DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Girişimciliğin kalbi İmece Maker Fest ile Ankara’da attı

    Girişimciliğin kalbi İmece Maker Fest ile Ankara’da attı
    24.11.2017
    A+
    A-

    Bugüne kadar Ankara’da yapılan en kapsamlı ve en büyük maker ve girişimcilik etkinliklerinden biri olan İMECE Maker Fest, Cer Modern’de 300’ü aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Habitat Derneği öncülüğünde düzenlenen ve üretme alışkanlığının yaygınlaştırılması ile ekonomide sürdürülebilir üretimin teşvik edilmesini amaçlayan festivalde, Türkiye’nin maker ekosisteminden önemli üreticiler, mülteciler ve Türk girişimciler ile bir araya geldi. Yaratıcı fikirlerini üretime dönüştüren girişimcilerin stantlarında; el deformasyonu olan çocuklara yönelik 3 boyutlu yazıcı ile hazırlanan mekanik eller, geri dönüşüm yoluyla yapılan ve içinde bisiklet ile süs eşyalarının da olduğu araç-gereçler, havadan su üreten cihaz gibi çeşitli ürünler sergilendi.

    Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin hazırladığı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen İMECE Programı kapsamında, bugüne kadar Ankara’da yapılan en kapsamlı girişimcilik etkinliklerinden biri düzenlendi. Üretme alışkanlığının yaygınlaştırılmasını ve inovatif düşünce ile ekonomide sürdürülebilir üretimin teşvik edilmesini amaçlayan İMECE Maker Fest 2017, 300’e yakın ziyaretçinin katılımı ile gerçekleşti. Türkiye’nin maker ekosisteminden önemli üreticileri, mülteci ve Türk girişimciler ile bir araya getiren festivalde, İMECE kapsamında eğitim alan 90 mülteci ve Türk girişimcinin yaptığı ürünleri sergileme imkanına sahip olurken, Türkiye’de maker hareketine destek verenlerin stantları da yer aldı. Gençleri teknoloji ve inovasyonla buluşturan birçok etkinliğin yapıldığı festivalde, robotik, drone, hareketli heykeller, deriden aksesuar yapımı gibi atölye çalışmaları da düzenlendi. Öte yandan stantlarda, 3 boyutlu yazıcı ile hazırlanan ve el-parmak deformasyonu olan çocuklara yönelik mekanik eller, yağmurun yağma sistemi ile çalışan havadan su elde eden cihaz, deri ve örgüler ile hazırlanan objeler, atık malzemelerin kullanımıyla hazırlanan çeşitli ürünler başta olmak üzere birçok ürün sergilendi.

    “Yeni Nesil Tüketen Değil, Üreten Olmalı”

    Dünyada hızla yayılan “Maker hareketi”nin gençleri tüketici olmaktan çıkarıp, fikir ve bilgi paylaşımı yaparak üretici olmaya yönlendirdiğini vurgulayan Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, “Teknoloji ile ‘kendin yap’ kültürünü bir araya getiren ve dünyada hızla yayılan bir akım olan ‘Maker Hareketi’ kapsamında gerçekleştirdiğimiz İMECE Maker Fest 2017 Programı ile hem Türk hem de mülteci üreticilerin, ülkenin maker ekosistemine dahil olmasını hedefliyoruz. Yeni nesil tüketimden değil üretimden geçen bir nesil olmalı. Var olan kaynakları araştıran, ihtiyaca yönelik çözümler üreten, hiç var olmayan şeyi keşfeden, son teknolojilerden haberli, sabırlı, hevesli ve becerikli gençliği destekliyoruz. Gençler artık kendileri yapıyor, üretiyor. Biz de onları, eksik kaldıkları noktada eğitimlerle destekliyoruz” dedi.

    Eğitimlerin yaratıcılık ve inovasyon odaklı olduğunun altını çizen Hazır, “Makers Day’ler ile yaratıcılık kültürlerinin gelişmesini sağlıyoruz. Eğitimlerimiz, yaratıcılık ve inovasyon üzerine kuruluyor ve birlikte yeni fikirler ve çözümler yaratmaya ve bunları denemeye, yeni ürünler üretmeye ve bu ürünlerle ve süreç ile ilgili raporlar yazmayı içeriyor. Amacımız gençlerin keşfetme, araştırma, işbirliği ve etkileşimle bilgilerini geliştirmek ve toplumu ve dünyayı anlamalarını ve toplumu ve dünyayı daha iyiye doğru değiştirmelerini sağlamak” ifadelerini kullandı.

    “Üreticiliğe ve Girişimciliğe Dikkat Çekmek İçin Çabalıyoruz”

    Habitat Derneği Genel Koordinatörü ve İMECE Programı Direktörü Başak Saral,“Habitat Derneği olarak, toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürütüyor, insan kaynaklarını destekleyerek, gençleri bilişim odaklı girişimciliğe davet ediyoruz. Uzun yıllardır Türkiye’deki maker hareketinin bir parçasıyız. Bu nedenle Türklerin ve mültecilerin iş kurma süreçlerini destekleyen birçok etkinlik yapıyoruz. Ankara’da bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük girişimcilik etkinliklerinden biri olan İMECE Maker Fest 2017’in üreticilerin ve girişimciliğin önemine dikkat çekmek için önemli olduğu kanaatindeyiz” dedi.

