DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Geri dönüştürülen ambalajlar çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyor

    Geri dönüştürülen ambalajlar çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyor
    04.06.2018
    A+
    A-

    Ambalaj sektörünün çatı kuruluşu ASD, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ambalaj kullanımının önemine ve geri dönüşüme dikkat çekti. ASD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, ambalajların çöp olmadığını belirterek “Ambalajlar ve geri dönüşümü çevreye yük değildir. Tam tersine, ambalajlar ekonomi yaratan malzemelerdir” dedi.

    Türkiye’de ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunan ve sektöre kimlik kazandıran Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ nedeniyle ambalaj kullanımının önemine dikkat çekiyor. ASD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, ambalajların çevreye geri dönüştürülmesiyle ekonomik kazanç elde edildiğini ve çevre kirliliğinin önüne geçildiğini vurguladı.

    “Toplum olarak ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılmasına özen göstermemiz gerekiyor” diyen Sarıbekir, ambalajların ürünleri el değmeden, sağlıklı ve temiz bir biçimde tüketicilere ulaşmasını sağladığını belirtti. Hiçbir ambalajın çöp olmadığının altını çizen Sarıbekir, çevre sorunlarına karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, halkı bilinçlendirmek için dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Çevre Günü’nde, ambalajın ve geri dönüşümünün aslında çevreye yük olmadığını, tam tersine ambalajların ekonomi yaratan malzemeler olduğunu söyledi.

    “Sürdürülebilir ambalaj üretimi için çalışıyoruz”

    Ambalaj üretiminde iki önemli noktanın büyük önem taşıdığını dile getiren Zeki Sarıbekir, bunları ‘sürdürülebilirlik’ ve ‘çevre’ olarak sıraladı. Bugün mümkün olan minimum malzeme kullanılarak, ambalaj üretimi için çok detaylı çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Sarıbekir, sözlerine şöyle devam etti: “Ambalajı çöpe atmak sadece dünyamızın geleceğine değil ülkemize, ekonomimize de zarar veriyor. Bugün 1 alüminyum içecek kutusunu geri dönüştürdüğümüzde bir televizyonu üç saat çalıştıracak enerjiyi kazanmış oluyoruz. Ya da 1 ton kağıdı geri dönüştürerek 17 ağacı kesilmekten koruyoruz.

     

    Türkiye’de atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörü 5 milyar Euro’luk bir pazar haline gelmiş durumda. Ancak geri dönüşümde hala yüzde 50’ler seviyesindeyiz. Yani gidilecek bir hayli yolumuz var.”

     

    ASD çocukları bilinçlendirmek için çalışıyor

    Ambalaj Sanayicileri Derneği, ambalaj ve çevre konusunda bilgilendirme çalışmalarına da hız kesmeden devam ediyor ve bu konuda geleceğimizin güvencesi çocuklara yönelik hazırladığı Ambalaj ve Çevre Hakkında Bilmemiz Gerekenler adlı kitapçığı okullarda ücretsiz olarak dağıtıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.