ELDAY Projesiyle elektronik atıklar Migros’ta toplanıyor hem çevre hem ekonomi kazanıyor
ELDAY; e-atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek, sürdürülebilir sağlıklı çevre ve sağlıklı toplum oluşturmak amacıyla İstanbul Ataşehir Belediyesi, Migros ve Exitcom işbirliği ve desteği ile önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında pilot ilçe seçilen Ataşehir’de bulunan Migros mağazaları, “Dönüştür Doğa Kazansın Money’ler Katlansın!” kampanyası ile müşterilerinden elektrikli ve elektronik atıklarını toplayacak.Bu atıklar karşılığında Migros müşterilerin Money Card’larına ekstra Money puan yükleyecek. Proje 1 yıl boyunca devam edecek.
Kurduğu toplama sistemiyle tüm Türkiye’de bugüne kadar 15 bin tondan fazla atık elektrikli ve elektronik eşyayı (AEEE) geri dönüşüm ile ülke ekonomisine kazandıran ELDAY, İstanbul Ataşehir Belediyesi, Migros ve Exitcom işbirliği ile yeni bir projeye imza atıyor. Doğru şekilde toplanıp atılmadığında hava, su ve toprağı kirleten, çevre ve insan sağlığı için tehlikeler yaratan elektrikli ve elektronik atıkların (AEEE) geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen proje, ilk olarak Ataşehir’de başlıyor.Projeye “Dönüştür Doğa Kazansın Money’ler Katlansın!” kampanyasıyla destek veren Migros, sektöründe çevre dostu uygulamaları ve kampanyaları ile Türkiye’de ‘yeşil’ perakendeciliğin öncülüğünü üstleniyor. Proje kapsamında müşterilerinden küçük ev aletleri gibi elektrikli ve elektronik atıklarını çöpe değil Migros’a getirmelerini isteyecek olan Migros, bu atıklar karşılığında müşterilerinin Money Card’larına ekstra puan yükleyecek. Müşteriler bu puanları alışverişlerinde de kullanabilecekler. Taşıması zor, büyük atıklar için ise Ataşehir Belediyesi devreye girecek. Projenin 1 yıl boyunca sürmesi hedefleniyor.
ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç da projeyle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemizde her yıl 500 bin ton e-atık çıkıyor ve her yıl bu rakam yüzde 10 artıyor. Bu atıkların çoğunu da evlerimizde, işyerlerimizde kullandığımız çamaşır makinesi, fırın, kahve makinesi, elektrikli süpürge, faks, yazıcı gibi eşyalar oluşturuyor. Maalesef doğru ve sistemli bir şekilde toplanmadığında bu atıklar çöpe gidiyor. Bu proje ile elektrikli ve elektronik atıkların standartlara uygun bir şekilde geri dönüşümünü sağlayarak söz konusu atıkların içeriğinde bulunan civa, kurşun, fosfor, CFC gazı gibi zararlı maddeleri ayrıştırarak bertaraf edecek; demir, bakır, alüminyum, plastik gibi malzemeleri de dönüştürerek ekonomiye kazandıracağız.”
Migros Kalite Yönetimi Grup Müdürü Hülya Günay, “Migros, Borsa İstanbul’un ‘BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dört yıl üst üste girebilen ilk ve tek perakendeci. Bunun ana sebeplerinden biri operasyonlarımız sonucunda oluşabilecek çevresel etkilerimizi minumuma indirme çalışmalarımız.“Bizi Hayata GeriDöndür” projemizle, müşterilerimizin elindekiambalaj atıkları , bitkisel atık yağları, atık pil ve atık elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşüme kazandırılması için mağazalarımızda toplama noktaları oluşturduk. Tüketicilerin proje dahilindeki Migros mağazalarına getireceği küçük ev eşyaları ve Ataşehir Belediye’sinin belirlediği atık noktalarına getirilen büyük elektrikli ve elektronik eşyalar standartlara uygun bir şekilde geri dönüşüme kazandırılacak. Tüketiciler elektronik atıkları karşılığında atığın türüne göre 5,10, 15 TL değerinde Money puan kazanacak. Bu puanları Mağazalarımızdaki alışverişlerinde kullanabilecekler” dedi.
Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz ise iklim değişikliklerinin etkisinin çok fazla hissedildiği bu yüzyılda tüm atıkların kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşüme gönderilmesinin büyük önem arz etttiğini belirterek;“Ataşehir Belediyesi olarak kurulduğumuz günden beri elektronik atıkların doğru yöntemlerle toplanarak geri dönüşüme kazandırılması için çalışmalar yapmaktayız. Ülkemizde kişi başına 6,5 kg elektronik atık düşmesine ve her yıl bu oranın yüzde 10 artmasına rağmen, doğru yöntemlerle ve yeteri kadar elektronik atık toplanamamaktadır. İlk defa Ataşehir’de uygulanacak bu proje bir başlangıç olur. Umarım, proje tüm Türkiye’ye yayılır” dedi.
Yaratılan kirliliklerin geleceğe en az zararla aktarılması ve hammaddenin piyasada yeniden kullanılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş olan Exitcom’un Genel Müdürü Murat Ilgar, projeye ilişkin görüşlerini şu sözlerle açıkladı:
“Teknolojinin gelişmesiyle beraber değişen alışkanlıklar sonucu ortaya çıkan e-atıklar üzerine bilinçlendirme çalışmaları yapılarak elektronik atıkların çevreye verdiği zararlara dikkat çekilerek halk ve kurum/kuruluşlara farkındalık kazandırılmalı ve geri dönüşüme katkının artması sağlanmalıdır. ‘Dönüştür Doğa Kazansın, Money’ler Katlansın!’ projesi ile de elektronik atık konusunda farkındalığa dikkat çekilerek son kullanıcının atığına çevreci bir çözüm yaratılmış olacak. Geniş kitlelere yayılarak çevre bilinci konusunda fark yaratacak bu projenin geri dönüşüm ve lojistik kısmında proje ortağı olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Proje boyunca elektronik atıklar; Ataşehir Kamelya Çarşı MM, Uphill MM Migros, Water Garden AVM İstanbul MM, Ataşehir MMM Migros, Novada AVM Ataşehir MMM Migros ve Optimum MMM Migros’a verilebilecek.
ELDAY Hakkında
Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği ELDAY, 2014 yılından bu yana kaynakların en iyi şekilde kullanımını sağlamak adına hizmet veriyor. AEEE’yi (Atık elektrikli ve elektronik eşya) sadece mali ve yasal bir yük olarak değil, üreticilerin sürdürülebilirlik simgesi olarak görerek geri dönüştürülmesini sağlayan ELDAY, geri dönüşümün belirlenmiş kalite standartlarında, çevre ve insan sağlığı gözetilerek güvenilir bir şekilde yapılmasını amaçlıyor. ELDAY ayrıca yönetmelikler çerçevesinde atık toplayıp geri dönüşü için sistemin kurulması, faaliyetlerin kontrolü, tüketicinin bilgilendirilmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında irtibatın kurulmasını sağlar.