DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkulde mevcut durum yeni projelerin “out”, 2. el gayrimenkullerin “in” olduğunu gösteriyor

    Gayrimenkulde mevcut durum yeni projelerin “out”, 2. el gayrimenkullerin “in” olduğunu gösteriyor
    29.09.2020
    A+
    A-

    2019 yılını rekorlarla kapatan gayrimenkul sektörü 2020 yılına hızlı başlamıştı. Ancak Covid-19 salgını etkilerinin Türkiye’de görülmesi ile birlikte özellikle Nisan ve Mayıs aylarında konut satış adetleri düştü. Sektöre ilaç gibi gelen konut kredileri faiz oranı kampanyası ile sektör hızla toparlanırken, Temmuz ayında tarihi bir konut satış adedi rekoru kırıldı. Bu talebin Haziran – Temmuz aylarında patlama yapmasından dolayı Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 26 düşüş sergilese de geçen sene aynı aya göre yüzde 54 artış göstererek, 170 bin 408 adet satış gerçekleşti.

     

    Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 24 bin 534 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,6 artış gösterdi. Gayrimenkul krizlere, pandemiye, ekonomik çalkantılara rağmen tüketicilerin güvenilir limanı olmaya devam ediyor.

    TÜİK rakamlarına göre, bu dönemde ilk defa satılan konutlar %11,2 artarak 317 bin 832 oldu. İkinci el konut satışları %63,3 artarak 706 bin 702 olarak gerçekleşti. Bu yılın en ilgi çekici verilerinden biri de ikinci el gayrimenkul tercihlerinin sıfır projeleri geride bırakması.

    Yeni rakamları ve gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri değerlendiren, ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, “Gayrimenkul alıcıları ağırlıkla 400 – 800 bin TL arasında alım yapabiliyor ancak yeni projelerde artan inşaat maliyetlerinin etkisi ile bu bütçe aralığında seçenek bulmak kısıtlı. Öte yandan geçtiğimiz 3 yılda gayrimenkul sektörünün geçtiği zorlu süreç nedeni ile yeni projelerin hız kesmesi, yeni proje üretilememesi de sıfır gayrimenkullerin 2. el satışlara göre geride kalmasını sağlamıştır. Pandeminin etkisi ile gayrimenkul değişikliğine yönlenen alıcıların inşaat aşaması değil de hemen teslim gayrimenkulleri tercih etmesi 2.el gayrimenkul talebini arttıran en önemli etkilerdendir” dedi.

    Yabancılar piyasaya yeni dönüyor

    Pandemi nedeniyle birçok ülke ile uçuşların gerçekleştirilememesinin yabancı gayrimenkul yatırımcısını piyasadan çektiğini belirten ve Ocak-Ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,7 azalarak 20 bin 896 olduğunu açıkladı.

    İdikut şöyle devam etti:

    Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 8 arttı

    “Yeni yeni başlayan kısıtlı uçuşlar ile gelmeyi başarabilen yabancılar sayesinde Ağustos hareketli geçti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %8,0 artarak 3 bin 893 oldu.  Ağustos ayında İran vatandaşları Türkiye’den 640 konut satın aldı. İran’ı sırasıyla 592 konut ile Irak, 366 konut ile Rusya Federasyonu, 156 konut ile Afganistan ve 154 konut ile Azerbaycan izledi.

    Fiyatlar artış eğiliminde

    Endeksa.com’un güncel verilerine göre, Ağustos ayında Türkiye genelinde konut fiyatları %2 artış gösterdi ve son 1 yıllık değer artışı %22 seviyesinde gerçekleşti. Yani yıllık enflasyonun neredeyse 2 katı kadar bir artış söz konusu. En çok konut satışı olan 3 büyük ilde ise, İstanbul’da yüzde 15, Ankara’da yüzde 17, İzmir’de ise yüzde 18 değer artışı yaşandı. Son bir yılda İstanbul’da Beykoz, Ankara’da Çubuk, İzmir’de ise Menderes en fazla değer kazanan ilçeler oldu.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.