Endüstri 5.0 ile başka bir insanlık ortaya çıkıyor
‘Kariyer Günleri 2019’ kapsamında Beykoz Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelen Infinitcrea Leadership and Coaching Kurucusu Berna Pınar Tunç, yapay zeka ile birlikte makinelerin insanların işlerini ellerinden almasının en çok korkulan konulardan biri haline geldiğini söyledi. Endüstri 5.0’da bu durumun çözüleceğini belirten Tunç, “İnsanların yetenekleri ve makinelerin yapabildikleri bir araya getirilerek başka bir insanlık ortaya çıkarılacak. Meslekler değişecek ve insani beceriler ön planda olacak. Bu yüzden yaratıcılığınızı asla kaybetmeyin” dedi.
Teknoloji çağının geleceğini şekillendirecek en önemli konu yapay zeka. Beykoz Üniversitesi öğrencileri ile ‘Kariyer Günleri 2019’ kapsamında bir araya gelen Infinitcrea Leadership and Coaching Kurucusu Berna Pınar Tunç, ‘Hangimiz Daha Yapay Zekayız?’ adlı söyleşisi ile her an yeni bir gelişmenin yaşandığı yapay zeka konusunda önemli bilgiler paylaştı.
Konfor arttı, hareket yavaşladı
Yapay zekanın tarihçesi hakkında ayrıntılı bilgi vererek konuşmasına başlayan Tunç, günümüzde herkesin yapay zekayı ellerindeki telefonlarda, evlerinde ya da arabalarında bir şekilde kullandığını söyledi. Her şeyin çok hızlı yaşandığı bu günlerde yapay zekanın bize konfor alanları yarattığını ve kendimizi iyi hissetmemizi sağladığını da anlatan Tunç, ancak bu gelişimin insanlığın daha az hareket etmesine neden olduğunu da sözlerine ekledi.
Aktarmaktan ötesi oluyor
“İnsanlar neden kendilerini, zekalarını kopyalamak istiyor?” diyen Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar evet hayatı kolaylaştırmak istiyorlar ama bu sefer de kendilerinden daha zeki makineler yaratmaktan korkuyorlar. Sanki muhteşem zekamızı aktarmak isterken bir yerlere kopyala yapıştırdan daha fazlasını yapıyor gibiyiz. Aktardığımız şey aktardığımızın ötesine geçiyor gibi. Sanki biz bir şeyleri kaybediyoruz. Öğrenmiyoruz, geliştirmiyoruz.” “Bu durumda şimdi hangimiz daha yapay zekayız?” diye soran Tunç, “Bir şeyler öğretmeye çalıştığımız zeka mı, yoksa hali hazırda mükemmelliğine çok güvendiğimiz, her sorunu çözebildiğini, bütün evreni ve dünyayı kurtaracağını düşündüğümüz kendi zekamız mı? Hangimiz daha çok etkileniyoruz, daha az öğreniyoruz ya da yanlış öğreniyoruz ve ne öğrendiğimizin bile farkına varmıyoruz?” diye konuştu.
Yetenekler birleşecek
En çok korkulan konulardan birinin makinelerin insanların işlerini ellerinden alıp almayacağı olduğunu belirten Tunç, Endüstri 4.0’ın aksine Endüstri 5.0’da bu durumun çözüleceğini söyledi. Endüstri 5.0’ın bu amaçla geliştiğini anlatarak, “İnsanların yetenekleri ve makinelerin yapabildikleri bir araya getirilerek başka bir insanlık ortaya çıkarılacak. İki yeteneğin bir araya gelmesinden bahsediliyor. Ve bu tam da şimdiki zamanda gerçekleşmeye başlıyor” dedi. Tunç, makinelerin duyguları olmadığını ancak insanların duygularına yardımcı olabilmeyi de sistematik olarak öğrenebileceklerini söyledi.
Meslekler değişiyor
Bu gelişmeler sonucunda 25 yıl sonra günümüzden çok daha farklı mesleklerin ortaya çıkacağını belirten Tunç, “İnsani becerilerin ağırlıklı olduğu meslekler öne çıkacak. Bu yüzden yaratıcılığınızı asla kaybetmeyin. Burada devreye bakış açınız girecek. Kendinize her zaman ‘Ne, nasıl, niye?’ diye sorun. Bunların cevaplarını arayın. Kendinizi anlamaya ve tanımaya çalışın” önerilerinde bulundu.