Evi renklendirme en az 1300 TL
Yaz tatilini fırsat bilip evinizi boyatmak istiyorsanız 100 metrekare bir ev için 1300 lira ile 2500 lira arasında bir bütçeyi şimdiden ayarlayın. Uzmanlar boya seçerken fiyatlara aldanıp merdiven altı ürünler alınmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Hem uzun süreli kulanım hem de sağlıklı bir ev ortamı için TSE onaylı ürünler seçmek en önemli kriter.
YAZ aylarının gelmesi ile evde yenilik zamanı başladı. Yaşam alanlarında değişiklik isteyenler için iç mekan boya işlemlerinin maliyetini ve püf noktalarını araştırdık. Polisan Kansai Boya Pazarlama ve Kanal Strateji Direktörü Dilek Çolakoğlu ve DYO Akademi Müdürü Pınar Şimşek’in verdiği bilgilere göre ortalama 100 metrekare bir evi boyamanın maliyeti 1300 lira ile 2500 lira arasında değişiyor. Ne kadar boyaya ihtiyaç olduğunu hesaplanması ve gereksiz yere malzeme harcaması yapılmaması önemli. Kabaca, boyanacak yerin taban alanı çarpı 3 hesabı ile ihtiyaç duyulan boya miktarı hesaplanabilir. 100 metrekare evde toplam boyanacak alan 300 metrekare civarı ölçülüyor ve boyaların etiket bilgilerinde yer alan çift katta 1 litre ile kaç metrekare alan kaplandığı bilgisi ile yaklaşık miktar hesaplanıyor.
BOYA 300-500 TL
100 metrekare bir ev üzerinden hesaplama yapan Dilek Çolakoğlu, “Kalite silinebilir ürünler tercih ederseniz 1 adet 15 litre boya ile işinizi rahatlıkla tamamlarsınız. Boya ve uygun aletlerin size maliyeti yaklaşık 300-500 TL aralığında olacak” dedi. Eğer bu işlerde becerikliyseniz ve ustalık hizmeti almayacaksanız evinizi düşük bütçelerle yenilemeniz mümkün. Çolakoğlu işçilik hizmeti alacaklar için de şunları söyledi:
“100 metrekare bir ev için yüzeylerin durumuna, eski boyalı yüzeylerdeki boya tipine, tamir ihtiyaçlarına göre değişkenlik göstermekle beraber bin lira ile 2 bin lira arasında değişir.” İşin maliyeti bilgisini verdikten sonra gelelim dikkat edilecek konulara. Her iki uzmanda ürün seçimi konusuna dikkat çekiyor. Özellikle iç mekanlarda kullanılacak boyalarda su bazlı ve silinebilir olması gerektiğini belirtiyor.
Boya sektörünün en önemli sorunlarından birinin merdiven altı üretim olduğunu belirten Pınar Şimşek, “Boya sonuçta kimyasal bir madde. Ucuz ve kontrolsüz üretim insan ve çevre sağlığı için büyük riskler doğurur. Merdiven altı ürünler, kısa süre sonra yeniden boya ihtiyacı doğurur. Hangi marka olursa olsun satın alırken malzemelerin TSE standartlarına uygunluğuna dikkat etmeli. Üretici firmanın ISO 9000 belgesini taşıyıp taşımadığını kontrol etmeli” diyor.
Çolakoğlu ise tüketicileri şöyle uyardı:
“Kovasını daha ucuz aldığınızı düşündüğünüz ürün aslında sarfiyatı yüksek olduğu için daha pahalı iş yapmanıza sebep olacaktır. İş tamamlandıktan sonra duvarlarınızda beklediğiniz canlılık ve performans da aynı şekilde size olumsuz olarak yansıyacaktır. Silinme özelliği olmayan, çatlaklara kapı açan, küf ve bakterinin üreyebileceği ortamlar konfor alanınızı olumsuz etkileyecektir.”
YÜZEY TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
BOYANIZI seçtiniz, birkaç farklı ustadan fiyat alıp bütçeyi de ayarladınız. Şimdi gelelim işlem öncesi yüzey hazırlığı ve boyama aşamasına. Duvarlarda boya işlemine geçmeden önce duvarlar kir, yağ ve eğer varsa küf, bakteriden arındırılması gerektiğini belirten Dilek Çolakoğlu, “Yüzeylerin temizlenmesi ve tamiratların yapılmasının akabinde yeni boyanın yüzeylere daha rahat yapışması için zımparalama ve astarlama işlemi yapılmalı. Bu uygulama öncesi daha güçlü, problemsiz ve astar ile yapışma gücü artırılmış duvarlar elde etmenizi sağlayacak. Duvarlar astarlandıktan sonra mutlaka bir gün beklenmeli ve alt hazırlıkların kuruması sağlanmalı. Boya ambalajlarında yazan kullanım koşullarına uyarak boya uygulaması 2 kat yapılmalı ve katlar arasında yine birer gün beklenmeli” dedi. Uzmanların önerileri dikkate alınıp doğru ürün ve doğru usta seçimi yaptıysanız size yeni yaşam alanınızda keyifli vakit geçirmek kalıyor.