DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Domestos’tan okul tuvaletleri için yeni bir proje: Hijyenik Tuvalet, Sağlıklı Gelecek

    Domestos’tan okul tuvaletleri için yeni bir proje: Hijyenik Tuvalet, Sağlıklı Gelecek
    09.05.2018
    A+
    A-

    Domestos okullardaki hijyen koşullarını ve bilincini iyileştirmek için “Hijyenik Tuvalet, Sağlıklı Gelecek” projesini hayata geçiriyor. Pilot aşaması Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 36 okulda gerçekleştirilen proje ile Domestos, ebeveynlere ve temizlik görevlilerine yönelik eğitim çalışmalarının yanı sıra okullara Domestos ve temizlik malzeme desteği sağlıyor.

    Projenin ilk bir aylık sonuçları tuvalet koşullarının iyileştirilmesiyle birlikte kullanım sıklığının yüzde 25 arttığını gösteriyor.

    Tüm dünyada 2020 yılına kadar 25 milyon insanın daha iyi koşullarda tuvaletlere erişimini sağlama hedefi doğrultusunda çalışan Domestos, okullardaki hijyen standartlarını iyileştirmek ve hijyen bilincini artırmak için şimdi de “Hijyenik Tuvalet, Sağlıklı Gelecek” projesini hayata geçiriyor. Pilot aşaması Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje ile Domestos, okullara Domestos’un da içinde olduğu Hijyen Paketleri ile temizlik malzeme desteği sağlıyor, tuvalet kapılarını yeniliyor ve onarıyor, eğlenceli bilgilendirme broşürleri ile tuvaletlerin kullanımını iyileştirmeye odaklanıyor. Çocukların mikroplardan arındırılmamış ve fiziki koşulları yetersiz tuvaletleri kullanmak istememesinden yola çıkan Domestos, aynı zamanda temizlikten sorumlu yardımcı hizmetler görevlileri ve ebeveynlere de proje kapsamında eğitimler vererek projeye destek vermeye çağırıyor. Projenin okulların en az yüzde 70’inde hijyen standartları ve tuvaletleri düzenli kullanım bilincinin sürdürülmesinin hedefiyle Sarıyer’de gerçekleştirilen pilot aşaması ile 36 okuldan 150 yardımcı hizmetler görevlisine eğitim verilirken 21.376 çocuk ve ebeveynlerine erişim sağlandı. Ayrıca okullarda yapılan iyileştirmeler sonucunda ilk bir aylık süreçte tuvaletlerin kullanım sıklığı yüzde 25 oranında bir artış görüldü. Marka eş zamanlı olarak çocuklara da tuvaletlerin doğru kullanımı ve kişisel hijyen için TEGV ile birlikte eğitimler vermeyi sürdürüyor.

    Prof. Dr. Hilal Mocan: “Temiz ve hijyenik tuvaletler çocukların hem beden sağlığını hem de gelişimlerini olumlu yönde etkiler”

    Domestos’un veli eğitimlerine katılan Prof. Dr. Hilal Mocan, çocukların en başta beden sağlığı için mikroplardan arındırılmış tuvaletlerin bir öncelik olduğunu dile getirdi: “Okul çocuklarımız için yeni bir hayata adım attıkları ama tamamen ebeveynin kontrolü dışında olan ve pek çok kullanım alanı barındıran yepyeni bir dünya. Okul tuvaletleri gibi yoğun ve kalabalık kullanılan ortamlar hijyen standartlarına uygun bir şekilde temizlenmediği ve mikroplardan arındırılmadığı takdirde çocuklarımızın sağlığı açısından önemli riskler teşkil eder; bakteriyel, viral, fungal enfeksiyonlar mikrobik hastalıklar, ishal, bulaşıcı sarılık, idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak paraziti gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu yıl gibi çok kar yağmayan dönemlerde zararlı mikroorganizmalar hızla artarak salgınlara yol açabilir. Bu sebeple de mikropların öldürülmesi büyük önem taşır”. Çocukların alıştığı, kendini rahat hissettiği ortamın dışındaki veya evindeki tuvalet kadar temiz olmayan bir tuvalete gitmek istemedikleri için tuvaletlerini tutabildiklerini de ekleyen Mocan, “Çocuklar tuvaletlerini tuttuklarında sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Oysa ki bu en az nefes almak ve beslenmek kadar temel fizyolojik bir ihtiyaçtır ve yalnızca bugünü değil, aynı zamanda çocukların geleceğini de etkileyecek kadar önemli bir meseledir. Çünkü işin bir de psikolojik boyutu var: Çocuklar evleri kadar rahat edemedikleri bir okul ortamına karşı tepkili olabilir, okula gitmek istemeyebilir. Tuvalete gidemedikleri için teneffüse çıkmazlar, arkadaşlarıyla sosyalleşemezler”. Hilal Mocan bu konuda ebeveynlere de sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

