvenliği En Önemli Kriterler

    Hijyen ve gıda güvenliğinin en önemli tasarım kriterleri olduğu Balıkesir Organik Gıda Fabrikası’nda yüksek teknolojiden faydalanılıyor. Yalnızca ilgili kişilerin ilgili oldukları alanlara erişebileceği kampüste, fabrika sahasına alınması izin verilen araçlar da özel bir sistemle dezenfekte edildikten sonra alana girebiliyor. DGNB yani Alman yeşil bina prensiplerine göre planlanan yapı, endüstri yapıları arasında bu prensiplerle tasarlanan dünyadaki tek yapı olmasıyla da dikkat çekiyor.

    Balıkesir Organik Gıda Fabrikası’nda hijyen ve güvenlik dışında, yönlendirme tasarımı da mimariyi şekillendiren önemli etkenlerden biri olmuş. Kullanıcıların kampüste kaybolmadan ilgili bölümlere kolaylıkla ulaşabilmeleri ve binanın bir fabrika yapısı gibi değil, çok fonksiyonlu yapı karakteristiğiyle algılanması sağlanmış. Çok sayıdaki yapı fonksiyonları, karmaşa yaratmadan temiz bir çizgi altında bir araya toplanmış.

    Balıkesir’in Ekonomisini Güçlendirecek

    Balıkesir’e önemli bir istihdam kaynağı sağlayacak olan Balıkesir Organik Gıda Fabrikası, ayrıca kadın istihdamının artırılmasına yönelik hedeflere de sahip. Çalışanların çocuklarına yüksek kalitede eğitim verecek bir kreşi de bünyesinde barındırarak kadın çalışan sayısının artırılmasını amaçlıyor. Bunun yanında, civardaki toprak sahiplerine çeşitli eğitimler verilerek bölgenin kalkınmasına önemli bir katkı sağlanacak.

    Sürdürülebilirliğin temel alındığı Balıkesir Organik Gıda Fabrikası üretimde ortaya çıkacak bütün proses atıkları ve enerjinin kayıpsız olarak kullanılacağı bir sistemle tasarlanmış. Örneğin, peynir üretiminin sonucunda ortaya çıkan peyniraltı suyu sistemde yüksek protein artırıcı katkı malzemesi olarak kullanılacak. Çevreyi kirletmeyen, neredeyse hiç atık üretmeyen, son derece temiz, dünyada örneği olmayan bir yapı olarak da farkını ortaya koyan Balıkesir Organik Gıda Fabrikası, çevre dostu bir endüstri yapısı olmasının yanında Balıkesir’e sağlayacağı katkılarla da bölgenin ekonomisini güçlendirecek.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.