DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Feyzullah Yetgin: Herkesi şehircilik sorunlarıyla ilgili düşünmeye davet ediyoruz

    Feyzullah Yetgin: Herkesi şehircilik sorunlarıyla ilgili düşünmeye davet ediyoruz
    07.11.2017
    A+
    A-

    Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü GYODER’in Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, ‘8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, toplumu ve sektörü, şehircilik sorunlarıyla ilgili daha çok düşünmeye davet eden Dünya Şehircilik Günü’nde, doğru şehirleşme bilincini oluşturmak adına kentsel dönüşümün önemini kamuoyuna anlatmalıyız” dedi.

    GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, her yıl 8 Kasım’da kutlanan Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,
    “İnsanlığa bir duyuru, sorumluları uyarma ve toplumun planlamaya etkin bir biçimde katılımı için Arjantin’den yükselen çağrı, tüm dünyada ‘Dünya Şehircilik Günü’ olarak kutlanıyor. Dünya Şehircilik Günü’nde, toplumun daha fazla bilinçlenmesi için herkesi şehircilik sorunlarıyla ilgili düşünmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

    Kentsel dönüşüm çok önemli bir fırsat

    “Kontrolsüz şehirleşme ile bugünlere gelindiğini belirten Doç. Dr. Feyzullah YETGİN şunları söyledi. “Kentsel dönüşüm süreci şehirlerimizi geliştirmek, değiştirmek ve dönüştürmek adına bir fırsattır. Bu fırsatı en ideal şekilde değerlendirmek için yapılaşma tercihlerinde tarihi ve çevresel dokunun gözetilerek konunun bir bütün olarak ele alınması, dönüşüm süreçlerinin şehirlerimizin altyapı, yeşil ve sosyal alan gibi talep ve ihtiyaçlarına göre planlanması ve tüm sürecin yapısal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bugün hepimizin, sadece bina bazlı değil, ada bazlı kentsel dönüşümün önemini kamuoyuna anlatmamız gerekiyor. Bugün bu hususta atılacak her doğru adım gelecek nesilleri bilinçlendirmek ve daha sağlıklı şartlarda yaşayabilmelerini sağlayabilmek için miras niteliği taşımaktadır”.

    Geleceğin şehirlerinde sürdürülebilir yapılar öne çıkacak

    Akıllı şehirler ve doğru şehirleşmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Feyzullah Yetgin,Akıllı şehir seviyesine ulaşabilme yolunda yerel yönetimlerin vizyon ve kararlılıkları çok önemli. Yakın gelecekte akıllı şehirler kapsamında, enerji ve  su tasarruflu, hatta sıfır enerjili ve sürdürülebilir yapılar daha fazla öne çıkacak. Geleceğin şehirlerinde, akıllı ve esnek altyapılar için yenilikçi teknolojileri kullanma, dijital dönüşüm ile ortaya çıkan yeni iş modellerinden faydalanma, akıllı şehirler için gerekli şehir planlamalarının yapılması, kentsel altyapılar için yeni finansal araçların ortaya konması daha fazla gündeme gelecek” diye konuştu.

    Doğru şehirleşmenin kalkınmadaki önemini kavramalıyız

    Ülkenin gelişiminin şehirlerden başladığını ifade eden, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Sektörümüz açısından ‘Gelişen Kentler’ kavramı büyük önem taşıyor. Biz de İstanbul, Ankara gibi metropoller dışında, gelişmekte olan şehirlerimizin de ülkemizin gelişimi ve değişimi açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda bu kentlerimizin yatırım anlamında büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda Anadolu’daki kentlerimize dikkat çekmek, bu şehirlerimizin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak; onların sesini ulusal ve uluslararası alanlarda duyurmak ve büyüme potansiyeli barındıran bu kentlerimize yatırım yapılmasına ön ayak olmak amacıyla belediyeninde desteğini alarak Gelişen Kentler Zirvelerini düzenliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

    Dünya Şehircilik Günü nasıl ortaya çıktı?

     Her yıl 8 Kasım’da kutlanan Dünya Şehircilik Günü fikri ilk kez, 1949 yılında, Arjantin’de Buenos-Aires Üniversitesi Profesörü Carlos Maria della Paolera’nın girişimiyle ortaya çıktı. 1950’li yıllar öncesinden gelen sorunlar ile sonraki dönemde ortaya çıkan şehirleşme ve şehircilik sorunları karşısında bir araya gelen ilgili kurumlar, üniversiteler, enstitüler, meslek odaları, serbest meslek gruplarıyla adeta bir şehircilik seferberliği oluşturuldu. Dünya Şehircilik Günü ile kentlerde yaşayan herkesin ve her kesimin yaşam ortamlarındaki sorunlarla ilgilenmelerinin, tartışmalarının evrensel planda eşit zamanlı olması ve böylece, ülkelerde bu özelleşmiş günde, ‘şehirciliğin’ düşünülmesi, önemsenmesi hedeflendi. Bugün 30’dan fazla ülkede resmen kutlanan günde; TMMOB öncülüğünde, kentleşme, şehir planlama gibi konuların konuşulduğu panel ve konferanslar düzenleniyor.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.