DOLAR 34,5475
EURO 36,0726
ALTIN 2992,406
BIST 9495,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Helal Zirvesi deklarasyonu yayınlandı

    Helal Zirvesi deklarasyonu yayınlandı
    30.11.2021
    A+
    A-

    28 Kasım Cumartesi günü İstanbul Kongre Merkezinde son oturumları gerçekleşen 7. Dünya Helal Zirvesi, “2021 Deklarasyonu” ile kapandı.

     

    Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 25 Kasım’da İstanbul Kongre Merkezinde başlayan 7. Dünya Helal Zirvesi, üçüncü ve son günü olan 27 Kasım’da helal yaşam tarzı, gıda, kozmetik ve ecza konularına odaklandı. “Farklı perspektiflerden helal yaşam tarzı”, “hızlı değişen dünyada helal”, “helal jelatin ve deneyde yeni bir başlangıç” ve “helal ecza ve kozmetikte yeni gelişmeler”in ele alındığı son gün oturumlarından sonra Zirve, Helal Zirvesi 2021 deklarasyonunun açıklanmasıyla sona erdi.

    1. DÜNYA HELAL ZİRVESİ 2021 BİLDİRİSİ

    İlgili sektörlerdeki öncü kuruluşlar tarafından desteklenen, “Yeni Çağın Yeni Normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği” ana teması altında gerçekleşen 7. Dünya Helal Zirvesi dünyanın her yerinden akademisyenleri, araştırmacıları, paydaşları, profesyonelleri, politika üreticilerini helal sektörünün ilgilileriyle birlikte bir araya getirmiştir.

    Dünya Helal Zirvesi Organizasyon Komitesi olarak beyan ederiz ki;

    1. Uygunluk değerlendirmesinin ve helal kalite altyapısının önemi hususlarını not ederek,

    Helal Kalite Altyapısında Standardizasyon, Sertifikasyon ve Akreditasyonun önemini vurgulayarak ilave düzenlemelerin gerekliliğini ve İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) çatısı altında küresel olarak ortak standartlar üreterek ortak işbirliğini tavsiye etmiştir.

    İlgili tüm paydaşları OIC/SMIIC Standartlarını kullanmaya ve uygulamaya davet ederek;

    1. Yeni normaller ışığında helal turizmin geleceği, hızla değişen dünyada helal ve helal yaşam tarzını farklı açılardan ele alarak;
    • Covid-19 Pandemisi ile ortaya çıkan yeni normalleri dikkate alan Helal turizm hizmetlerinde yeni turizm ürünlerini destekler.
    • Müslüman tüketicilere ve İslami kurallara karşı helal karşıtı tüm hareket ve İslamofobik eylemleri kınar.
    • İİT üyesi olmayan ülkelerde yaşayan Müslümanların haklarını korumak için mekanizmaların oluşturulmasını teşvik eder.
    • Helal’in, obeziteden kaçınarak ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma, uluslararası ticaret, tüketici satın alma alışkanlıkları ve hatta kişisel sağlık gibi birçok yönü etkileyebilecek bir yaşam tarzı olarak hayatımızdaki önemini vurgular.
    1. Helal ekonomi ve katılım finansa bütüncül yaklaşım hususunu not ederek,
    • Katılım finans ışığında Helal değer zincirinin entegrasyonunun gerekliliğini vurgular.
    • İslami Finans araçlarının özellikle Helal endüstri içerisinde ilgili taraflarca kullanılmasını tavsiye eder.
    1. Helal bakış açısından gıda üretim teknolojileri, Helal jelatin ve deneyde yeni bir başlangıç, helal ecza ve kozmetikte yeni gelişmeleri göz önüne alarak,
    • Helal ile ilgili standartlarda bilimsel çalışmaların ve helal ürünlerin üretiminin önemini teşvik eder.
    • İlgili taraflarca helal sektörü için önemli olabilecek yeni teknolojileri takip etmeye ve önceden gerekli eylemleri gerçekleştirmeye davet eder.
    1. Bu bildiri siyasi temsilciler, din görevlileri, üreticiler, hizmet sağlayıcılar, bilimsel ve akademik kurumlara, helal belgelendirme kuruluşlarına, akreditasyon, standardizasyon ve finans kuruluşlarına, ticaret ve turizm odalarına tavsiye eder.
    2. Yeniçağın yeni normalleri altında helal üretim ve tüketimin vazgeçilmez olduğunu hatırlatır.

