DOLAR 33,9762
EURO 37,6709
ALTIN 2727,447
BIST 9771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Emlakjet, arsa yatırımında öne çıkan trendleri araştırdı

    Emlakjet, arsa yatırımında öne çıkan trendleri araştırdı
    17.07.2024
    A+
    A-

    Emlakjet, 2024 yılı Haziran ayı emlak verilerini bir raporla yayınladı. Kullanıcı davranışları ve aylık verilere dayalı olarak hazırlanan rapora göre, 2023 yılında başlayan arsa talebi, gayrimenkul alımında yaşanan zorluklar ve ekonomik koşullar nedeniyle hızla artmaya devam ediyor.

    Kullanıcıların Yüzde 57’si Arsa Yatırımı Düşünüyor

    Arsa yatırımında güncel eğilimleri, bölgesel tercihleri ve yatırım kararlarını etkileyen faktörlerin ele alındığı rapora göre; kullanıcıların yüzde 57’lik kısmı arsa yatırımı düşünüyor. Çalışmada; yüzde 37’lik kesim arsa yatırımı için Marmara Bölgesi’ni öncelikli olarak tercih ederken yüzde 26 ile Ege ikinciyi sırayı aldı. Yüzde 16 ile Akdeniz, yüzde 15 ile Karadeniz Bölgesi arsa yatırımı için tercih edilen bölgeler oldu. Arsa yatırımlarındaki bölge seçiminde deprem riskine karşı güvenli olması, sağlık, eğitim, ulaşım ve altyapı olanaklarının gelişmiş yerlerin öne geçtiği gözlendi.

    Arsa Yatırımında İmar Tercihi Öne Çıkıyor

    Emlakjet’in Haziran ayı arsa yatırımı anketine göre, kullanıcıların %40’ı için en önemli kriter arsanın imara açık olması. %20’lik bir kesim ise arsa alırken öncelikli olarak lokasyona dikkat ediyor.

    Emlakjet kullanıcılarının %45’i, hayalindeki bahçeli eve kavuşmak için arsa yatırımı yaparken, %20’lik bir kesim ise arsayı yatırım amaçlı satın alacağını belirtiyor.

    Kadınlar Arsa Yatırımına Sıcak Bakıyor…

    Emlakjet Haziran ayı gayrimenkul anketine göre kadınlar %61’lik bir oranla arsa yatırımına daha sıcak bakıyor. Erkekler ise %39’luk bir oranda kaldı.

    TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde Haziran ayında 79 bin 313 konut satıldı

    Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azalarak 79 bin 313 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 13 bin 25 ile İstanbul, 6 bin 866 ile Ankara ve 4 bin 361 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 34 ile Ardahan, 40 ile Hakkari, 44 ile Tunceli ve Bayburt oldu.

    Yabancılara Haziran ayında sadece 1.440 konut satışı gerçekleşti


    Yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %45,1 azalarak bin 440 oldu. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,8 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 593 ile Antalya, 478 ile İstanbul ve 116 ile Mersin oldu.

    Konut Sektöründeki Durgunluk Arsa Yatırımlarını Canlandırdı…

    Emlak sektöründeki durgunluğun, konut almak isteyenleri arsa yatırımına yönlendirdiğini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “2023 yılında ivme kazanan arsa yatırımı, güncelliğini korumaya devam ediyor. Anket sonuçlarımız, yatırımcıların bu alana ilgisinin arttığını ve arsa yatırımını barınma ihtiyacına bir alternatif olarak gördüklerini gösteriyor. Özellikle sonuçlarda görüldüğü üzere Marmara ve Ege bölgeleri arsa yatırımı için cazip bir seçenek sunuyor. Bu bölgeler, gelişmiş ekonomileri, turizm potansiyelleri, doğal güzellikleri, ulaşım imkanları ve modern altyapıları ile yatırımcılara yüksek getiri ve uzun vadeli değer artışı imkanı sunuyor” dedi.

    Emlakjet olarak, yatırımcılara bu konuda rehberlik etmeyi ve güvenilir bir platform sunmayı hedeflediklerini belirten İdikat, “Platformumuzda farklı lokasyon ve özelliklerdeki binlerce alternatife ek olarak alanında uzman danışmanlar ve yapay zeka destekli bölgesel analizlerle aradığınız arsayı kolayca bulmanıza ve bilinçli yatırımlar yapmanıza yardımcı oluyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.