Düzenli bakım asansörde kalma riskini azaltıyor
Asansör arızaları genel itibariyle mekanik-elektronik ve elektrik kesilmesi gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Asansör arızalarını önlemede periyodik bakımların önemine dikkat çeken thyssenkrupp Asansör Türkiye CEO’su İsmail Polat, asansörde mahsur kalanlara öncelikle sakin olmaları, sonrasında alarm butonuna basarak interkom aracılığıyla bina yetkilisine haber vermeleri uyarısında bulunuyor
Asansör arızalarının sebepleri mekanik, elektrik-elektronik ve enerji kesilmesi, kısa devre kaynaklı arızalar olarak değişiklik gösterebiliyor. thyssenkrupp Asansör Türkiye CEO’su İsmail Polat, asansörlere yapılan periyodik bakımların arızaları önlemede birincil önemde olduğunu vurguluyor.
“Asansör aynasında kendi yansımanızı görmeden kabine binilmemeli”
Asansörün herhangi bir sebepten ötürü düşmesi durumunda bile asansörün normal seyir hızının yüzde 30’unu aştığı anda frenlemeye geçerek güvenle durduğunu belirten Polat, bazen elektronik arızalar nedeniyle, asansör kabininin başka katta olduğu halde çağrılan katta olduğuna dair yanlış sinyaller verebileceğini, bu yüzden yaşanabilecek kazaları önlemek için asansör aynasında kendi yansımanızı görmeden asansöre binilmemesi uyarısında bulunuyor.
Mahsur kalındığında öncelikle sakin olunmalı
Arıza nedeniyle asansörde mahsur kalınması durumunda; öncelikle sakin olunmalı, ardından bu butona basarak interkom aracılığıyla binadaki yetkili isme ulaşılmalı. Bir asansörde mutlaka alarm butonu vardır. Eğer bakımları yapılıyorsa buton çalışıyordur.
Güvenle otomatik tahliye
Bina yetkilisi, önceden kendisine verilmiş olan eğitim sonrası, kendisine teslim edilen asansör anahtarıyla asansörde mahsur kalan kişiyi güvenle tahliye edebilir. Tahliye, asansörün kendisini otomatik olarak en yakın kata getirdikten sonra kapının kendiliğinden açılmasıyla ya da asansör yarıda kaldığında bina yetkilisi tarafından kapının manuel olarak açılmasıyla da gerçekleşebilir.