Dünya E-Ticaret Forumu-WORLDEF ile Denizli E-İhracat’ta DA MARKALAŞIYOR
Denizli’nin ihracat merkezleri DENİB ve DSO ile Dünya E-Ticaret Forumu işbirliği ile düzenlenen “Denizli E-İhracat Konferansı” markalar ve girişimcilerden yoğun ilgi gördü. E-ihracat’ın ekonomi ve üretim için önemine vurgu yapılan konferansta, “İhracatımızı arttırmak için e-ihracat olmazsa olmazımız” ortak görüşü ile birlikler e-ihracat’ta Denizli’nin önünü açacak eğitim, destek ve hizmetleri sağlamak üzere WORLDEF desteği ile harekete geçtiler.
Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli Sanayi Odası ve World E-Commerce Forum-WORLDEF işbirliği ile Merkezefendi Kültür Merkezi’nde “Denizli E- İhracat Konferansı” gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmalarını DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, DSO Başkan Yardımcısı İ. Okan Konyalıoğlu ile Dünya E-İhracat Forumu-World E-Commerce Forum Kurucu Başkanı Ömer Nart yaptı.
Dünya E-İhracat Forumu-WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Denizli’nin e-ticaret potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Şehirlerimizin e-ticaret’teki potansiyellerini e-ihracat’a aktarmak istiyoruz. Bugün sadece Amerika ve İngiltere’nin toplam e-ticaret büyüklükleri biri 210 milyar dolar, diğeri 564 milyar dolar. Sadece Amerika ve İngiltere pazarlarına bile odaklanıldığında ciddi anlamda bir e-ihracat potansiyelinden bahsediyoruz. Denizli’nin imalatçıları sadece bu iki pazarı e-ihracat ile doyurmaya kalksalar ve sadece Amazon’a bile tedarik yapsalar, bu ihtiyaca Denizli’nin tüm imalat kapasitesini artırarak ancak cevap verilebilir” dedi.
E-ihracat ile globalde ürün ihtiyacına cevap vermek için lokalizasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Ömer Nart, “Bu lokalizasyonu da ödeme sistemlerinde, ürünlerin çevirisinde, yurtdışına şirket kurma konularında ve dijital pazarlamada lokalizasyonu yapmak gerekiyor. Eğer oyunu doğru kurarsak ortalama 80 dolarlık bir sepet ortalamasıyla günlük 500 paket çıkışla 2 yıl içerisinde senede 14.4 milyar dolarlık bir ciro yapmak mümkün. Biz bunun mümkün olduğunu göstermek üzere Denizli’ye geldik” diye konuştu.
DENİZLİ, PERAKENDE OLARAK E-İHRACATIN TEKNOLOJİSİNİ ÖĞRENİYOR
Denizli’nin Türkiye’nin ihracat noktasında dokuzuncu büyük şehri olduğunu kaydeden T-Soft E-Ticaret Çözümleri CEO’su Ömer Arıkan, “2018 yılında ihracatını artırmış bir ilimiz Denizli fakat 2019 yılı o kadar güzel geçmiyor ihracat açısından Denizli’de. İlk 6 ayda Denizli’nin ihracatı yüzde 6 oranında geriledi. Biz bugün Denizli’de, 15 Ekim tarihinde Worldef ve paydaşlarımız ile birlikte E-İhracat konferansı gerçekleştiriyoruz. İhracattaki bu geriye gidişi tersine çevirmek, ihracatı artırmak için buradayız. Bugün yüzlerce kişi, marka ya da girişimci olarak perakende şeklinde e-ihracat’ı nasıl yapabileceğini öğrenmiş oluyor” dedi.
10 TL’YE HAVLU YERİNE E-İHRACAT’TA HAVLU SATIŞI ÜLKEYE PAKETTE 100 DOLAR GETİRİR
Denizli’ye özel ev tekstili ürünlerinin, harika havlular ve bornozların yurtdışında büyük ilgi gördüğünü belirten Ömer Arıkan, “Ürünlerimizin her birindeki kalite, yurtdışındaki müşterinin bu ürünleri tercih etmesi için büyük bir farklılık oluşturuyor. Yol kenarlarında 10 TL’ye satılmaya çalışılan ürünlerin bir üst kalitede olanlarını, e-ihracat ile global pazaryerleri üzerinden ya da kendi internet sayfalarımız üzerinden perakende olarak 100 dolar gibi bir fiyata satmak mümkün. Böylelikle hem Denizli ihracatını yukarı çekmiş oluruz ve Denizli’de, hayatın çok ucuz olduğu bu şehrimizde yurtdışından getirdiğimiz dövizlerimiz ile çok refah bir şekilde yaşayabiliriz. Bugün ülkemizin dövize ihtiyacının olduğu günlerdeyiz. Bir vatansever ülkesi için bir şey yapmak istiyorsa Türkiye’den yurtdışına bir ürün dahi olması önemli” şeklinde konuştu.
İHRACATTAKİ BİRİKİMİMİZİ E-İHRACAT’A DA AKTARACAĞIZ
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu açılış konuşmasında, teknolojinin gelişiminin internetin yaygınlaşmasını da beraberinde getirdiğini belirterek akıllı telefonların kullanımının artmasının e-ticaret ve e-ihracat rakamlarına olumlu yansıdığını vurguladı. Sözlerine Dünya ve Türkiye verileriyle devam eden DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Ülkemizde ise e-ticaret 2018’de 60 milyar TL’ye ulaştı. Geçtiğimiz sene 358 milyon USD değerinde e-ihracat gerçekleştirdik. Ancak e-ihracatta yolun henüz başındayız. İhracat potansiyelimizin farkındayız ve ihracat konusundaki deneyimimizin önümüzdeki dönemlerde e-ihracat rakamlarımıza da önemli katkılar sunacağı kanaatindeyim” diye konuştu.
Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İ. Okan Konyalıoğlu, “Ben ülkemizin çıkışının e-ticarette, hatta e-ihracatta olduğuna inanıyorum. Bu yolda yürüyen arkadaşlarıma bol para, bol sabır, kaliteli insan kaynağı ve yüksek seviyede heyecan tavsiye ederim. Bu konferansın da hepimiz için faydalı olacağına inanıyorum” dedi.
Türkiye İş Bankası ve T-Soft’un ana sponsor, Google ve UPS’in gold sponsor olduğu konferansta;
e-ihracat yaparken kullanılacak ödeme sistemlerinden, e-ihracat için yazılım çözümlerine; e-ihracat yapanların yararlandığı devlet teşviklerinden, e-ihracatta dijital pazarlamaya kadar tüm konularda bilgiler ve analizler Dünya E-Ticaret Forumu-Denizli E-İhracat Konferansı’nda katılımcılara ücretsiz olarak sunuldu. Ayrıca Türkiye’den başarılı ihracatçılar ve e-ihracatçılar marka olarak sınır ötesi e-ihracat ve elektronik ticaret konusundaki hedeflerini ve başarı hikâyelerini katılımcılar ile paylaştılar.