Gürok, Türkiye cam sanayinde kendi üretim teknolojisini kullanan ilk ve tek şirket
Cam ambalaj ve sofra camı sektöründe 25 yıldan bu yana faaliyet gösteren Gürok, Kütahya’da yer alan üretim tesislerinde kendi üretim teknolojisini kullanarak makine üretiminde ve parça tedarikinde dışa bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Sofra camı ve cam ambalaj kategorilerinde Türkiye’nin önde gelen şirketi Gürok Grup çatısı altında faaliyet gösteren dünyanın en büyük 5. sofra camı markası LAV’ın Kütahya’da yer alan tesislerinde kendi üretim teknolojisini kullanarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Gürok Grubu kendi teknolojisi ve tasarımı ile üretim yapması sayesinde bakım, yenileme, yedek parça gibi konularda yurtdışına bağımlı olmadan Türkiye’den tedarik sağlanabiliyor.
Türkiye ekonomisine büyük katkı sunuyor
Ar-Ge ve inovasyona yaptığı yatırımlarla bulunduğu sektörlerde fark yaratan Gürok Grup, LAV markasıyla 140 ülkeye ihracat yapıyor ve gündelik bazda 2 milyon adet cam üretiyor. Küresel ölçekte 350 iş ortağıyla 200 bin satış noktasında ürünlerini dünyanın her köşesine ulaştıran şirket, Türkiye ekonomisine büyük katkı sunuyor.
“Yenileme, bakım ve modernizasyon maliyetlerini düşürdük”
Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Güral konuyla ilgili şöyle konuştu: “Cam sanayi üretiminde kullanılan ham maddenin ülkemizde bol miktarda bulunması yerli üretimi destekleyen önemli unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Ancak cam sektörünün de kendi içinde zorlukları bulunuyor. Cam üretimi modern teknoloji, enerji yoğun, büyük ölçekli yatırım ve dolayısıyla önemli ölçüde finans kaynağı gerektiren bir sektör. Cam üretiminde fırınların kesintisiz çalışmak zorunda olması, yenileme, bakım, modernizasyon ve yeni kapasite yatırımları yüksek maliyet çıkaran alanlar.”
Şirketlerin kendi teknolojileri ile makine üretmeleri halinde maliyet sorunlarının aşılabileceğinin altını çizen Erol Güral: “Kütahya’da sofra camı üreten LAV markamızın kendi üretim teknolojisini kullanması sayesinde hem ihtiyacımıza özel makine üretebiliyoruz hem de yenileme, bakım ve modernizasyon maliyetlerinin düşük tutulmasını sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yurt dışından yedek parça veya ürün tedarikinde yaşanan zorluklar nedeniyle pek çok sektörde üretimde kesintiler yaşandı. Şirketler makine, teknoloji ve hammadde konusunda dışa bağımlılığı tekrar gözden geçirmeye başladı. Bu durum Gürok Grubu’nun ileri görüşlü vizyonunu ortaya koydu” dedi.
Ar-Ge ve inovasyona yatırım
Yenilikçiliği ve teknolojiyi kendine ilke edinen LAV inovasyon konusunda en önemli payı Ar-Ge departmanı faaliyetlerinden alıyor. Bünyesinde oluşturduğu Teknopark Direktörlüğü ile kendi alanında kendi üretim teknolojisini oluşturan dünyadaki üç firmadan biri konumunda bulunuyor. Kaynakları verimli bir şekilde işletmek, mevcut bilgi birikimiyle yeni teknolojiler yaratabilmek amacı ile kurulan Teknopark Direktörlüğü, cam üretimi ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra bu teknolojileri üreten fabrikaların tasarım ve üretimini de kendi bünyesinde gerçekleştirerek dünya çapında rekabette avantajlı durumunu koruyor.
Cam ambalajla da ihracata katkı
Gürok Grubu bünyesinde 2015 yılından bu yana cam ambalaj sektöründe faaliyet gösteren GCA ise bu inovatif yaklaşım sayesinde yenilikçi çalışmalara imza atıyor. GCA markası uluslararası arenada cam ambalaj sektöründe öncelikli tercih edilen oyunculardan biri olma yolunda hızla ilerliyor. Başta Orta Doğu, Avrupa ve Afrika ülkeleri olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren GCA her geçen yıl ihracattaki payını artırıyor. İhracat yaptığı ülke sayısını da her yıl arttırmayı hedefleyen GCA, cam ambalaj sektöründeki öncü rolünü gelecekte de sürdürmek için araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına büyük önem gösteriyor. Mühendislik alanında kendi üretim makineleri ve üretim prosesleri üzerinde çalışmalar yürüten GCA Ar-Ge ekibi, bir yandan da geleceğin malzemesi camın kimyasal ve kompozisyonel yapısı üzerine yerli ve yabancı üniversitelerle projeler üretiyor, patent başvurularında bulunuyor. Müşterilerini iş ortağı olarak kabul eden GCA, dijital araçları etkin kullanacak şekilde iş ortaklarına yeni inovatif hizmetler sunmak adına çeşitli projeler geliştiriyor.
Gürok Akademi ile eğitmen eğitimi
Gürok Grup saha ve operasyonlar da dahil olmak üzere toplam 4 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Büyüme stratejisi doğrultusunda global bir yapıya dönüşmek için insan kaynakları ve dijitalleşmeye yatırım yapan şirket bu doğrultuda insan kaynağını destekleyecek eğitim platformunu hayata geçirdi. Çalışanların kişisel, yönetsel becerilerini ve yetkinliklerini geliştirmek için kurulan Gürok Akademi’de eğitmenler de akademi bünyesinde yetiştiriliyor. Gürok Akademi eğitim platformu ile inovatif liderlik, mesleki mükemmellik ve sürdürülebilirlik ana dallarında tasarlanan uzaktan ve sınıf içi eğitim programları, her bir çalışanın daha yetkin ve etkin olmasına destek oluyor.
Gürok Hakkında
1948 yılında Kütahya’da bir aile şirketi olarak ticari hayatına başlayan Gürok Grubu, 21. yüzyılın ilk diliminde Türkiye’nin en büyük özel sektör grupları arasındaki saygın yerini koruyor. Grup, sofra camı ve cam ambalajdan kiremite, turizmden yapıya kadar farklı sektörlerde sürdürülebilir bir büyüme sergiliyor. Sofra camında dünyanın 5. büyük üreticisi olan LAV, bu alandaki deneyimini cam ambalaja taşıdığı GCA, turizm sektöründe 31 yıldır faaliyet gösteren Ali Bey Hotels & Resorts, Maldivlerde iki adada ultra lüks segmentte faaliyet gösteren JOALI Maldives, JOALI BEING, alanında öncü şirketlerden Gürok Kiremit ve bu projelerini hayata geçirdiği Lapis Yapı şirketleriyle 4 bin 500 kişiyi istihdam ediyor. Bulunduğu sektöre yenilikçi ilkler getiren ürün ve hizmetleriyle Gürok Grubu ülkemizi uluslararası alanda temsil ediyor.