Her bir yeni konuta karşılık iki eski konut satıldı
TÜİK’in açıkladığı son konut satış verilerine göre 2020 yılında 469.740 adet yeni konut satılırken, 1.029.576 adet ikinci el konut satışı gerçekleşti. Yeni proje yokluğunda konut talebinin ikinci ele kaydığına vurgu yapan Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail ÖZCAN, yeni konut projelerinin teşvik edilmemesi durumunda, ikinci elde fiyatların 2021’de oldukça hızlı bir artış eğilimine girmesini beklediklerini söyledi.
Konut satışlarında 2020 yılı satış verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre, Türkiye’deki konut satışı 2020 yılında toplam 1.499.316 olarak gerçekleşti. 2019 yılına göre %11,17 artışın yaşandığı konut satışlarında, ikinci elin ağırlığı gözlendi. Toplam konut satışlarının sadece %31,33’ünü yeni konutlar oluştururken, %68,67’si ikinci el konutlardan oluştu.
Konut alımlarının 2020 yılında yeni (sıfır) konuttan, ikinci ele kaydığına işaret eden Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail ÖZCAN, bu durumun bir tercihten çok, zorunluluktan kaynaklandığını vurguladı. Yeni konut projelerinin son 2-3 yılda azalma eğilimine girdiğini, yapı ruhsatlarına başvuruların 2018 ve 2019 yıllarında önemli ölçüde azaldığını hatırlatan ÖZCAN, yeni (sıfır) konutların toplam konut satışları içindeki ağırlığının düşmesindeki esas sebebinin ‘satın alacak yeni konut kalmamasına bağlanabileceğini söyledi.
İstanbul’da özellikle merkezi ilçelerde yeni (sıfır) konut üretimi sınırlı olması nedeniyle, tüketicilerin, 2. el konutlara yöneldiğini ifade eden GAPAS başkanı ÖZCAN, yabancılara yapılan satışlar göz ardı edilirse, 2020 yılında ‘her bir yeni konuta karşılık iki adet ikinci el konutun’ satışa konu olduğunu söyledi. Yeni konut projelerinin inşa edilmekte olduğu 2012-2018 yılları arasında bu oranın ‘bir yeni konuta karşılık bir ikinci el konut’ olduğunu söyleyen ÖZCAN, yeni konut üretimi için 2020 yılında kıpırdamaya başlayan gayrimenkul ve inşaat sektörünün, yeni (sıfır) konut inşa etmek için teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.
GAPAS Başkanı İsmail ÖZCAN “2021 yılında ‘konut kıtlığı’ yaşanmaması ve son yıllarda görülen ikinci el konuta rağbetle oluşan ciddi fiyat artışlarının enflasyonist baskı yaratmaması için hemen bugün özel sektör konut üretmeye teşvik edilmelidir” dedi. ÖZCAN, yeni (sıfır) konutların üretimi için gayrimenkul sektörünün, vergi ve harç indirimi, istihdam teşviki, kredilendirme desteği ve arsa tahsisi gibi farklı başlıklarda teşvik edilmesini önerdi.