DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Güneş enerjisiyle evlerin iklimlendirmesini sağlamak mümkün

    Güneş enerjisiyle evlerin iklimlendirmesini sağlamak mümkün

    Yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten Üçay Grup ‘zero house’ konseptiyle evlerin iklimlendirmesini yenilebilir enerjiyle gerçekleştiriyor. Evin çatısına kurulan güneş panelleriyle üretilen enerji ısıtma ve soğutma gerçekleştirebilen cihazlara elektrik sağlıyor, artan enerji elektrikli araçların şarj istasyonlarında, aydınlatmada, ihtiyaç olan her yerde kullanılabiliyor. Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, ‘zero house’ konseptinin sağladığı avantajları ve yenilenebilir enerjinin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

    Yenilenebilir enerjinin evsel kullanımına yönelik çözümler daha verimli güneş enerjisi panellerinin, iklimlendirme çözümlerinin ve depolama sistemlerinin geliştirilmesiyle gerçeğe döndü.

    Avrupa Birliği üyesi ülkelerde güneş paneli kullanımı için hibe paketleri açıklanırken, Almanya’nın başkenti Berlin’de kent konseyi 2023 itibariyle inşa edilecek tüm yeni binalarda güneş enerjisi kullanımını zorunlu kılmıştı.

    “TÜRKİYE GÜNEŞ ENERJİSİNİN KULLANIMI İÇİN EN VERİMLİ YERLERDEN BİRİ”

    Türkiye’nin yıllık 2 bin 737 saat, günlük 7,5 saat verimli güneş aldığının altını çizen Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, “Türkiye güneş enerjisinin evsel kullanımı için verimli bir coğrafyada bulunuyor. Berlin’in yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli 1100 kilovat saat. Türkiye’nin kuzeyindeki en az güneş alan bölgesi Karadeniz Bölgesi’nin yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli ise tek başına 1400 kilovat saat. Bu rakam Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gidildikçe yılda 2000 kilovat saate yükseliyor” ifadelerini kullandı.

    “YENİLEBİLİR ENERJİNİN EVSEL KULLANIMINI GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜK”

    “Yenilenebilir enerjinin evsel amaçla kullanımı uzun bir süredir gündemimizdeydi” diyen İlgin Eray, “Bugüne kadar ortaya konulmuş en verimli yenilenebilir enerji çözümünü ‘zero house’ konseptimizle sunuyoruz. Evin çatısına kurulan güneş enerjisi panelleri (GES) ısı pompası ya da birden fazla iklimlendirme cihazının kombine edildiği multi sistemler, vrf sistemlere enerji sağlıyor. Evlerden, ofislere ve büyük yapılara kadar yenilenebilir enerji çözümlerimiz mevcut. GES’lerin ürettiği fazla enerji evlerde elektrikli araçlar için şarj istasyonu ya da ihtiyaç duyulan herhangi bir alanda kullanılabiliyor” dedi.

    ZERO HOUSE NASIL ÇALIŞIYOR?

    Zero House konseptinin çalışma prensibini anlatan İlgin Eray, “Evinize gelen keşif ekiplerimiz gerekli çalışmaları yaparak güneş enerjisi panellerini yerleştiriyor. GES’lerden sağlanan elektrik enerjisi ısıtma, soğutma ve sıcak suyu sağlayacak cihaza enerji sağlıyor. Meskenin büyüklüğüne göre tek bir cihazla ya da kombine çalışan birden fazla cihazla iklimlendirmeyi gerçekleştirebiliyoruz. Evsel kullanımda en çok tercih edilen cihazımız ‘ısı pompası’ çok az elektrikle ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyor. Birden fazla cihazın birlikte kullanıldığı multi sistemleri ya da daha büyük alanların (fabrikalar, büyük ofisler ve yapılar) iklimlendirilmesi yapılacak yerlerde vrf sistemlerini kullanabiliyoruz. GES’lerde üretilen elektrik iklimlendirme dışında farklı amaçlarla da değerlendirilebiliyor” şeklinde konuştu.

    “KENTSEL DÖNÜŞÜMDE GES KULLANIMI MİLYARCA TL TASARRUF DEMEK”

    Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkat çeken Eray, “Türkiye’de 80 milyon metre kare çatı alanı olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar alanda günümüz teknolojisindeki güneş enerjisi panellerini kullanıldığında Keban ve Atatürk Barajı’nın ürettiği kadar enerji üretmemiz mümkün” şeklinde konuştu. Bugün Bodrum’da başlattığımız zero house konseptimizi farklı bölgelerde, farklı meskenlere uygulamak mümkün. İstanbul’da kentsel dönüşümle elde edilecek binalarda bile milyarlarca TL’lik ekonomik potansiyel var” diyerek sözlerini sonlandırdı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.