DOLAR 34,4347
EURO 36,2908
ALTIN 2837,26
BIST 9389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Galata Wind, Proparco’dan 25 milyon dolar yeşil kredi aldı

    Galata Wind, Proparco’dan 25 milyon dolar yeşil kredi aldı

    Yenilenebilir enerjiye yatırım yapan Galata Wind, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nın özel sektöre bağlı bir iştiraki olan Proparco ile 25 milyon dolarlık yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Çoğunlukla altyapı yatırımlarına kredi veren bir banka olan Proparco, bu sözleşme ile son 10 yılda ilk kez Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete kredi temin etmiş oldu. Taşpınar Hibrit GES özelinde sürdürülebilirlik şartları bulunan kredi, tümü yaklaşık 30 Milyon dolarlık yatırım bütçeli olan ve birinci fazı büyük ölçüde tamamlanan projenin tamamı için kullanılacak.

    Galata Wind ve Proparco arasındaki sözleşme, Galata Wind CEO’su Burak Kuyan ve Proparco CEO’su Françoise Lombard tarafından 25 Mart Pazartesi günü imzalandı. Kredinin finansal danışman ve koordinatör rolünü Doğan Yatırım Bankası üstlendi. Holding iştirakleri arasında sinerji oluşturan proje, farklı sektörlerdeki iştiraklerin birlikte çalışarak büyük işlere imza atabileceğini gösteriyor.

    Alınan yeşil kredinin sürdürülebilirlik şartlarının şirketin bu alandaki çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağını belirten Galata Wind CEO’su Burak Kuyan şunları söyledi; “Galata Wind olarak Proparco’nun Türkiye’de verdiği ilk yeşil krediyi temin etmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. 25 milyon dolarlık kredinin ilk 15 milyon dolarlık kısmını kısa süre içinde, geriye kalan 10 milyon dolarlık kısmını ise Taşpınar Hibrit GES projesinin 2. fazı bitince kullanacağız. 2030 yılı sonuna kadar hem yurtiçi hem de yurtdışında gerçekleştireceğimiz yaklaşık 700 milyon dolarlık rüzgâr, güneş ve depolamalı elektrik projeleri ile portföyümüzü 1.000 MW’a çıkarma hedefimize sağlam adımlar ile ilerliyoruz.”

    Proparco CEO’su Françoise Lombard ise taraflar arasındaki sözleşmeye ilişkin olarak “Türkiye’de yenilenebilir enerjinin gelişimine kendini adamış olan Galata Wind ve Doğan Grubu’nu desteklemekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye, Avrasya bölgesinde yenilikçi yenilenebilir enerji yatırımlarında ön sıralarda yer almaktadır. Güneş enerjisi santralinin inşası ve kurulumu, Türkiye’nin doğalgaza olan bağımlılığını sınırlandırmaya ve ülkenin enerji dönüşümünü ilerletmeye yardımcı olacaktır.” dedi.

    Doğan Yatırım Bankası CEO’su Hulusi Horozoğlu ise, “Galata Wind’in Proparco’dan temin ettiği yatırım kredisinde finansal danışman ve koordinatör rolünü üstlenmekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında yenilenebilir enerji yatırımlarının kritik bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu kredi, Galata Wind’in yenilenebilir enerji yatırımlarını finanse ederek, Türkiye’nin düşük karbonlu bir ekonomiye geçişine ve iklim değişikliğiyle mücadelesine büyük katkılar sunacaktır.

    Doğan Yatırım Bankası olarak, biz de bu işlemle birlikte sürdürülebilir enerjiye olan desteğimizi ve Türkiye’nin yeşil ekonomiye geçişine katkı sağlama konusundaki kararlılığımızı bir kez daha göstermiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

    Galata Wind, bünyesinde hem RES hem de GES barındıran “Taşpınar Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi Projesi”nde yaklaşık 42,5 MW’lık Hibrit GES’in 17 MW’lık birinci fazı kapsamında geriye kalan yaklaşık 7 MW’lık kısmı çok kısa sürede devreye almayı planlıyor. Yeşil krediye konu olan projenin 25 MW’lık ikinci fazının ise 2024 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.