    “Mültecileri Yük Değil, İnsan Kaynağı Olarak Görüyoruz”

    Etkinliğe katılan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Başkanı Hakan Yurdakul“Cumhurbaşkanlığı olarak mültecilerin istihdamına ilişkin çalışma izinleri, kayıt dışı ekonomiden çıkarak kayıt içi ekonomiye girmeleri, çalışma bedelleri gibi konularda çalışmalarımız var. Mültecilerin Türkiye ekonomisine katacağı değerin farkındayız. Öte yandan kültürel benzerlik insanı daha verimli yapan bir etken. Mültecilerin kendilerini kalkındırabilir ekonomik çözümler bulma noktasında dil büyük önem taşıyor. Türkiye’de Türkçe öğrenmenin öneminin altını çizmek isterim. Biz mültecileri yük değil kendisine katkı olarak algılayan bir ülkeyiz” dedi.

    • Tüketilenleri yeniden üretme mantığı ile yola çıkan İç Mimar olan ve endüstriyel ürün tasarımına yönelen Barış Özten’in standında saç kurutma makinesinin aydınlatma haznesi, su şişesinin ayak olarak kullanıldığı masa lambası, süt şişelerinin orta kısmı ile hazırlanan mumluklar, konserve kutular ve ahşap malzemelerle hazırlanan masa lambası, CD’lere şekil verilerek yapılan büstler, su şişesinden hoparlör gibi çeşitli objeler yer alıyor. Sosyal sorumluluk anlayışı ile doğan stantta yer alan ürünler, ele geçen malzemelere göre şekilleniyor.
    • 4 yıl önce Suriye’den Türkiye’ye gelen Yüsra Adevi, Türkiye’ye geldikten sonra örgüler ile çeşitli objeler tasarlıyor. Standında örgüden meyve-sebze şeklinde magnetler, çantalar, anahtarlıklar, kap ve duvar süsleri, sofrada sunumlarda kullanılmak üzere peçete ve çatal bıçak süsleri, telefon kılıfı, eldiven, çaydanlık-fincan kılıfları, oyuncaklar hazırlıyor.
    • Atölye çalışmalarında 3 boyutlu tasarım, makine kullanımı ve robotik eğitimleri veren ve yerli olarak 3 boyutlu yazıcı geliştiren Artı Boyut, standında 3 boyutlu tasarım yapılarak hayal edilen nesnenin, bir program yardımıyla makineye aktarılarak 3 boyutlu olarak çıktısı alınıyor.
    • Uzun yıllardır Türkiye’deki maker hareketin içinde olan Teknopark Ankara ve Nar Kuluçka Merkezi Direktörü Emre Akgümüş’ün deriden aksesuar tasarım atölyesinde el yapımı deri ürünlerden cüzdan, çanta, bileklik, anahtarlık, kalemlik, laptop kılıfı, kalemlik, kitap ayracı gibi ürünler yapılıyor. Hobi amaçlı başladığı deri tasarımı çalışmalarını şu an ikinci işi olarak sürdürüyor.
    • El ve parmak deformasyonu olan çocuklara mekanik eller yapan Robotel Derneği, tutma ve kavrama hareketine yardımcı olan, bisiklet kullanımı sırasında kavramayı sağlayan mekanik elleri tasarlayarak, 3 boyutlu yazıcıda hazırlıyor. Kişiye özel tasarlanan mekanik ellere, yapılan provalarla birlikte son hali veriliyor. Müzik aleti çalma, spor yapma sırasında kolaylık sağlayacak mekanik ellerin ise ar-ge çalışması sürüyor. Protez yalnızca estetik görüntü sağlarken, mekanik elin farkı ise, dirsekten takılması ve tutma hareketini yapabilmesi.
    • 17 yaşındaki lise öğrencisi Yusuf Çolak’ın standında kendisinin tasarladığı ışıklı tişörtler, havadan su elde eden cihaz ve kazaları önlemeye yardımcı olacak sinyal göstergeleri olan kask bulunuyor. Askerlerin ve dağcıların kullanımı için tasarlanan cihaz, yağmur oluşumuna benzer bir sistemle çalışıyor. Minerallendirilerek, içme suyu olarak da tüketmek mümkün oluyor. Bisiklet ile bluetooth yoluyla bağlanan kaskta, frene basınca fren ışığı ve sinyal göstergeleri bulunuyor.
    • Sinema sektörü ve tema parklarda kullanılmak üzere silikon heykeller yapan Onur Ata ve Osman Tetik, tıpta robot kadavra üzerine çalışıyor. Tıp öğrencilerinin kadavra sıkıntısı nedeniyle, açık kalp ameliyatı dahi yapılabilecekleri animatronik heykellerin çalışmasını sürdürüyor.
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.