Hakan Bucak; 2023’te konut fiyatlarında yüzde 20-25 artış yaşanabilir
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2022 yılının tamamında satışı gerçekleşen 1 milyon 485 bin 622 konuttan 67 bin 490’ını yabancı yatırımcı aldı. Türkiye gayrimenkul sektörüne yabancı ilgisinin 2022’de yüzde 15.2 arttığını söyleyen MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “2023 yılında da bu trendin devam etmesini bekliyoruz. Sektörün beklentisi, 2023’te yabancı yatırımcıya satılan konut adedinin 75 bin bandına çıkması yönünde. Bunun gerçekleşmesi halinde gayrimenkul kaynaklı döviz girişi 15 milyar dolar olabilir. Rus talebindeki artış eğiliminin de savaş nedeniyle iki, üç yıl daha süreceği görüşündeyiz” diye konuştu.
Konuttaki yukarı yönlü sert fiyatlama hareketlerinde sona gelindiğini söyleyen Hakan Bucak, “Kamu ve özel sektör arz üretim faaliyetlerini arttırdı. Bu durum arz ve talep arasında daha dengeli bir görünüm oluşturacak. Konut fiyatlarında geri çekilme beklememekle birlikte bu yıl yaşanacak artışın yüzde 20-25 bandında kalmasını öngörmekteyiz” değerlendirmesinde bulundu. 2023 yılı içinde konutta beklenen toplam satış adedini ise 1.7-1.8 milyon olarak ifade eden Hakan Bucak, “Satış hacminde yüzde 15 ile 20 arasında bir büyüme yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Ocak – Aralı 2022 döneminde toplam 1 milyon 485 bin 622 konutun satışı gerçekleşti. Rakamın alt kırılımlarına bakıldığında yabancı yatırımcı ilgisinde 2021 yılına göre yüzde 15,2’lik büyüme yaşandığı ve 67 bin 490 konutun yabancıya satıldığı görüldü.
Satış rakamlarını değerlendiren ve gelecek projeksiyonları üzerine açıklamalarda bulunan MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Türkiye, 2022’nın tamamında konut satış fiyatlarında yaşanan sert yükselişi ve bunun nerede duracağını konuştu. Artan parasal maliyetler ile arz ve talep arasındaki dengesizliğin yol açtığı bu durumun, 2023’te bir dengeye kavuşmasını bekliyoruz. Çünkü hem kamu hem de özel sektör tarafında konut arzını arttırmaya yönelik ciddi çalışmalar yürütülüyor. Son olarak orta gelir grubuna yönelik olarak başlatılan kampanya ve 0,69 kredi faiz oranı sektörel iyimserliği arttırdı. Bununla birlikte konut fiyatlarında gelinen noktadan bir geri çekilme beklemiyoruz; ama ciddi bir yukarıya gidişte öngörmüyoruz. Bu yıl konut satış fiyatlarında yaşanacak artış, olağanüstü bir durum yaşanmaması halinde yüzde 20-25 bandında olacaktır. Konut satış adetlerine ilişkin beklentimizde de iyileşme var. 2023’te adetsel bazda konut satış rakamlarında yüzde 15 ile 20 arasında bir büyüme yaşanmasını ve 1.7-1.8 milyon rakamına ulaşılmasını öngörüyoruz” diye konuştu.
Rus İlgisi Yüzde 203 Arttı, Talep İki Üç Yıl Daha Sürecek
Hakan Bucak, yabancı yatırımcı tarafında artan ilgiye ilişkin olarak da şunları kaydetti; “2022 yılında satılan konutların 67 bin 490 tanesini yabancı yatırımcı aldı ve 2021 yılına göre yaşanan büyüme yüzde 15,2 oldu. Biz buradaki büyüme trendinin devam etmesini bekliyoruz. Sektörün öngörüsü, 2023’te yabancı yatırımcıya satılan konut adedinin 75 bin bandına çıkacağı şeklinde. Bunun gerçekleşmesi halinde ülkeye gayrimenkul satışı üzerinden girecek olan döviz miktarı 15 milyar dolar olabilir.”
Türkiye’den en fazla konut alan ülke, Rusya’ya ilişkin olarak da önemli açıklamalarda bulunan Hakan Bucak; “Yabancıya satışı gerçekleşen konutların yüzde 24,16’sını Ruslar aldı. 2021 ile karşılaştırdığımızda Türkiye konut sektörüne Rus ilgisi yüzde 203 arttı. Rus merkezli konut talebinin savaşın etkisiyle iki, üç yıl daha sürmesini bekliyoruz” dedi.
Türkiye’den konut alan ülkeler sıralamasının lideri Rusya’yı; İran, Irak, Almanya, Kazakistan, Ukrayna Afganistan, Kuveyt, Azerbaycan, ABD, İngiltere, Yemen, Çin, Filistin, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Pakistan, Lübnan ve Kanada takip ediyor.