Gül Ergi: Modigliani sergisindeki 21 tablodan 20’sinin sahte çıkması üzücü
Eserlerine milyonlarca euro değer biçilen İtalyan ressam Amedeo Clemente Modigliani’nin elinden çıkmış tabloları görmek için geçen yılın Mart-Temmuz ayları arasında on binlerce kişi Genova’daki Palazzo Ducale’de yapılan sergiyi ziyaret etmişti. Ancak sergi henüz devam ederken bazı sanat uzmanları, eserlerin orijinal olmadığını iddia etmişti.
Bu iddialar üzerine başlatılan ve aylar süren incelemelerin sonucu dün mahkemeye sunuldu. Uzmanlar, sergideki tabloların 20’sinin sahte olduğunun “çok açık” olduğunu belirtti. Yalnızca bir tablonun orijinal bir Modigliani olduğu belirlendi.
Uzmanlar, sahte tablolarda kullanılan boya pigmentlerinden fırça darbelerine ve çerçevelere kadar çok sayıda detayın orijinal Modigliani’lerden farklı olduğunu vurguladı.
Sergideki tablolarla ilgili ilk şüpheleri dile getiren kişi olan sanat uzmanı Carlo Pepi, Modigliani’nin en çok sahte tablosu yapılan sanatçılardan biri olduğunu söyledi ve “Modigliani öldükten sonra yaşarken yaptığından daha fazla resim yapmış gibi görünüyor” dedi.
Türkiye’nin ünlü koleksiyoner ve sanat danışmanı Gül Ergi bu olayı şöyle değerlendirdi:
“Bu haberin İtalya’da çıkması çok üzücü ve düşündürücü,koleksiyonerler açısından.Çünkü bu tip haberler zaten yıllardır hep yapılıyor ama genelde hak gören ülkelerden çalınan müzelerdeki eserleri kapsıyordu.Mesela Kuveyt ve Irak savaşından sonra oradaki tabloların bütün dünyayı dolaştığı ve bunları almak isteyen koleksiyonerlerin arandığı haberi yapılıyordu ve bunlar incelendiğinde %95 i sahte çıkıyordu.Picasso uzmanları var,hemen geliyorlar ve teşhis ediyorlar.
çalınan ülkelerdeki m oluyor.Modigliani daha az bilinen bir ressam tabi dünyada Picasso’ya göre..fakat İtalya için çok önemli bir ressam.Çok duygulu ve romantik bir tarzı var,insanlara çok hitap ediyor,bunun özel alıcıları var.Bu kadar çok sayıda Modigliani nin sahte çıkması çok üzücü,hele Ronesans’ın beşiği olan İtalya’da ..Yani bu olay Irak’ta Kuveyt’te yapılsa bu kadar dikkat çekmezdi.Üstelik bilinerek yapılmış ve sergisi açılıyor ünlü bir koleksiyoner ve küratör tarafından.
Koleksiyoner acaba bunun farkında mıydı bilemiyoruz.Küratör şu an suçlanıyor.Modigliani’nin eserleri zaten herhalde belirli bir sayıdadır çünkü İtalya’da bugüne kadar tespit edilmiştir,yaklaşık kaç resminin olduğu,eserlerinin hangi koleksiyonlarda olduğu..Zaten hemen tarzından fırça yapısından,tarzından,tuval ve çerçevelerinden anlaşılmış bu resimlerin Modigliani olmayacağı.
Çok özel bir ressam,karısına olan bağlılığı var,hastalıklarla mücadelesi var,önemli ,insanların kalbinde yeralan bir sanatçı.O açıdan tabi yüzbinlerce insan ziyaret ediyor ve bir ücretle bunları seyrediyorlar.Şimdi bu ücretlerin geri ödenmesi konuşuluyor,fakat önemli olan koleksiyonere bu parayı kim ödeyecek?asıl önemli olan bu.20 taneden fazla eserin değeri ne ?ödenmiş para çok yüksek bir mebladır,Koleksiyoner bunu bilmeden mi aldı?sahte resim satışı yapılmış,bu resimleri kim yaptı kopyasını.?Bunlar İtalya Fransa gibi ülkerlerde büyük suç.Türkiye’de maalesef sahte resim çıkıyor arkasından bu kadar olay yaratmıyor.Eğer satın alan kişi sahte aldığı resmin parasını geri alabilirse ülkemizde büyük bir şans bu .Ancak İtalya gibi yurtdışında bunlar çok sıkı kanunlarla takip ediliyor ve çok büyük cezalar alınıyor.Ben daha Türkiye’de sahte resimden hapis yatan bir galerici ya da satıcı ya da küratör duymadım,sadece parayı geri alabilen birkaç kişi duydum ,onlarda çok az.
Sahte resim piyasada dolaştığını biliyorum,duyuyorum.Birçok ressamın hayatta yaptığı resimin üç katı kadar da sahtesinin piyasada dolaştığı söyleniyor ve biliniyor,bunları koleksiyonerlerde biliyor Maalesef bizdeki kanunlar bunlara verilecek cezanın caydırıcı olması kadar güçlü ve kuvvetli değil.Ama İtalya’da baya bir olay olacağına eminim olsun, o da bize örnek olsun.”dedi…
Ek olarak;
Daima bir sanat danışmanı olarak hep aynı şeyi söylüyorum.Bildiğiniz
takip ettiğiniz araştırdığınız sanatçıların resmini alın ve güvenir sanat danışmanlarından alın.Çünkü o ressamlarında Türkiye’de sahtesi var.Çok dolaşıyor fakat daima sanat danışmanları sizden daha iyi takip etmesi şansına sahip.
Yüzbinlerce dolarınızı hiç tanımadığınız bir expere vermeyin.Geri almak çok zor,gerçek olup olmadığını bilmek zor.Türkiye’deki eski ailelerin koleksiyonlarını takip edin.Menşei belli olan resimleri alın,Zaten o resimler 60-80 yıl önce alınmıştır.O dönemlerde sahte resim yoktu,en azından içiniz rahat seyredebilirsiniz.