DOLAR 37,9125
EURO 40,9988
ALTIN 3793,355
BIST 9659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Enflasyonun üzerinde artan konut fiyatları, 2025’te reel getiri sağladı

    Enflasyonun üzerinde artan konut fiyatları, 2025’te reel getiri sağladı
    19.03.2025
    A+
    A-

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat 2025 Konut Fiyat Endeksi’ni yayınladı; konut fiyatları aylık bazda yüzde 2,8, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 31,3 arttı. Yıllık bazda konut fiyatlarındaki değişimin enflasyonun altında kaldığını, reel olarak yüzde 5,6 eridiğine söyleyen Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Latif Aksoy, “Konut fiyatlarında dipten dönüş sürüyor. Yıllık bazda da reel getirilerin görülmesine az bir zaman kaldı.” dedi.

    TCMB’nin şubat ayı Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatlarındaki değer hareketi, yıllık bazda yüzde 31,3’lük artışa rağmen enflasyonun altındaki seyrini sürdürdü. Bu eğilimin, üst üste on üçüncü ayında olduğunu hatırlatan Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Latif Aksoy, “Endeks yıllık baz etkisinden bağımsız olarak değerlendirildiğinde, aylık fiyat artışları son iki aydır enflasyonun üzerinde gerçekleşiyor. 2025’in ilk iki ayındaki veriler ise konutta az da olsa reel getirinin başladığını gösteriyor. Dipten dönüşün sürdüğü, yıllık bazda da reel getirilerin görülmesine az bir zaman kaldığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta yayınlanan, bu durumu açıklar nitelikteki TÜİK Konut Satış İstatistikleri verilerine göre şubatta 112 bin 818 adet konut el değiştirmişti; bundan daha yüksek konut satışının olduğu son 5 yıl içerisinde tek şubat ayı, konut kampanyalarının yapıldığı, yüzde 0,79 oranıyla kredi faizlerinin verildiği 2020 yılı olmuştu.” dedi.

    Ankara’da Konuta Yüksek Talep Sürüyor

    Endekse göre yıllık artış oranının yüzde 37,2 olduğu Ankara’da konutlara gösterilen yüksek talebin devam ettiğine dikkat çeken Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Ankara’yı, yıllık artış oranlarında yüzde 32,7 ile İzmir ve yüzde 28,4 ile İstanbul takip ediyor. 2024 yılı boyunca yüksek seyreden endeks değerleriyle Ankara, iki ille farkını açmayı sürdürdü. İstanbul’da ise konut fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yaklaşık yüzde 3’lük reel kayıp yaşadı. Aylık değişimler incelendiğinde, son iki ayda İzmir’de bir sıçrama gerçekleştiği, konut yatırımlarının enflasyon karşısında değerini koruduğu görülüyor. Şubatta konut fiyat endeksi İstanbul’da yüzde 2,6, Ankara’da yüzde 3,3 ve İzmir’de yüzde 3,8 değişim kaydetti.”

    En Yüksek Değişim Doğu Anadolu’da

    “Ülke genelinde en yüksek değişimi gösteren iller sıralamasında ise Doğu Anadolu illerimiz ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Bu durum; diğer illerde yüksek artışların olduğu dönemde bölgede artışın sınırlı kalmış olması ve yaşanan deprem felaketi sonrası bölgeye talebin artmasıyla açıklanabilir. Öte yandan son üç aydır ortalamanın üzerinde değişim kaydeden Doğu Ege illerimizden Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’ta önceki yılın aynı ayına göre yıllık değişim oranı yüzde 39,1 oldu. Bu bölgedeki konut fiyatlarının Batı Ege ve çevre illerine göre nispeten alım gücüne daha uygun olması, özellikle bu bölgede il dışından da yatırım amaçlı konut alımlarına neden oluyor.”

    Marmara’daki Konut Fiyat Değişimi Ortalamanın Altında

    Antalya çevresinde konut fiyat endeksinde reel düşüşün sürdüğünü aktaran Aksoy, “Akdeniz Bölgesi’nde konut fiyat endeksi yıllık yüzde 18,3 ile ülke ortalamasının altında değişti. Antalya’da özellikle yabancıların yoğun talebinin de etkisi ile son iki yılda yaşanan anormal artışların ardından normale dönme eğilimi devam ediyor. Diğer taraftan bu ayki endeks verileri incelendiğinde Bursa ve Edirne çevresinde yıllık yaklaşık yüzde 27 ile ülke ortalamasının altında değişim söz konusu. İstanbul verileriyle birlikte incelendiğinde Marmara Bölgesi’ndeki değişimin, ülke ortalamasının altında kaldığı ve reel erimenin fazla olduğu dikkat çekiyor.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.