DOLAR 34,5314
EURO 36,1756
ALTIN 2977,616
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Güneş You Berlin’de

    Güneş You Berlin’de
    11.04.2017
    A+
    A-

    Ahmet Güneştekin’in çalışmalarının on yılı aşkın bir süredir geçirdiği en büyük biçemsel dönüşümü yansıtan işlerinden oluşan Berlin’deki ilk kişisel sergisi Güneş Yolu 29 Nisan – 20 Mayıs tarihleri arasında Galeri Michael Schultz’da yer alacak.

    Küratörlüğünü Christoph Tannert üstlendiği sergi sanatçının kırkyamanın geleneksel uygulama biçimine müdahale ederek çalıştığı işlerini, objeleri kullanım biçimiyle imgeleme metalik bir yüzey dahil ettiği ve bu yöntemle resim ile heykel arasındaki sınırı belirsizleştirdiği optik ve boyutlu tablolarını, ve metal ile aynayı melez yöntemle çalıştığı işlerini bir araya getiriyor.
    Güneş Yolu, Güneştekin’in antik dönem mitolojilerinin ve modern dinlerin etkisinde bir sembolizm anlayışını benimseyerek yarattığı özgün alana genel bir bakış olanağı tanıyor. Modern ve gelenekselin bir arada oluşunu vurgulayarak, değişime direnen ile yeni arasında bir diyalog için özgün bir dil ve mekan yaratıyor.

    Güneştekin, son yirmi yıldır sosyal bir proje olarak çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’nin (İSMEK) eğitim vererek meslek kazandırdığı bir grup kadın el sanatçısıyla kolektif bir çalışma gerçekleştiriyor. Kırkyamanın geleneksel uygulanış yöntemlerine, yerleşik desen ve dokularına müdahale ederek, kendi özgün desen ve temalarını çalışan sanatçı bu işbirliğinin önemini şu şekilde yorumluyor: Eski giysilerin sökülerek yeni ve faydalı bir şeye dönüştürüldüğü yama dikme işi, geleneksel uygulayıcıları olan kadınlar tarafından yıkım sonrası yeni bir yaratım olarak algılanmıştır; ölmüş olanın yeniden hayata döndürülmesi anlamında sembolik bir edimi tanımlar. Bu anlatımın geleneksel uygulayıcıları ile birlikte çalışmak benim için bu nedenle önemli.

    Gerhard Richter, Anselm Kiefer, Georg Baselitz, Jean-Michel Basquiat, Robert Rauschenberg, Sigmar Polke, Keith Haring, Markus Lüpertz ve A.R. Penck gibi ikonik sanatçıları temsil etmiş ve işlerini sergilemiş olan Galerie Michael Schultz, Güneştekin’in işlerinin Berlin sanat izleyicisi için şaşırtıcı derecede özgün kalacağı görüşünde.

    Berlin’in yenilikçi, kozmopolit ve özgürlükçü sanat ortamıyla Güneştekin’in işlerini ilk kez buluşturacak serginin açılışı uluslararası sanat dünyasının aktörlerinin Berlin’e akın ettiği Gallery Weekend ile aynı zamanda gerçekleşecek. Tamamı resimli bir kataloğun eşlik edeceği sergi, 29 Nisan – 20 Mayıs tarihleri arasında Galerie Michael Schultz’da izleyicilerin ziyaretine açık olacak.

    ——
    Küratör hakkında Christoph Tannert (1955, Leipzig)
    Künstlerhaus Bethanien’ın sanat yönetmeni ve baş küratörü olan Christoph Tannert, Berlin Humboldt Üniversitesi’nde arkeoloji ve sanat tarihi öğrenimi gördü. Çağdaş sanat sergileri yönetmenliği ve sanat eleştirmenliği yapan Tannert, Berlin’deki Galerie Vier’in eş kurucularından olan Tannert, 2000 yılında Berlin Bethanien Sanatevi’nin direktörlüğüne getirildi. Potsdam Brandenburg Sanat Vakfı’nın eş kurucularından olan Tannert, 2003 yılına kadar kurumun yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Münih Goethe Enstitüsü’nün Görsel Sanatlar Danışma Kurulu’nda ve Berlin Sanat Konseyi’nde görev alan Tannert, 2005 yılında Martin-Gropius-Bau’da düzenlenen konusunu İstanbul’dan alan Gerçeklikler: Fokus Istanbul sergisinin küratörlüğünü üstlendi. Aynı yıl Almanya-Polonya ilişkilerine katkılarından dolayı, Polonya Cumhuriyeti Altın Liyakat Haçı ile ödüllendirildi.

    Galerie Michael Schultz
    1986 yılında Berlin’de kurulan galerinin işlerini sergilediği ve temsil ettiği sanatçılar arasında; ilk yıllarında, George Baselitz, Markus Lüperts ve A.R. Penck, daha sonra da Anselm Kiefer ve Gerhard Richter ile birlikte Amerikalı sanatçılar Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Robert Rauschenberg ve Andy Warhol yer alıyor. 2006’da Seul, 2007 yılında Pekin’de açtığı şubeler ile programının genişlemesini ve zenginleşmesini sağlayan Galerie Michael Schultz, işbirliği yaptığı sanatçılar için müzelerde, sanat vakıflarında, ve diğer galerilerde yıl içinde 40’ın üzerinde sergi düzenlemektedir. Sergi katalogları gibi düzenli yayınlar çıkaran galeri ile çalışan mevcut sanatçılar arasında Rebecca Raue, Römer + Römer, Maik Wolf, Bernd Kirschner, Feng Lu, Sonja Alhäuser ve Sabina Sakoh gibi isimler bulunuyor. Çağdaş resim ve heykel üzerine odaklanan galerinin keşfedip desteklediği genç sanatçılar arasında ise Cornelia Schleime, Helge Leiberg, Norbert Bisky ve SEO yer alıyor. Galerie Michael Schultz, Köln, Paris, Madrid, Miami Beach ve New York’ta gerçekleştirilen uluslararası çağdaş sanat fuarlarına düzenli olarak katılarak, sanatçılarının uluslararası sanat piyasasına entegre olma ve orada yer edinmeleri konusunda elverişli bir tanıtım olanağı sağlıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.