DOLAR 34,5878
EURO 36,2518
ALTIN 2994,13
BIST 9370,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Fuarlar hızla dijitalleşerek hibrid bir modele evrilecek

    Fuarlar hızla dijitalleşerek hibrid bir modele evrilecek
    12.05.2020
    A+
    A-

    Tüm dünya düzenini ve iş yaşamına yaklaşım biçimlerini değiştiren Covid-19’un en çok etkilediği sektörlerden biri de “fuarcılık” oldu. Yaşanılan sürecin fuarlarda bundan sonra nicelikten ziyade niteliği ön plana çıkaracağını söyleyen GL Events Exhibitions Türkiye Genel Müdürü Gülperi Erkanlı, fuarların hızla dijitalleşerek hibrid bir modele evrileceği görüşünde.

    Gastronomi sektöründe Sirha İstanbul, e-gaming sektöründe GIST Gaming İstanbul ve moda sektöründe Premier Vision İstanbul fuarlarını bünyesinde barındıran uluslararası fuar ve organizasyon şirketi GL Events Exhibitions  Türkiye Genel Müdürü Gülperi Erkanlı; koronavirüs sürecinin fuarcılık sektörü açısından bakıldığında 2 farklı perspektifi olduğunu belirterek,  “İlki fuarcılık işinin gereği olarak çok çeşitli sektörlerle iş yapmak ve buna bağlı olarak o sektörlerin de değişen dinamiklerinin doğrudan fuarcılığı etkileyecek olması, diğeri ise değişen dinamiklere rağmen gerek iş yapmak gerekse sosyalleşmek için yüz yüze bağlantıların azalsa da yine de önemli bir rol oynamaya devam edeceği.” dedi.

    Nicelikten ziyade nitelik ön planda olacak

    Bundan sonra yapılacak fuarlar çok daha etkin, çok daha çarpıcı ve aynı zamanda daha küçük etkinlikler olmak zorunda kalacak. Nicelikten ziyade nitelik ön planda olacak, aynı konuda çok sayıda ve neredeyse benzer dönemlere denk gelen fuarların yerini, güçlü ve güvenilir iş ortamları sağlayan daha kompakt yapılar alacak kanaatindeyim. Zira farklı sektörlerde ayakta kalmayı başarabilmiş firmalar pazarlama bütçelerini daha dikkatli kullanmak isterken maliyetlerini de kontrol altına almak isteyecekler. Bu bağlamda fuarlara katılımda çok uzun yıllardır alışılagelmiş gösterişli ve çoğu zaman tek kullanımlık standların yerini, çok kullanımlı, daha sade ve ekonomik modellerin alacağını öngörüyoruz. Tabi bu yaklaşımın aynı zamanda daha çevreci olduğunu da göz ardı etmemek gerek.

    Fuarlar hibrid bir modele evrilmek durumunda

    Fuarlar da dijitalleşme konseptine hızlı bir uyum sağlayarak, hibrid bir modele evrilmek durumunda kalacak. Teknolojinin özellikle pandemi döneminde gerek iş hayatının gerekse sosyal ve eğitim hayatının devamlılığını sağlamadaki etkisi, yeni dönemde fuarcılığı da dönüştürecek. Çeşitli nedenlerle seyahat etmek istemeyenleri katılımcılarla gerçek zamanlı buluşturma yöntemleri, ürün sunumları, tanıtımlar, seminer ve yarışmalar gibi pek çok farklı içerik mutlaka dijital erişimlere de adapte edilmek durumunda.”

    Fuarların dolu bir takvime sıkıştırılması doğru değil

    Yakın gelecekte uluslararası etkinliklerden ziyade iç pazara yönelik lokal etkinliklerin daha ön planda olacağını önemle vurgulayan Erkanlı, Mart ortasından itibaren önce 1 Mayıs, ardından da 1 Temmuz sonrasına ertelenen yurtiçi fuarların, yılın ikinci yarısındaki hali hazırda zaten dolu olan bir takvime sıkıştırılmasının çok verimli olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 2021’e daha güçlü olarak devam edilebilmesi, gerek katılımcılar gerekse ziyaretçiler için kuşkusuz daha anlamlı olacak. Biz bu açıdan şanslıyız, zira ara dönemde yurtiçinde bu şekilde erteleme ya da iptal gerektiren bir fuarımız yoktu ancak yurtdışındaki fuarlarımızı biz de ağırlıklı olarak 2021’e kaydırmayı tercih ettik.

    Fuarcılık sektörü ortak hijyen tedbirleri uygulamalı

    Yine yakın zamanın önemli değişikliklerinden biri de fuarlarda alınacak hijyen tedbirleri ve yüz yüze mesafe kısıtları. Bu konuda her firmanın kendi farklı tedbirleri yerine genel bir tedbir politikasının uygulanması hem katılımcı ve ziyaretçiler için daha güven verici olacak, hem de sektörün birlik ve beraberliğinde bir standart sağlamak adına etkili olacaktır.

    Pandemi sonrası Sirha İstanbul’un bu yılki teması da değişti

    Covid-19 süreciyle birlikte; restoran, otel ve yiyecek- içecek profesyonellerine yönelik uluslararası düzeyde bir fuar olan Sirha İstanbul’un teması da değişiyor.

    Sirha İstanbul Proje Müdürü Gökhan Köksal, “Sirha İstanbul’da 2017 yılından beri değişen trendlere göre her sene farklı bir tema seçilerek bunun etrafında konuşmalar, demo, sunum ve tadımların gerçekleştiği bir etkinlik ve tema alanı oluşturulmaktadır.

    2020’nin teması da geçtiğimiz Aralık ayında belirlenmişti. Ancak yaşanan gelişmeler sonucunda, seçilen tema konusunda değişiklik yapılması öngörülerek, bugünlerde sektörün birincil konusu olan Covid-19 sonrası otel restoran ve yiyecek içecek sektörüne yönelik uygulamalardaki değişiklikler, sertifikasyon, temizlik ve hijyen kuralları ve uygulamalarının konuşulduğu ve gerek otel, gerek yeme içme sektöründeki yöneticilerin deneyimlerinin paylaşıldığı bir tema üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

    Fiziken fuara katılım sağlayamayacak katılımcılara dijital fuarımızla ulaşacağız

    Gökhan Köksal ayrıca “fiziksel olarak fuarın gerçekleşmesiyle eş zamanlı dijital fuar kurarak b2b görüşme imkanının oluşturulmasını sağlayan ayrı bir organizasyon üzerinde çalışıyoruz” dedi. Bu şekilde fuara gelemeyecek olan ziyaretçilere ve fiziksel olarak stand ile yer alamayacak olan katılımcılara ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.