DOLAR 34,5567
EURO 36,0251
ALTIN 2999,058
BIST 9435,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkul İşlemleri İnternette

    Gayrimenkul İşlemleri İnternette
    23.03.2020
    A+
    A-

    Günde 12 milyonu aşkın hizmetin yapılabildiği E-Devlet sistemi, gayrimenkul sektöründe de yoğun olarak kullanılıyor. Sistem üzerinden tapu bilgileri sorgulanabiliyor, gayrimenkul üzerindeki ipotek sorgulanabiliyor, tapu kayıt belgeleri alınabiliyor, tapu ve kadastro harç ve döner sermaye bedelleri ödenebiliyor ve web tapu sistemi üzerinden tapu işlemleri başlatılabiliyor.

    Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Gayrimenkul sektöründe de e-devlet kullanımımız gittikçe artıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün 11 işleminin yanı sıra birçok işlem de e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Örneğin bazı belediye işlemleri ile emlak vergisi bildirim suretleri alınabiliyor, hatta tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor. Doğalgaz, su, elektrik gibi aboneliklere ilişkin işlemler e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yani gerek yeni abonelik başvurusu gerekse abonelik iptalleri yapılabiliyor. İkamet ettiğiniz ve UAVT numarası belli olan binalara ait enerji kimlik belgesi sorgulanabiliyor” dedi.

    Birçok Kurumun İşlemi Yapılabiliyor

    Hazır beyan sisteminin yanı sıra interaktif vergi dairesi üzerinden de birçok işlemin yapılabildiğini belirten Özelmacıklı “Örneğin veraset ve intikal beyannamesi başvurusu ve takipleri yapılabiliyor. İşyerlerine ilişkin damga vergileri sorgulanabiliyor. TOKİ işlemleri çerçevesinde bazı başvuru ve ödeme işlemleri yapılabiliyor. Mobil yada elektronik imza mevcut ise adres değişiklik bildirimi bile yapılabiliyor. Gene Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden yerleşim yeri sorgulama, doğrulama ve ikametgah işlemleri yapılabiliyor” dedi.

    Emlak İşletmeleri de İnternet Üzerinden Hizmet Veriyor

    Birçok Altın Emlak işletmesinin de bu dönemde randevulu ve nöbetçi danışman modelleri ile hizmetler sunduğunu belirten Özelmacıklı “Boş evleri gösterme işlemlerimizde randevulu çalışmalarımız devam ediyor. Lakin hala taşınmaz malikleri tarafından kullanılan yada mevcutta kiracılı olan taşınmazları video çekim veya sanal turlar ile gezdirebiliyoruz. Ev ziyaretleri yerine de iş sahipleri ile telefon iletişimini tercih ediyoruz” dedi.

    Telefon Bilginizi Beyan Edin!

    E-Devlet sistemi üzerinden tapu telefon bilgilerinin beyan edilebileceğini de belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Vatandaşların sistem üzerinden beyan edecekleri telefon bilgisi, Tapu Kadastro Bilgi Sisteminde, T.C. Kimlik Numarası kayıtlı olan tapu kayıtları ile eşleştiriliyor. Beyan edilen telefon numarasına taşınmazlarınızla ilgili her türlü bilgi SMS yoluyla bildirileceğinden telefon numarasının doğru olması ve numara değişikliği durumunda yine bu sayfayı kullanarak numaranın güncellenmesi çok önemli. Yani örneğin tapu dairesinde adınıza bir işlem başlatıldığında haberdar olmak istiyorsanız mutlaka numaranızı bu bölüme kaydedin. Ayrıca T.C. kimlik numaranız ile girdiğiniz sistem üzerinde yer almayan gayrimenkuller için E-Devlet sayfanızda bulunan “Beyanda Bulunun” bölümünden ilgili Tapu Müdürlüğü’ne beyanda bulunabilirsiniz” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.