DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Golden Sign: Yabancı yatırımcı kat mülkiyeti sorununa takılıyor

    Golden Sign: Yabancı yatırımcı kat mülkiyeti sorununa takılıyor
    09.03.2022
    A+
    A-

    Son zamanlarda İran, Afganistan ve Özbekistan’dan yatırımcıların gayrimenkul sektörüne ciddi derecede ilgi gösterdiklerini söyleyen Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, ancak bu durumun aynı zamanda kat mülkiyeti sorununu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Gül “Bazı yatırımcılar 250 bin dolarlık yatırım kriterini yerine getirmek için tek mülk yerine birkaç mülk alma yolunu tercih edebiliyor. Ancak dairede kat mülkiyeti yoksa aldığı bir işe yaramıyor” dedi.

     

    Türkiye’de döviz kurlarının yükselişi sonrası yabancı yatırımcılara ciddi oranda satış yapıldığını hatırlatan Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, bu süreçte kat mülkiyeti konusunda sorunların yaşandığına dikkat çekti. Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybederken yabancıların Türkiye pazarına yoğun talep gösterdiğini ifade eden Gül, vatandaşlık amaçlı alımların yanı sıra özellikle dolar bazında düşük kalan metrekare fiyatlarıyla yatırımın kendini hızla amorti etme potansiyeli yabancının ilgisini arttırdığını söyledi.

     

    Özellikle İran, Afganistan, Özbekistan gibi ülkelere satış yaptıklarını kaydeden Gül Gül “İstanbul gibi bir metropolden çok ucuza gayrimenkul alıyorsunuz. Yabancıların vatandaşlık alımlarının payı yüzde 20 civarında. Geriye kalan kesim oturmak için satın alma yapıyor. Türkiye’de mülk sahibi olmak geçici ikamet almayı kolay hale getiriyor. Böyle olunca da Rusya, Afganistan, Türkmenistan, Yemen, Libya, İran ve Irak gibi ülkeler ucuz mülk için bize geliyor. Şimdi döviz kuru müdahaleyle biraz toparlanmış olsa da Türkiye, yabancılar için hala ucuz ve yatırım yapılabilir bir ülke” dedi.

     

    “Vatandaşlık hakkından yararlanamıyorlar”

    Gül Gül, yabancı ilgisinin yabancılar için kat mülkiyeti ve kat ittifakı sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Gül “Yabancının vatandaşlık için 250 bin dolarlık alım yapması gerekiyor. Bazı yatırımcılar tek mülk yerine birkaç mülk alma yolunu tercih edebiliyor.

     

     

    Kat mülkiyetli yer verdiğimiz zaman, yatırımcı iki ya da üç yer alarak da bu rakamı tamamlayabilir.

    Ancak kat mülkiyeti yoksa aldığı bir işe yaramıyor. Yabancılar burada sorun yaşıyor. Son zamanlarda bize böyle durumlarla karşılaşan yatırımcılar geldi. Çalıştıkları emlakçıların bu konuda kendilerini uyarmadıklarını ve aldıkları mülklerin gerekli değere ulaşmasına rağmen vatandaşlık hakkından yararlanamadıklarını söylediler. Burada emlak işi yapan bazı kişilerin işleyişe hakim olmayışları ve işin hukuki tarafında bilgi eksiklikleri nedeniyle yatırımcıyı doğru yönlendiremediklerini görüyoruz” diye konuştu.

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.