DOLAR 34,5596
EURO 36,0143
ALTIN 2998,864
BIST 9432,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    FED’den piyasalara: Aşırı tepki vermeyin

    FED’den piyasalara: Aşırı tepki vermeyin
    15.06.2017
    A+
    A-

    Amerika Merkez Bankası beklentiler dahilinde 25 baz puan faiz yükseltti. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan faiz artışı sonrası ilk tepki olarak Dolar değer kaybetse de FED başkanı Yellen’in şahin tonda açıklamaları ve yıl boyunca en az 1 faiz artışı olabileceğine yönelik beklentiler Doları güçlendirdiğini ifade etti.

    ABD Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında 25 baz puan faiz artırdı ve böylelikle beklentiler doğrultusunda bir hamle yaparak yılın ikinci faiz artışını yapmış oldu. FED bu faiz hamlesi sonrası faiz aralığını yüzde 1-1,25 aralığına çekti. Bir önceki FED toplantı karar metine oranla ekonomik aktivitelere dair daha iyimser açıklamalar gelmiş olsa dahi beklenen yani fiyatlanan faiz hamlesinin gerçekleşmesi, enflasyon tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi ve bilanço küçültme hamlesinin nasıl olacağına dair soru işaretlerinin büyük oranda netliğe kavuşması gibi sebeplerden dolayı karar sonrası dolar ilk etapta değer kaybetti. Ancak soru cevap bölümünde FED Başkanı Janet Yellen’in enflasyondaki düşüşün aslında bir kerelik fiyat indirimlerinden kaynaklandığını ve enflasyon üzerinde çok fazla baskı görmediğine dair açıklamaları sonrası dolardaki değer kayıpları bir miktar dengelenmiş oldu. Düşük gelen son ABD TÜFE verisi nedeniyle güvercin mesajların geleceğini fiyatlayan piyasaların tam tersine, Yellen kararlı bir şekilde acele etmeye gerek yok mesajı verdi.

    Kararda öne çıkan notlara göz atmak gerekirse Banka komitesi 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu bu yıldan başlayarak daraltacağını net bir tarih açıklamadan bildirdi. Bilanço küçültmesinin nasıl olacağına dair yol haritası da büyük ölçüde netleşmiş oldu. Bu operasyonun aslında bankanın sıkı para politikasının devamından ziyade normalleşme sürecinin bir parçası olduğunun yani öngörülebilir bir şekilde yapılacağının altını çizdi.

    Banka ayrıca yıl içerisinde 1 faiz artışı daha öngördüğünü açıkladı. Noktasal faiz tahminlerine incelediğimiz zaman ise 12 FED üyesi 3 veya daha faza faiz hamlesi öngörüyor. Fed’in merakla beklenen enflasyon tahminlerine göz atmak gerekirse de yine enflasyon tahinlerini aşağı yönlü revize etmiş oldular. Bu tahmine göre enflasyonun 12 aylık enflasyon oranın %2’nin altında kalacağını öngörülmüş. Son dönemde zayıf gelen ekonomik verilere yönelik ise bankadan ‘’aşırı tepki vermemek çok önemli’’ şeklinde açıklama geldi.

    Karar sonrası piyasa fiyatlamalarına bakmak gerekirse dolar ilk etapta değer kaybetmiş olsa dahi Başkan Yellen’in şahin tona yakın mesajlar vermesi dolarda bir toparlanmaya neden oldu. FED’den bu yıl en az 3 tane faiz hamlesinin gelecek olması ve bilançonun yakın vadede yaklaşık 3,5 trilyona düşürülebileceğine dair sinyaller dolar endeksini hafta içerisinde yeniden 97 seviyesinin üzerine taşıyabilir.

    Kur tarafında ise 3,50 psikolojik destek seviyesi önemini korumaya devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ve dolar endeksinde yeniden yönün yukarı olması durumunda 3,55 -3,5750 dirençleri kısa vadeli takip edilebilir. FED kararı sonrası, TCMB’nin yarınki kararında ise herhangi bir değişiklik muhtemelen olmayacaktır. TCMB’nin FED fiyatlamasının seyrinin nasıl olacağını izlemek istemesinden dolayı beklenen hamlesi ‘’bekle gör’’ olabilir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.