İstanbul °C
Hedefimiz 7.5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu TRT Haber’de yayımlanan “Uzman Gözüyle” programının konuğu oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, TRT Haber’de yayımlanan “Uzman Gözüyle” programında Türkiye’de deprem konusu ile devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi. Katıldığı canlı yayında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, Türkiye’nin yüzde 66’sının deprem kuşağında yer aldığını belirterek insanların kendisini deprem ile yaşamaya hazırlaması gerektiğini söyledi. Olası bir deprem ihtimali üzerine çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aralıksız sürdürüldüğüne dikkat çeken Tuzcuoğlu, “Bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda bir harita hazırladık. 1939’da Erzincan’da yaşanan depremin ardından belirli aralıklarla yaşanan büyük depremler batıya doğru ilerlemiş. 1900’lerden günümüze geldiğimizde, düşük şiddetli depremlerle birlikte, yaklaşık olarak 5 bin 905 civarında deprem yaşadık. Bu gerçekten yola çıkarak herkesin kendi binasının risk durumunu kontrol ettirmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerimizin, kentsel dönüşüm konusunda tempo kazanması gerekiyor. Bakanlık olarak biz de belediyeleri, şahısları ve özel sektörü desteklemek adına ciddi bir irade ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında İstanbul’da 1.5 milyon bağımsız birimin dönüşmesi gerektiğini dile getiren Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, ortaya koyulan hedefler doğrultusunda da yılda 100 – 150 bin bağımsız birimin dönüşmesi gerektiğini belirtti. Söz konusu hedeflere ulaşıldığı takdirde 15 yılın sonunda riskli olarak görülen alanların ortadan kalkacağını açıklayan Tuzcuoğlu, “1999’dan sonra yapılan binalar daha sağlam olarak görülüyor. Van depreminde, 2007’de çıkarılan deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların zarar görmediğine şahit olduk. Problem 1999 öncesinde yapılan binalardan kaynaklanıyor. Yeniden bu yapıları sağlam hale getirmek zaman, kararlılık ve irade gerektiriyor. Kentsel dönüşümde, binaların bir kısmı yerinde dönüştürülerek, bir kısmı da rezerv alanlara taşınarak çalışmaları sürdürülecek. Sayın Bakanımızın son dönemdeki hamleleriyle İlbank ve Bakanlığımız bizzat aktör olarak işin içine dahil edilerek problemlerin çözülmesi amaçlandı. Hedefimizde 7.5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi var. Bu da yıllık 500 bin dönüşümün gerçekleşmesi anlamına geliyor. Bunu başaracak kararlılığa ve azme sahibiz” açıklamalarında bulundu.
“ŞURA’DA GENEL KURUL SÜRECİNE GİRİLDİ”
Katıldığı canlı yayında kendisine yöneltilen Şehircilik Şurası’nın çalışmalarına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Müsteşar Yardımcısı Tuzcuoğlu, Şura çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu ve genel kurul sürecine girildiğini açıkladı. Şura’da ele alınan konu başlıklarını da sıralayan Tuzcuoğlu, “Sayın Özhaseki göreve gelir gelmez Şura’nın toplanmasıyla ilgili talimat vermişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açılışını yapmasıyla çalışmalar başladı. Şehircilik Şurası’nda dört ana başlıkta çalışmalar yapıldı. Bunlardan biri kentsel dönüşüm konusu. Şura’da 110 ayrı kurum temsilcisi aylardır çalışıyor. Göç ve uyum konusu ile yeni yönetimde yerel yönetimlerin rolü konularını masaya yatırdık” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR