DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    GCA, Avrupa Cam Ambalaj Endüstrisi’nin geri dönüşüm ve kapalı döngü girişimini destekliyor

    GCA, Avrupa Cam Ambalaj Endüstrisi’nin geri dönüşüm ve kapalı döngü girişimini destekliyor
    06.12.2019
    A+
    A-

    Avrupa Cam Ambalaj Endüstrisi, Avrupa genelinde geri dönüşüme yönelik cam toplama oranını 2030 itibariyle %90’a çıkarmak için ‘’Cam Döngüsünü Tamamla’’ hareketini başlattı. Hareket, cam ambalaj geri dönüşümünü 2030’a kadar %75’e çıkarmayı hedefleyen yeni AB kurallarına proaktif bir yanıt olarak geliyor.

    Bugün Avrupa Birliği genelinde cam ambalajların %76’sı ‘’Şişeden Şişeye’’ geri dönüşüm için toplanarak, kendi içerisinde bir dairesel döngü oluşturuyor.

    Endüstri CEO’ları, 2030 yılına kadar Avrupa genelinde %90’lık geri dönüşüm hedefini gerçekleştirmek üzere ‘’Cam Döngüsünü Tamamla’’ hareketini başlattılar. Program önümüzdeki aylarda FEVE’den aldığı destekle ‘değer zinciri’ ilkesiyle şekillenecek. Platformun resmi olarak Haziran 2020’de lanse edilmesi planlanıyor.

    Avrupa’da %76 seviyesinde olan geri dönüşüme yönelik cam ambalaj toplama oranı Türkiye’de %9-10 aralığındadır. GCA, yüksek cam toplama oranının ülkemizde de yakalanması amacıyla Sıfır Atık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planlanan Depozito gibi çalışmaları desteklediğini belirtiyor.

    GCA Genel Müdürü Abdullah Gayret; “GCA olarak Türkiye’de camın sürdürülebilirlik avantajlarının; %100 ve sınırsız şekilde kendine dönüştürülebilme özelliklerinin topluma iletilmesi konusunda öncülük ediyoruz. Ülkemizde henüz %10 seviyesinde olan cam geri dönüşüm oranını artıracak Sıfır Atık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı diğer çalışmaları destekliyoruz. Yapılacak çalışmalarla Avrupa ile aramızda olan bu farkın kapanacağına yürekten inanıyoruz.”

    FEVE Başkanı Michel Giannuzzi;‘’Hedefimiz, müşterilerimize ve tüketicilerimize sunduğumuz cam ambalaj çözümlerinin sürdürülebilirlik unsurunu artırmaktır. Hem endüstrimize hem de gezegenimize gerçek anlamda fayda sağlayacak bir girişim olan ‘’Cam Döngüsünü Tamamla’’ ile gurur duyuyoruz. ‘Cam Döngüsünü Tamamla’ bizim Dairesel Ekonomi Eylem Planı için harekete geçme çağrımızdır.’’

    Bu girişim, cam ambalaj toplama ve geri dönüşüm döngüsünün farklı paydaşlarını ortak bir Avrupa platforumunda buluşturarak cam ambalaj toplama açığının kapatılması ve geri dönüşümlü camın (cam kırığının) kalitesinin artırılmasını amaçlar. Böylece kaynaklar ‘’Şişeden Şişeye’’ geri dönüşüm döngüsü içerisinde verimliliğini koruyacaktır. Daha fazla miktarda kaliteli cam kırığına ulaşılabilmesi, kaynak açısından verimli bir üretim süreci ile premium düzeyde, güvenli ve tamamen geri dönüştürülmüş materyal elde edilmesini sağlar.

    Her şey cam ambalajın toplanmasıyla başlar. ‘’Cam Döngüsünü Tamamla’’ uygulaması cam ambalajın toplanma miktarını artıracak, belediyelerden cam işleme firmalarına, AB üye devletlerinde faaliyet gösteren Genişletilmiş Üretici Sorumluluk programları da dahil olmak üzere endüstri müşterilerine kadar çok sayıda Avrupalı ve ulusal iş ortaklarını kapsayacaktır. Konuyla ilgili olarak Mr. Giannuzzi; “Başarılı olmak için, her AB üye devletinde yerel olarak çalışmalı, en iyi uygulamaları paylaşmalı ve Avrupa platformunda motivasyonu artırmalıyız. Cam ambalaj toplama için tek bir Avrupa modeline değil, tek bir amaca inanıyoruz”ifadelerini kullanıyor.

    FEVE Genel Sekreteri Adeline Farrelly: ‘’Üyeler arasında çok güçlü bir desteğe sahip olan, hem Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin hem de yeni Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Yeşil Anlaşması’nın hedeflerine tam olarak uyan bu iddialı program için temelleri atabildiğimiz için gurur duyuyoruz.’’

    Sonsuz şekilde geri dönüştürülebilen, tekrar kullanılabilen bir kalıcı materyal olan cam ambalajın ilaç, parfümeri, kozmetik sektöründe olduğu gibi gıda ve içecek sektörlerinde tercih edilmesi, ‘’Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim’’ ilkesiyle uyumlu olarak cam ambalaj geri dönüşümü, aynı zamanda İklim Eylem Hedefi’ne uygun olarak enerji tüketimini ve CO2 emisyonlarının önemli ölçüde azalmasını sağlıyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.