    Unilever Ev Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Duygu Ersoy: “Destek olmak sorumluluğumuz”

    Okullarda hijyeni sağlamak için devletin kesintisiz iyileştirme çalışmalarına özel sektörün katkıda bulunması gerektiğini vurgulayan Unilever Ev Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Duygu Ersoy, “Tüm dünyada çocukların önlenebilir hijyen problemleri sonucunda ortaya çıkan mikroplar nedeniyle sağlık riskleri ile karşı karşıya kalıyorlar, Domestos olarak biz de bu risklerin azaltılması için çalışıyoruz. Türkiye’de bu alandaki çalışmalarımıza şimdi ‘Hijyenik Tuvalet, Sağlıklı Gelecek’ projesini de ekliyoruz. Okullarda temizlikten sorumlu olan yardımcı hizmet görevlilerinin desteğiyle hijyen süreçlerini iyileştirmeyi ve okul yönetimlerine destek olmayı hedefliyoruz. Çünkü düşünülenin aksine tuvaletler aslında kirli değildir; tuvaletlerin kirli olmasının sebebi kullanım şekli ile ilgilidir. Projemizin ilk aşamasında kullanım sıklığının yüzde 25 artmış olması bu bakış açısının doğruluğunu ortaya koyuyor. Bu mutluluk verici sonuçlarla birlikte amacımız her yıl en az 100 okulda bu dönüşüme katkı sağlamak. Çocuklarımızın ikinci evleri olan okullarında da evlerine benzer mikropsuz bir tuvalet ortamı ve hijyen sunmak için hayata geçirdiğimiz bu projenin ilham vermesini ve bu alanda desteğin artmasını dileriz” dedi.

    Domestos Okul Programı Çalışmaları Hakkında

    Domestos’un Şubat-Mart 2016’da 12 ilde 25-55 yaş arası 600 anne arasında yaptığı “Okul Tuvaleti Temizliği Araştırması”, annelerin %68’inin tuvaletlerin hijyen ve temizliğinin okullarda iyileştirilmesi gereken alanların başında gördüğünü; %84’ünün tuvalet hijyenine bağlı sorunların çocukların başarısını etkilediğini düşündüğünü gösteriyor. Domestos, özellikle çocukların, tıpkı evlerinde olduğu gibi, okullarında da mikroplardan arındırılmış temiz ve kullanılabilir tuvaletlere erişebilmesinin hem fizyolojik hem de psikolojik sağlıkları için bir “hak” olduğunu; ayrıca çocukların yeni alışkanlıkları edinmesinin daha kolay olması sebebiyle hijyen bilincini çocuklar ile daha kolay yaygınlaştırabileceğini savunuyor. Bu sebeple de Domestos Okul Programı kapsamında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışmalar gerçekleştiriyor. 2011 yılından bu yana Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile birlikte hayata geçirilen “Eğlen, Öğren, Hijyen” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında çocuklara eğitim noktalarında ve online olarak hijyen eğitimi veriyor ve bu eğitimler kapsamında her yıl 60.000’den fazla çocuğa ulaşıyor.

    2016 yılından bu yana da “Okullara Domestos Bağışı”(ODB) projesi kapsamında okul yönetimlerinden ve velilerden gelen talepler doğrultusunda il milli eğitim müdürlükleriyle işbirliği yaparak okullara ürün bağışı yapıyor. Okullara Domestos Bağışı ile 3 yılda 600 ton ürünü devlet ilkokul ve ortaokullarına bağışlamayı hedefleyen Domestos, proje ile bugüne kadar 13 binden fazla okulu ziyaret ederek 4 milyona yakın çocuğun daha hijyenik tuvaletlere ulaşmasına katkı sağladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.