DOLAR 34,5361
EURO 35,9833
ALTIN 2994,975
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gıda israfının önüne geçmenin anahtarı planlı ve duyarlı alışveriş

    Gıda israfının önüne geçmenin anahtarı planlı ve duyarlı alışveriş
    07.09.2018
    A+
    A-

    Hotpoint, Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler projesi kapsamında, unutulan gıdaların israfını önlemek üzere önemli alışveriş ve saklama ipuçlarını paylaşıyor.

    Gıda israfının önüne geçmenin anahtarı planlı ve duyarlı alışveriş. “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” girişiminin bir parçası olarak Hotpoint, gıda alışverişi deneyimini en iyi hale getirmeye, “unutulan gıdaları” değerlendirmeye ve bu sayede hanelerdeki gıda israfını azaltmaya yardımcı olacak 12 “taze” alışveriş ve saklama ipucunu derledi. Hotpoint, tüketicileri bu basit ipuçlarını izleyerek, vakit kaybetmeden “Taze Düşünme”‘ye doğru bir adım daha atmaya davet ediyor.

    1. İleriye dönük planlama yapın

    Alışverişe çıkmadan önce kendinize bu üç soruyu sorun: Önümüzdeki günlerde hangi yemekleri pişirmek istiyorum? Hangi malzemeler zaten var? Ne ve ne kadar almalıyım?

    1. Önce evinizde alışverişe çıkın

    Alışverişe çıkmadan önce, elinizde mevcut olan gıdaları almamak için buzdolabınızda ve dolaplarınızda alışverişe çıkın. Evde ne olup olmadığına hızlıca göz atmak, unutulan gıdaları saptamaya ve yemekleriniz için eksikleri belirlemeye yardımcı olur.

    1. Temel gereksinimlerinizi tanımlayın

    Uzun bir alışveriş seferinden eve elinizde poşetlerle geldiğinizi ve aldıklarınızı yerleştirmeye başladığınızı hayal edin. Aldığınız yumurtaları buzdolabına yerleştirirken, dolapta zaten içi yumurtalarla dolu bir karton olduğunu fark ediyorsunuz. Bunu engellemenin bir yolu, bazı gıdalara temel gereksinimlerinizi ve tam miktarlarını keşfetmektir. Bu yöntem, sadece aynı ürünleri almanızı engellemekle kalmayıp aynı zamanda azalan bir şey olup olmadığını da size hatırlatacaktır.

    1. Yalnızca gerekli olanları alın

    Makarna, pirinç veya konserve gıdalar, dayanıklılıkları sayesinde daha büyük ölçülerde alınabilir. Balık, kıyma veya taze ürünler gibi kolay bozulabilen ürünler söz konusu olduğunda, kısa süre sonra pişirileceği kesin olmayan ürünleri düşünmeden almak yerine sadece gerçekten kullanacağınız zaman alın.

    1. Nitelik mi, nicelik mi?

    Ürün reyonlarındaki teklifler bazen ihtiyacınız olandan daha fazlasını almaya teşvik edebilir. Atacağınız gıdalara para ödemektense doğru miktarda gıda almayı hedefleyin.

    1. Mevsiminde tüketin

    Mevsim dışı yetiştirilen ve tüm dünyayı dolaşan taze meyve ve sebzeler çok fazla enerji sarfiyatına neden olur. Zaman zaman hangi meyve ve sebzelerin mevsimi olduğunu araştırmakta fayda vardır. Her mevsime özel meyve ve sebzeler için pazarlara yönelebilir ve çok daha ucuza mevsimlik gıdalar alabilirsiniz.

    1. Aç olduğunuzda alışveriş yapmayın

    Boş mideyle alışverişe çıktığınızda birdenbire etrafınızdaki her şey çok daha cazip ve lezzetli görünür ve sağduyulu kararlar vermeniz imkansız hale gelir. İstemeden aslında ihtiyacınız olandan daha fazlasını alırsınız. Bu yüzden asla açken alışveriş yapmayın.

    1. Depolama

    Yanlış gıda depolama, gıdanın büyük bir hızla bozulmasına sebep olur. Buzdolabında nelerin saklanması gerektiği ve nelerin dışarıda bırakılabileceği konusunda kendinizi bilgilendirin.

    1. Görünürlüğü sağlayın

    Buzdolabınızı ve kilerinizi düzenli tutarak depoladığınız ürünleri görebilin. Taze gıdaları buzdolabında ön sıralara yerleştirmenin yanı sıra, gıdalarınızı sıkça gözden geçirebilmek için her şeyi görünürde tutmaya çalışın.

    1. Tarihleri bilin

    “Tavsiye edilen tüketim tarihi”, ürünün sahip olduğu tüm kalite özelliklerini koruyacağının garantisidir. Bu tarih geçtiğinde ürünün tüketilemeyeceği anlamına gelmez. “Son kullanma tarihi” ise taze ve bozulabilen ürünler için kullanılır. Ürünün bu tarihi geçmiş ise, artık tüketilmemesi gerekir.

    1. Fazladan sos hazırlayın

    Gereğinden fazla alışveriş yaptıysanız, kademe kademe pişirerek her şeyi kullanıp kullanamayacağınızı gözden geçirin. Örneğin, daha fazla miktarda sos hazırlamak, size zamanınızı ve paranızı idareli kullanmanızı sağlayacak ve gıda israfını önleyecektir. Sosunuzu dondurabilir ve bir sonraki gün için saklayabilirsiniz.

    1. Alışveriş sıklığınızı düzenleyin

    Yoğun yaşam temposu içinde, alışverişinizi yalnızca haftada bir yapmak daha uygun gibi görünebilir. Ancak, bu aynı zamanda daha fazla gıda ve para israfı demektir. Taze

    malzemelerin lezzetinin ve besin değerinin tam anlamıyla keyfini çıkarmak için hafta boyunca daha sık ve daha küçük miktarda alışveriş yapmak çok daha akıllıcadır.

    Gıda alışkanlıklarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek pek çok ipucu için Hotpoint ve Jamie Oliver’ı takip edebilirsiniz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.