En büyük gayrimenkul fuarı MIPIM 2018 için geri sayım
13-16 Mart 2018 tarihlerinde gayrimenkul alanındaki tüm zincirleri Fransa, Cannes’da buluşturacak olan MIPIM 2018, yaklaşık 25.000 kişilik katılımla düzenlenecek. Geçen yıl Türkiye’den 250 kuruluş ve 600 kişinin katılımıyla gerçekleşen MIPIM’de bu yıl hem gayrimenkul yatırımcısı hem şehir hem de mimar katılımının çok daha yüksek düzeyde olması bekleniyor. Bu yıl ana teması, “Dünyanın Şehir Haritası Değişiyor” olarak belirlenen MIPIM’de Türkiye’nin çok daha güçlü temsil edileceğine vurgu yapan Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, “Kademeli olarak 2030 ve 2050 yıllarında dünyayı yöneten şehirlerin sayısı, yeni aktörlerin devreye girmesiyle daha da yükselecek. İşte, dünya uygarlığının yeniden belirleneceği bu haritaya bir değil, birçok şehirle girmemiz gerekiyor” dedi
Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM 2018, 13-16 Mart tarihleri arasında bir kez daha Türkiye gayrimenkul sektörünün gövde gösterisine sahne olacak. Fransa’nın Cannes şehrinde 29’uncu defa gerçekleştirilecek MIPIM’de dünyanın kendi alanında en büyük oyuncuları kadar yakın gelecekte yeniden şekillenecek dünya şehir haritasında önemli bir rol almaya kararlı oyuncuları, bir araya gelecek. İstatistikler, MIPIM 2018’e Türkiye’den olduğu gibi dünyadan da yoğun bir ilgi olduğunu gösteriyor. Bu ilginin somut göstergelerinden biri olarak katılımcı ülke sayısı 90’dan 100’e çıkarken, fuarın düzenlendiği alan ise 19.000 metrekareden 20.000 metrekareye yükselmiş durumda. Benzer bir artış ziyaretçi sayısı için de geçerli. Ziyaretçi sayısının 23.000’den 25.000’e ulaşması; en güçlü beklentiler arasında. Diğer yandan, MIPIM 2018’e yatırım alanında 5.000, geliştirici alanında 4.500, portföy yönetimi ve ikincil piyasalar alanında 5.400, hizmet alanında 3.600, mimarlık alanında 1.800 ve şehir ile yerel yönetimler alanında 500 kuruluşun katılması kesinleşen istatistikler arasında yer alıyor. Diğer yandan, bu yılki ana teması, “Dünyanın Şehir Haritası Değişiyor” olarak belirlenen MIPIM’in konferans programında bu yönde oturumlar düzenlenecek. Kendi alanlarında dünya otoritesi olarak kabul edilen isimlerin de yer aldığı 400’ün üzerindeki konuşmacı, 100 konferans ve oturumda hem dünyanın yeni trendlerini hem de fırsatları anlatacak.
ULUSLARARASI BİR GÜÇ OLMAYA KARARLI ŞEHİRLER VE GAYRİMENKULCÜLER, MIPIM 2018’E HAZIRLANIYOR
Ana temanın, “Dünyanın Şehir Haritası Değişiyor” olarak belirlendiği MIPIM 2018’de Türkiye’nin oldukça yüksek bir katılımla yer alması kesinleşmiş gibi görünüyor. Türkiye, MIPIM 2018’de dünyanın yeni ve büyüyen şehir haritasında global bir güç olarak yer almaya kararlı şehirlerin yanı sıra uluslararası işbirliklerine odaklanan gayrimenkul şirketleri ve mimarlarıyla temsil edilecek.
Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, MIPIM 2017’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımının yanı sıra gayrimenkul yatırımcıları, şehirler ve mimarların büyük katılımıyla son derece verimli bir fuar olarak geride kaldığına dikkat çekerek, bu yıl başarı çizgisinin daha yukarıya taşınacağını ifade etti. MIPIM 2017’de Türkiye’nin 600 kişi ve 250 kuruluşla temsil edildiğini anımsatan Yonca Aközer, Paris ve Londra çadırları arasında yer alan 685 metrekarelik İstanbul Çadırı’nın da özellikle uluslararası yatırımcılar tarafından yoğun olarak ziyaret edildiğini söyledi. Yonca Aközer’in anımsattığı konulardan biri de MIPIM 2017’de ayrıca şehir düzeyinde Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Hatay ve Kocaeli’nin yanı sıra 35 firma ve 47 projesiyle Beyoğlu’nun da temsil edilmesi oldu. Diğer yandan, 1.800 metrekarelik alanda yer alan Türkiye’nin gayrimenkul ve şehir temsilcileri için 3.345 uluslararası B2B gerçekleştirildiğine de dikkat çeken Yonca Aközer, ayrıca, uluslararası yatırımcıların katılımıyla düzenlenen toplantılarla beraber bir kez daha uluslararası işbirlikleri için en uygun zeminin yaratıldığını kaydetti.
Yonca Aközer, Türkiye içinde yapılan görüşmelerin MIPIM 2018’in çok daha büyük katılımla gerçekleştirileceğini ortaya çıkardığını vurguladı. MIPIM için belirlenen ana temanın 2030 ve 2050 yıllarında kademeli olarak dünyada söz sahibi olan şehirlerin sayısının artacağını ortaya koyduğuna dikkat çeken Yonca Aközer, şöyle konuştu: “Özetle, dünyayı yöneten şehirlerin sayısı, yeni aktörlerin devreye girmesiyle daha da yükselecek. İşte, dünya uygarlığının yeniden belirleneceği 2030 ve 2050 yıllarına biz de Türkiye olarak bir değil, birçok şehirle girmeliyiz. Ve MIPIM 2018’e hem şehirlerimiz hem de bu şehirleri, yöneticileriyle birlikte geleceği belirleyebilmek için yeni baştan yaratan gayrimenkulcülerimizin ilgisi, bu kararlılığın da somut göstergesidir. Bu yıl yoğun talep üzerine alanı, 19.000 metrekareden 20.000 metrekareye yükseltilen MIPIM’de gayrimenkul yatırımcılarımız, mimarlarımız, şehirlerimiz ve ilçelerimizle hem Türkiye’nin gayrimenkulde giderek daha çok güçlenen sesini duyuracağız hem de bir kez daha uluslararası işbirlikleri için tohumlar atacağız.”