Gamze Cizreli Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmayla gururlandırdı
BigChefs Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Cizreli, dün Birleşmiş Milletler’de sürdürülebilir yaşam ve Türk kadının gücünü konu alan konuşmasıyla büyük beğeni topladı.
12 yıl önce, bir kadın girişimci olarak BigChefs’in ilk adımlarını atan Gamze Cizreli, Birleşmiş Milletler’in evrensel eylem çağrısı olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi’ndeki ‘İş Forumu’na konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında sürdürülebilir yaşam için dünyadaki ve Türkiye’deki durumdan bahseden Cizreli, Türk kadının daha güçlenmesi için yapılan ve yapılması gereken çalışmalara da değindi. Tüm dünyanın gündeminde olan zirvede, dünya liderlerinin yanı sıra sürdürülebilirlik çalışmalarıyla dikkat çeken isimler de konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmasına tüm dünyanın karşı karşıya olduğu küresel ısınma, yoksulluk, açlık gibi temel sorunlara değinerek başlayan Cizreli, gıda atığı, dünyadaki açlığın boyutu ve kadın iş gücü hakkında verdiği rakamlarla da dikkat çekti. Cizreli, dünyada her gece 815 milyon kişinin aç uyuduğunu buna rağmen gelişmekte olan ülkelerde gıda kaybının yüzde 40’ının hasat ve depolama sırasında olduğunun altını çizdi. ‘Toprağın Kadınlarından Sofralara’ projesiyle yerel tarımı ve kadının sosyal hayattaki gücünü desteklemeye yönelik girişimlerinden de bahseden Cizreli, proje kapsamında ürün aldıkları kadınların hayatlarına nasıl dokunduklarına da değindi.
Konuşmasını kapatırken ‘gelecek neslin sesine kulak vermek zorundayız’ diyen Gamze Cizreli, geçtiğimiz günlerde BM kürsüsünden dünya liderlerine seslenen Greta Thunberg’e karşı kendini sorumlu hissettiği belirtti.
Tüm dünyanın gündeminde olan ve konuşmaları büyük bir ilgiyle takip edilen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi’nde konuşma yapan Gamze Cizreli’nin sözleri, dünya genelindeki kanallarla eş zamanlı olarak YouTube’dan ve Birleşmiş Milletler’in web sitesinden de canlı olarak yayınlandı.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında:
Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (The Sustainable Development Goals) daha iyi bir dünya için çalışmalar yapmayı amaçlıyor. 2015 yılında başlayan ve insanlığın daha iyi seviyelerde yaşamasını amaçlayan program, bu kapsamda 17 farklı küresel hedef belirledi. 2030 yılına kadar ulaşılması gereken bu hedeflerde yoksulluğa, açlığa son verme, sağlıklı yaşama ulaşma, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlama, barış, adalet, daha güçlü kurumlara ulaşma gibi sürdürülebilir dünya için birbiriyle ilişkili maddeler bulunuyor.