İDMİB başkanlık seçimi için ayakkabıcılar tek adayda birleşti
Bu yıl Nisan ayında gerçekleşecek İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB)’in Olağan Seçimli Genel Kurulu için ayakkabı sektörü temsilcileri yapılan istişareler sonunda yeni başkan adayı olarak TASEV Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin’i desteklediklerini açıkladılar.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD)’nin genel merkezinde, TASD Yönetim Kurulu Başkanı Berke İçten’in ev sahipliğinde 16 Şubat tarihinde gerçekleşen toplantıda TASD yönetim kurulu üyeleri hazır bulunurken, Türkiye genelinden ayakkabı dernekleri başkanları ile Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı Hüseyin Çetin, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Vakkas Salıcı, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan, İstanbul Spor Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Oktay Şamdanlı ve İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Karaman, S.S. Aymakoop Ayakkabı ve Yan Sanayi İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göl ile Aykosan S.S. İstanbul Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Necmi Uslu’da katılım sağladı.
TASD Başkanı Berke İçten’in konuşmasıyla başlayan toplantıda daha önce dört ismin aday olmak için başvurduğu sonrasında ise tüm aday isimler arasında uzlaşma sağlanarak ve tek bir isim üzerinde birleşilerek Hüseyin Çetin’in aday olmasına karar verildiği kamuoyuna deklare edildi.
Ayakkabı sektörü tek isimde birleşti
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “İDMİD başkanlık seçimleri için tek bir başkan adayı üzerinde mutabık kalmamız sektörümüz adına çok olumlu ve birleştirici bir adım atıldığını göstermektedir. Ayakkabı sektörümüzün tam bir birliktelik ve uyum içerisinde hareket ederek, tüm deri sektör paydaşlarını kapsayan ve bütünleştiren bir başkan seçilmesi çerçevesinde karar alınmıştır. Deri sektörü içerisindeki yüzde 60’lık ihracat oranına sahip ve 2021 yılı sonunda 1 milyar dolarlık ihracat rekoru kıran ayakkabı sanayimizin 16 yıl sonra sektörümüzden bir başkan çıkarılması konusunda diğer sektör paydaşlarıyla ortak bir kararda buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aslında içinde olduğumuz bu süreci bir yarış olarak görmüyor ve tam tersine ayakkabı sektörümüzde projelerin ortaya konulduğu, hizmetin ve çalışmanın üretildiği bir dönem olarak görmeyi arzu ediyoruz” dedi.
Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı ve İDMİB Başkan adayı Hüseyin Çetin ise yaptığı konuşmada “Bugün burada ayakkabı ve ayakkabı yan sanayi sektörlerimizin başkanlarını bir arada ve bu güzel fotoğrafta görmek bize inanın çok büyük bir gurur veriyor” dedi. Hüseyin Çetin ayrıca “Bu fotoğraf, bu bütünlük ayakkabı sektörü için çok özlenen bir tabloydu. Bunun diğer sektörlere de örnek olacağını düşünüyorum. Biz, İDMİB başkanlık adaylığı sürecinde dört aday olarak yola çıktık. Ve dört aday şöyle bir söz verdik; kim sektörümüzü temsil etmek üzere aday gösterilirse diğer üç aday yine aynı özveriyle seçim sürecinde tam desteğini vererek adaylığımızı daha da güçlendirecek şekilde çalışacağız dedik. Geldiğimiz noktada bu desteği en derinden hissettiğimi ifade etmek istiyorum ve emeği geçen başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Hüseyin Çetin: “Ayakkabı mühendisliğini sektörümüze kazandırmak adına YÖK’e proje sunacağız”
TASEV Başkanı Hüseyin Çetin, “Geçmiş yılların tam aksine biz son yıllarda ayakkabı sektörümüzde müthiş bir birlik ve beraberlik sağlamayı başardık. Şimdi geçmişe değil geleceğe bakma zamanıdır. Bu birlik ve beraberliği inşallah yeni dönemde başkan seçildiğimizde İDMİB çatısı altında da sağlamak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yine İDMİB çatısı altında deri ve deri mamülleri ürünleriyle, ayakkabı, saraciye ürünlerinin ülkemizdeki ihracat payını daha çok arttıracak şekilde hizmet edeceğiz. Ve sektörlerdeki tüm paydaşlarımızla aynı masada oturarak onları canı gönülden kucaklayacağız” dedi.
İDMİB Başkan adayı Hüseyin Çetin ayrıca “Ayakkabıcılığın değerinin daha çok anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz ve bunu gelecek nesillere aktarmak üzere projeler geliştiriyoruz. Dünya genelinde ayakkabı sektöründe 135 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. Yakın coğrafyamızda ise bu rakam 65 milyar dolarlık bir kapasiteye sahip. Türkiye dünyanın altıncı, Avrupa’nın ise en büyük ayakkabı üreticisi konumunda yer alıyor. Ancak bu pastadan aldığımız pay yüzde 1 civarında. Bu nedenle ihracat hacmimizi arttıracak çalışmalara imza atmamız gerekiyor. Projelerimiz arasında yer alan gündemlerimizden biri olarak; fakültelerde ayakkabı mühendisliği açılması ile ilgili üniversitelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Projemizi mart ayında YÖK’e teslim etmeyi planlıyoruz. İnşallah ayakkabı sektörüne mühendislik bölümünü de kazandırarak artı bir vizyon katmayı hedefliyoruz. Ayrıca mesleğe kazandıracağımız mühendis arkadaşlarımızın sektörümüze çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yine bu proje bazında biz net bir şekilde istihdamda 30 yıl boyunca mezun olacak mühendislerimize garanti de veriyoruz” dedi.
Birlikten kuvvet doğacak!
Hüseyin Çetin, “Elbette projelerimiz yalnızca ayakkabı sektörüyle kalmayacak. Misyonumuz gereği İDMİB’de yer alan bütün sektör paydaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda etkin projeler hazırlamaktayız. Bugün geldiğimiz noktada ayakkabı sektörümüzde gerçekleştirmeyi başardığımız, hepimizi güçlendiren birlik ve beraberliği İDMİB’e de taşıyacağız” diye ifade etti.
TASD genel merkezinde gerçekleşen ve seçim ortamının detaylı bir şekilde değerlendirildiği toplantıda, Nisan ayında gerçekleşecek İDMİB başkanlık seçiminde deri sektörünün paydaşlarıyla iletişim ve işbirliği halinde sürecin en iyi şekilde yönetilmesiyle ilgili olarak sektörün kararlılığı bir kez daha vurgulanarak oturum sonlandı.