DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Doğru kentleşme kararı uygulanırsa köprü Çanakkale’nin nişanesi olabilir

    Doğru kentleşme kararı uygulanırsa köprü Çanakkale’nin nişanesi olabilir
    29.01.2018
    A+
    A-

    1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çanakkale kentini canlandırma çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, “Fakat köprü inşası ve işletimi sürecinde kentleşme kararlarının doğru olarak alınması ve uygulanması gerekli” dedi.

    Temeli 18 Mart 2017’de Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nü değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, köprünün inşaatı ve işletiminde alınacak kentleşmeyle ilgili kararların doğru alınıp uygulanması halinde, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bölgeye büyük yarar sağlayacağını söyledi.

    “BÖLGEYİ CAZİBE MERKEZİ YAPABİLİR”

    Projenin sadece kentsel değil, yöresel, ulusal ve uluslararası birçok etkisinin olacağını ifade eden Prof. Dr. Altan, “1915 Çanakkale Köprüsü, bir sistem bütününün de parçası. Ancak kente olan etkisine de özel olarak eğilmeli ve üzerine çalışılmalı. Zannediyorum bölgedeki arazi fiyatları şimdiden katlanmış durumdadır. Bunlar beklenen etkiler ancak daha önemlisi ve hayati olanı, bu sürecin iyi yönetilmesidir” derken “Proje kente çok şey katacak, en önemli simgelerinden birisi olacak. Belki kente daha çok göç çekimine neden olacak. Ulaştırma imkânlarını katlayarak arttıracak. Osmanlı döneminde çekim merkezi olan fakat bugün ülkemizde sınır şehri olmaları nedeni ile eski cazibesini kaybeden şehirler var malum. Edirne, Çanakkale, Kilis, Iğdır, Kars bunlardan bazıları. Tabii ki hepsinin farklılaşan dinamikleri de var. Son yıllarda kimi şehirlerdeki söz konusu durumu tersine çevirmeye yönelik girişimlerde bulunuldu. Çanakkale’de bu, meyve vermeye başladı. 1915 Çanakkale Köprüsü ile ise çok daha farklı bir düzeye çıkmış olacak. Ancak bunun diğer kentleşme argümanları ile doğru alınmış kararlarla desteklenmesi gerekliliği ortada” ifadelerini kullandı.

    “POLİTİK GÜÇLE DE İLGİLİ”

    Prof. Dr. Altan “Bu proje ile Marmara Bölgesi’nin Marmara denizini çevreleyen otoyol ve demiryolu ringi ile donatılması söz konusu. 1915 Çanakkale Köprüsü aynı zamanda da bunun en önemli köşe taşlarından birisidir. Konulara bütüncül baktığımızda manzara daha net olarak görülüyor” diye konuşurken “Ülkemizin büyük ekonomik güç gerektiren büyük projelerini ülkenin sınır hattı ve çevresinde gerçekleştiriyor olması aynı zamanda politik gücüyle de ilgili” diyerek sözlerini tamamladı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.