DOLAR 34,4849
EURO 36,2257
ALTIN 2959,728
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkulde sürdürülebilirliğin değere katkısı “Value for Sustainability” Zirvesi’nde ele alındı

    Gayrimenkulde sürdürülebilirliğin değere katkısı “Value for Sustainability” Zirvesi’nde ele alındı
    06.06.2024
    A+
    A-

    Bina ve inşaat süreçlerinin tüm dünyada toplam karbon emisyonunun %40’ından fazlasını oluşturduğu farkındalığıyla, “Value for Sustainability – Yarınlar Sürdürülebilirlikle Değerli” zirvesi, birbirinden değerli oturumlarla gerçekleşti.

    Gayrimenkul, taşıt, makine ve ekipman gibi tüm maddi duran varlıkların değerlemesini yapan, aynı zamanda gayrimenkul geliştirme ve yatırım danışmanlığı hizmetleri de sunan Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.’nin, gayrimenkul sektöründe sürdürülebilir uygulamaların değer bazında sağladığı önemli katkıya dikkat çektiği “Value for Sustainability – Yarınlar Sürdürülebilirlikle Değerli” zirvesi, birbirinden kıymetli konukların katıldığı on oturumla tamamlandı.

    Alkaş, GYODER, Ecobuild ve Altensis desteğiyle Mandarin Oriental Bosphorus’ta düzenlenen “Value for Sustainability – Yarınlar Sürdürülebilirlikle Değerli” başlıklı zirve, Digital Network Alkaş (DNA) aracılığıyla kapalı devre olarak canlı yayınlandı.

    DNA canlı yayınında 200’den fazla kişinin izlediği Value for Sustainability – Yarınlar Sürdürülebilirlikle Değerli zirvesinin karbon ayak izi ölçümü de alanda yapıldı. Yapılan ölçüm sonucunda zirvenin karbon ayak izi 1 ton 775 kilo olarak hesaplandı; karbon ofsetleme ile zirve karbon nötr hale getirilecek.

    Sürdürülebilirlik Son Yıllarda Şekil Değiştirdi

    Zirvenin ilk yarısı; “Sürdürülebilir Binalar ve Yeni Değer Kavramı”, “Gayrimenkul Sektörünün Sertifikalandırılmasında ESG Skoru”, “Karmaşa Yönetimi ve Liderlik Stratejisi”, “Sürdürülebilir Yatırım Stratejileri, Kurumsal Projeler ve Hedefler” ve “Sürdürülebilirliğin Gayrimenkul Değerine Etkisi” başlıklı oturumlarla tamamlandı.

    Komedyen Kaan Sekban’ın eğlenceli gösterisiyle başlayan zirvenin ikinci yarısı, “Sürdürülebilirliğin Finansmanı” başlıklı oturum ile devam etti. LEED sertifikasının önemine vurgu yapan İstanbul Finans Merkezi Mali İşler Direktörü Tarık Özer; “İFM olarak çevresel yaklaşımımız, 1,1 milyon ton karbon salımını engelliyor.” dedi. Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız, bir ürünün geri dönüşebilmesi için tasarımdan itibaren geri dönüşümünün planlanması gerektiğine vurgu yaptı. Aynı oturumda ESG’nin GYO’lar için önemine vurgu yapan SPK Başuzmanı Yener Coşkun ise GYO’lar için yüksek net varlık iskontosunun ESG adaptasyonu için bir sorun olduğunu ve kurumsallık sorunu yaşayan GYO’ların özellikle sosyal ve yönetişim alanında hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

    Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş’ın moderatörlüğünde “Kurum Kültüründe Psikolojik Güvenlik” başlıklı oturumda konuşan Baltaş Grubu Kurucusu Prof. Dr. Acar Baltaş, hataların konuşulabileceği ortamın yaratılmasının önemine vurgu yaptı ve “Her sorunun hızlı, kolay, ucuz ve yanlış bir çözümü vardır. Bu çözüm, daha büyük bir sorunun altyapısını oluşturuyor.” dedi.

    Dünya Gazetesi Sürdürülebilirlik Editörü Başak Nur Gökçam’ın yönetimini üstlendiği zirvenin “Çevre Dostu Yatırım Uygulamaları” başlıklı son oturumunda konuşan Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı; Sürdürülebilirlik son yıllarda şekil değiştirdi. İklim kriziyle beraber ekonomik, sosyal, çevresel sürdürülebilirlik olarak ayrı ayrı baktığımız noktadan çevresel sürdürülebilirlik hepsini kapsar duruma geldi. Sürdürülebilirlik konusunda önce çevresel sürdürülebilirlik kaynaklı riskleri çözmemiz gerekiyor.”  şeklinde konuştu. Panelde konuşan Türk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak, Greenwashing’i vurgulayarak “Çevre dostu malzemelere yönelik ilginin arttığı gözlemlenebilir. Herkes kendi malzemesinin çevre dostu olduğunu söyler. Önemli olan bunun bir yaşam döngüsü analizi içinde bağımsız kuruluşlar tarafından belgelendirilmesi.” ifadelerine yer verdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.