    İstanbul, 27 Aralık 2021.

     

    1. DÜNYA HELAL ZİRVESİ KONFERANSLARINDAN SATIRBAŞLARI

    Datuk Seri Mohd Rizal-EuroJasmine Holding Malezya

    “Helal konseptinin dijitalde duyurulması için en uygun dönemdeyiz.”

    Saeeda Ahmed-UNGSII Elçisi, Küresel İslami Ticaret&Yatırım Forumu ve Halal Place Kurucusu, İngiltere/”Helal Yaşam Tarzının Ekonomi ve Sürdürülebilir Büyümeye Etkisi”

    • Moda, konut, finans, gıda, her biri için tercihler yapıyoruz. Helal yaşam sadece gıda ile sınırlı değil; bir zincir.
    • İşletmelerde adil bir ödeme yapıyor muyuz; hayvanlara, bitkilere iyi davranıyor muyuz; bunların hepsi birer helal ekonomi.
    • Toplumsal adalete önem veren bir ekonomi olmalıyız.
    • Müslümanlar olarak etikete önem veriyor, “öze” inmiyoruz.
    • Helal ekonomi zinciri gayrimüslimlerin elinde halbuki biz öncü olmalıyız.
    • Geleneksel finansta İslami finansta olan etiklerin hiç biri yok.
    • Geleceğin çözümü “biz” olmalıyız. ,
    • Birleşmiş Milletler ile yaptığım çalışmaları keşke İslam İşbirliği ile yapabilsem.

    Dr. Mohammed Ali Alsheikh Wace- SMIIC/“SMIIC 22: Helal Jelatin Standardı”

    • Kemik, deri ve yüzde 44’ü domuzdan oluşan jelatinler için SMIIC 16’da helal standartlarını geliştirmek üzere çalışmalar yapıldı. Helal jelatin üreten Suudi Arabistan’da ve İran’da birer, Mısır’da iki, Pakistan ve Türkiye’de beşer fabrika var; helal tek yaprak jelatin üretimi ise Türkiye’de!

    Mufti Syed Fazal Ur Rahim-SANHA Halal Associates Pakistan/“Pakistan’da Kemik Jelatini Tedarik Zincirinde Evlerden Ellere Güvenilirlik ve Yükseliş: Pandemi Sonrası Senaryo”

    • Tedarik zincirinin başlangıç noktası evler olmak üzere, “evlerden ellere” kemik tedarik zinciri önem taşıyor.
    • Pakistan 226 milyon nüfusa sahip; et tüketimi kişi başı 6,42 kilogram ve dünya üzerinde 8’inci sırada.
    • Et tüketimi ve canlı hayvancılıkta ciddi bir artış var; Pakistan önemli bir ihracatçı. (2021’de 333 milyon Dolar ihracat gerçekleştirdi.)
    • Pakistan’da, jelatin üretimi için kullanılan kemiklerin yüzde 90’ı evlerden satın alınıyor ve kazanç sağlanıyor.

    Serhat Uğur Başyiğit-GELNER Türkiye/”İnsanlar için Pek Çok Faydası Olan, Helal Jelatin Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi”

    • Türkiye’nin ilk ve tek helal yaprak jelatini Gelner’e ait.
    • Global pazarda 37-38 imalatçı, dört trilyon Dolarlık pazar var.
    • Türkiye 2015’te 20 milyon Dolar, 2019’da 40 milyon Dolar ihracat yaptı.

     

    SMIIC 22 STANDARTLARI NELER?

    Bu yeni standart “helal jelatin” ile ilgili spesifik gereklilikler ve deney metotları ile ilgili bilgi sağlıyor. Teknik gereklilikler ve İslami kuralları içeren bu standart, insan tüketimine uygun helal ve güvenli jelatin üretimi için bir rehber oluyor. Yenilebilen jelatin, şekerlemeler, dondurma, jöleler, çikolatalar ve tatlılar gibi mamûllerin üretiminde sıklıkla kullanılıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.