DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Girişimciliğin büyümesi için finansal derinlik artmalı

    Girişimciliğin büyümesi için finansal derinlik artmalı
    14.11.2018
    A+
    A-

    Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde Türkiye’den çok başarılı teknoloji girişimleri çıktığını belirterek ülkemizde girişimciliğin en zor tarafının finansal kaynak bolluğunun olmamasına bağlayarak “Ekosistemin büyümesi için en önemli unsur, Türkiye’deki finansal derinliğin artmasıdır. Çok daha fazla teknoloji şirketi, çok daha yüksek oranlarla borsaya açılmalı” dedi.

    Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, 13-14 Kasım 2018 tarihlerinde, Wyndham Grand İstanbul Levent’te, “Gelecek” temasıyla düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde “Peki Ya Sonra?” başlıklı panele katıldı.

    Barış Özistek 2013 yılında G.Koreli oyun firması Netmarble’ın Türk oyun şirketi Joygame’i satın aldığını ve bu satışın ardından yaklaşık 2 buçuk yıl sonra Netmarble’ın 12 milyar dolar ile G.Kore borsasına açıldığını aktardı. “Teknoloji girişimi yapan şirketler olarak diğerlerinden çok daha fazla uluslararası iş yapmaya yetkinliğimiz var. Bu alışkanlıktan dolayı finansal sistemlerimiz buna uygun, sadece yerel pazara özgün bir iş yapmıyoruz. Ama ülkemizde bu tür şirketlerin borsaya açıldığını görmüyoruz. Yatırımcıların, teknoloji şirketlerinin orta ve uzun dönemli yarattığı değerin farkına varması ve bu şirketlerin de sermaye piyasalarına çok daha fazla ilgi göstermesine ihtiyaç var.” diyerek şöyle devam etti:

    Geleneksel sermaye yatırım yapmalı

    “Sanıyorum teknoloji dünyasında geleneksel sermayeden farklı olarak teknoloji girişiminden para kazananlar yeniden teknoloji alanına yatırım yapmaya devam ediyor. Geleneksel sermayede maalesef bunu görmüyoruz. Oysa geleneksel sermaye kaynakları teknoloji girişimlerine aktarılsa hem ülke hızla büyüyecek hem de yatırımcılar çok daha yüksek gelir elde edecekler. O yüzden girişimciler kaynak aradıkları zaman bulmakta zorlanıyorlar, o yüzden girişimci olmak zor. Çünkü finansal alan kısıtlı. Türkiye’de girişimciliğin en zor, en ideal olmayan tarafı finansal kaynak bolluğunun olmaması.”

    “Bunun dışında Türkiye girişimci olmak için müthiş ideal bir lokasyon. Dünyada teknolojik girişimlerin hayata geçtiği yerlere bakarsanız Türkiye ile benzer özelliklere sahipler. O yüzden de Türkiye’den çok başarılı teknoloji girişimleri çıkıyor. Teknoloji girişimlerin ayağa kalkmasında en kolay yöntem hızlı yatırımlarla ortaklıklar kurulması. Türkiye kaynak sorunu çözerse ben girişimlerin önünü çok açık görüyorum.”

    Finansal derinlik artmalı

    Girişimcilik ekosisteminin gelişmesini ve büyümesi için ülkemizdeki finansal derinliğin artması gerektiğine inandığını kaydeden Özistek, “Çok daha fazla şirketin çok daha büyük oranlarla borsaya açılması lazım. Evet melek yatırımcılar, fonlar, fonların fonları yatırım dünyasının olmazsa olmazları ama bir sonraki aşamada size yatırım yapan fonun da kendi hisselerini satabilmesi gerekiyor.Bunun için finansal piyasanın verimliliği önemli. İngiltere’ye, Amerika’ya baktığımızda zamanı geldiğinde bu fonların, hisselerin kolaylıkla satıldığını görüyoruz” diye konuştu.

    StartersHub Kurucu Ortağı Ersin Pamuksüzer’in yönettiği panelde; Vispera Bilgi Teknolojileri A.Ş. Ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil, Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, Logo Ventures Yönetici Ortağı Cahit Güvensoy ve Commencis Kurucu Ortağı ve CEO’su Fırat İşbecer yer aldı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.