DOLAR 34,525
EURO 36,177
ALTIN 2970,993
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Erişilebilir Konut Çalıştayı 21 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşti

    Erişilebilir Konut Çalıştayı 21 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşti
    22.06.2023
    A+
    A-

    Özyeğin Üniversitesi, Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi’nin önderliğinde düzenlenen Erişilebilir Konut Çalıştayı 21 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşti.

    Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi’nin Akademik Direktörü Prof. Dr. Işıl Erol’un “Küresel Konut Piyasaları” açılış sunumu ile başlayan çalıştayda, Türkiye ve İstanbul konut piyasasını etkileyen birçok konuya değinildi. Konut sektöründeki belirsizlikleri ele alan oturumlar esnasında Güneydoğu depreminin etkileri, Covid-19 pandemi dönemi, Ukrayna-Rusya politik riskleri, küresel ölçekte ekonomik resesyon ortamı ve göç konuları da ele alındı. Ayrıca yine konut sektöründe riskler ve belirsizlikler, yeni trendler, projeler, konut yatırımları ve konut finansmanı sorunları, erişilebilir konut projelerine yatırım, uluslararası kurumsal yatırımcıların rolü gibi konular da tartışıldı. Son oturumda ise Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, 24 Gayrimenkul Başkanı Aziz Yeniay, SİNPAŞ Başkanı Avni Çelik, Artaş Başkanı Süleyman Çetinsaya ile ‘Yatırımcı Bakış Açışıyla Türkiye ve İstanbul konut Piyasası’ isimli oturumu gerçekleştirdiler.

    Çalıştayda akademisyenler, kamu görevlileri, sivil toplum aktörleri ve emlak sektörü yatırımcıları ve profesyonelleri İstanbul, Türkiye odaklı olmak üzere dünyada gelişen konut krizine ilişkin deneyimlerini, araştırmalarını ve bakış açılarını kapsamlı bir şekilde işleyebilmek üzere bir aradaydı.

    Programın açılış sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Işıl Erol  ise çalıştay ile ilgili şu şekilde konuştu: “Bugünkü Erişilebilir Konut Çalıştayının amacı aslında akademisyenleri, araştırmacıları, sivil toplum kuruluşlarını, sektör profesyonellerini ve kamu ayağını yani İstanbul Büyükşehir Belediyesini bir araya getirmekti. Herkesin kendi açısından düşüncelerini, tecrübelerini ve özellikle akademisyen ayağında araştırmalarını dinlemekti. İlk oturum daha uluslararası bir ölçekten bir yaklaşımdı. Bugün küresel ölçekte bir krizden bahsediyoruz. Bu krizin sadece Türkiye ve İstanbul’a has olmadığını görüyoruz. O nedenle İngilitere, İsrail, ABD örneklerinde bu konut krizinin hangi aşamada olduğunu ve hangi çözümlerin düşünüldüğünü tartıştık. Daha sonraki oturumlarda İBB’nin konut sorununa yaklaşımını, araştırmalarını ve veri analizleri konuşuldu. Son oturumda da yatırımcıları, sektörel problemlerini ve onların çözüm önerilerini dinledik. Türkiye’deki, İstanbul’daki piyasa dinamiklerinin bize özel olduğunu, pandemi dönemini, deprem sürecini ve iç-dış göç konuları gibi faktörlerin de konut piyasasına yansımalarını değerlendirdik” .

    Çalıştay’da ayrıca Tel Aviv Üniversitesi Finans Bölümünden Prof. Dr. Danny Ben- Sharar ‘Erişilebilir Konut ve Eşitsizlik’ isimli ilk oturumda ABD ve Israil örneklerini anlattı. University College London (UCL) Gayrimenkul ve Finans Bölümünden çalıştaya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Stanimira Micheva da “Birleşik Krallık Perspektifinden Erişilebilir Konut Sektörünü” hakkında bildi verdi.

    Çalıştay esnasında gerçekleşen ‘Yatırımcı Bakış Açışıyla Türkiye ve İstanbul konut Piyasası’ isimli oturumun operatörlüğünü üstlenen Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ise “Bugün AAPGM ile gerçekleştirdiğimiz gerek uluslararası arenadan akademisyenlerin katılımı, gerek iş dünyamızın önder isimleriyle, gerekse de STK’ların ve İBB’nin de katılımı önemli bir etkinliğe imza atmamızı sağladı. Bu tür çalışmaların mesleki eğitim çalışmalarının da gelişmesi ve ilgili kulaklara, beyinlere ulaşmak bakımından çok önemli bilgiler içerdiğini düşünüyorum. Bu tür bilimsel çalışmaların sektör insanlarıyla iş birliği yaparak devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

    Özyeğin Üniversitesi Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi Yönetici Direktörü Tuğba Güraslan ise “Erişilebilir Konut Çalıştayını düzenlememizin en büyük sebebi özellikle son zamanlarda yaşadığımız Güneydoğu depreminin etkileri, pandemi dönemi, Ukrayna-Rusya savaşının sonucunda ülkemizin aldığı göçler, küresel ölçekte ekonomik resesyon ve kriz ortamında belirsizlik konularının yarattığı etkileri tartışmaktı. AAPGM gerek bu tip çalıştaylar ile gerek sektöre özel sertifika programlarıyla akademik dünya ve iş dünyası arasında bir köprü olmayı amaçlıyor. Bugün konut sektöründeki her paydaşı bir araya getirerek mevcut durumu değerlendirmelerini istedik. Uluslararası katılımcılar ile de birlikte sektöre ışık tutmayı hedefledik.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.