DOLAR 34,2391
EURO 37,1001
ALTIN 3002,197
BIST 8872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı

    GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Peşinatı olan ev almak için artık harekete geçmeye başladı
    13.08.2024
    A+
    A-

    Bugün açıklanan Temmuz 2024 konut satış verileri sektöre umut verdi. Yüzde 16 artış beklentilerin üzerindeydi. Sektör oyuncuları bu artışın bekleyen talebin harekete geçtiğini gösterdiğini kaydederek, “Bu artış, yakın gelecekte faiz indirimi gibi sebeplerle artacak olan ev fiyatları öncesi hamle.” şeklinde değerlendirdi.

    “Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Bu artış ile birlikte ilk 7 ay toplamındaki konut satış adedi geçen yılı yakaladı ve 672 bin 162 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlardaki düşüş devam etti: %20. İpotekli satışların toplam satıştaki payı yine yüzde 9 seviyesinde seyretti. Banka kredili satış dışındaki satış türleri ile satış ise bir önceki yılın aynı ayına göre %21,7 artarak 115 bin 592 oldu. Temmuzda ilk el satış %28,9 artarak 40 bin 784, ikinci el satış ise %10,8 artış göstererek 86 bin 304 oldu. Bu tablo bize, şirketlerin kendi kampanyalarının işe yaradığını, daha da önemlisi peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı olabileceği endişesi ile artık harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Nitekim alternatif yatırım araçlarından da beklentiler sınırlı hale geldi. Kısa vadede faizlerin düşeceği, konut fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağı ihtimali gündemde. Ayrıca konut fiyatları reelde 7 aydır geriliyor. Hem döviz, hem mevduat ve politika faizi, hem de maliyetlerin gerisinde kaldı ilk kez 7 aydır.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.