DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Dış piyasalarda rekabeti artırmak kaliteli yönetimden geçiyor

    Dış piyasalarda rekabeti artırmak kaliteli yönetimden geçiyor
    11.05.2023
    A+
    A-

    Şirketlerin, uluslararası standartlara ulaşması ve dış piyasada rekabet olanaklarını artırması için belli kıstaslar devreye giriyor. Birinci öncelik olarak da şirketlerin toplam kalite kültürünü benimsemeleri, tüm katmanlarına yaygınlaştırmaları ve sürdürülebilir hale getirebilmeleri geliyor. Kalitede mükemmelliğe erişmiş kurumlar; eksiksiz işleyen yönetim sistemleri, etkili stratejik hedefleri, liderlik politikaları gibi kıstaslarıyla öne çıkmakla kalmıyorlar, sınırları kalkan dünyada rekabeti zorlayan güçler arasındaki yerlerini alıyorlar. Bu noktada Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ülkemizde kalite bilincinin yerleştirilmesini ve kaliteli çalışmanın özendirilmesini hedefleyerek şirketlere dış piyasada rekabet etmenin yol haritasını sunuyor.

    Değişen piyasa koşulları ve her geçen gün artan yüksek rekabet ortamı, varlıklarını sürdürmek isteyen şirketlerde yeni arayışları da beraberinde getiriyor. Küresel rekabetin, teknolojik gelişmelerin, ekonomik ve sosyal ortamlardaki değişimlerin, iş süreçleri ve müşteri kitlelerindeki dönüşümlerin akıl almaz bir hızla ilerlediği bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu yeni dünyada yolu kaliteden geçen yerli şirketler, kendilerine global ekosistemin kapılarını aralıyor. Tam da bu noktada EFQM modeli başta olmak üzere kaliteye ve sürdürülebilir mükemmelliğe hizmet eden anlayışların dış piyasada rekabet olanaklarını artıracağını belirten Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, şirketleri rekabette öne çıkaracak kalite yol haritasını anlattı.

    Küresel ekosistemde öncül yaklaşımlar ile şirketleri geleceğe hazırlıyor

    Küreselleşme ile ortadan kalkan ticari sınırların şirketler için farklı zorlukları beraberinde getirdiğini söyleyen KalDer Başkanı Yılmaz Bayraktar; “Bugün işletmeler hem ulusal hem de uluslararası firmalarla rekabet içinde olduğundan işletmelerin başarılı olmaları için küresel rekabet stratejilerini etkin bir şekilde kullanabilmeleri gerekiyor. Üstelik öncül bir yaklaşım benimseyerek rekabeti besleyen gelişim ve değişim furyasının içinde yer almaları da şart. Bu noktada işletmelerin sıra dışı rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri, rekabet edecekleri olanakları artırabilmeleri ve hareket alanlarını geliştirmeleri için bir kalite standardının olması büyük önem taşıyor. Kalite denildiğinde sadece ürün-hizmet kapsamını anlamak yanlış olur, burada sözü edilen kalite, bir kültürü temsil ediyor ve bütünü içine alıyor. Günümüzde birçok yaklaşım kalitenin standartlarını belirlemede rehber görevi görüyor. Bunların başında gelen ve bir yönetim anlayışı ortaya koyan EFQM modeli, birçok kuruluş için iyileştirme ve yenileşim kültürü geliştirmek adına yol haritaları belirliyor. Güncel içeriği, aydınlatıcı verileri, en önemlisi de küresel eğilimlere getirdiği yeni bakış açıları ile küreselleşme dengelerini değiştirecek ipuçları sunuyor. Kuruluşlara her gün karşılaştıkları değişim, dönüşüm ve dinamikler karşısında yardımcı olmak için hayati bir çerçeve ve yöntem sunuyor” dedi.

    Şirketler hedeflerini uluslararası sürdürülebilirlik esaslarına göre haritalandırmalı

    Küresel rekabette belirleyici olan bir diğer unsurun sürdürülebilirlikten geçtiğini vurgulayan Yılmaz Bayraktar, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Sürdürülebilir olmak, şirketlerin kâğıt üzerinde koydukları bir hedef olmaktan çoktan çıktı, küresel sınırların içinde olabilmenin ön koşulu oldu. Bugün kurumlar, dünya ile uyumlu olmalarına olanak sağlayacak geliştirici bir sürdürülebilirlik istiyorsa uluslararası anlaşmaların kıstaslarına uyum sağlamak zorundadırlar. Çünkü EFQM başta olmak üzere belirlenen uluslararası kurallar, şirketlerin ekonomik, çevresel ve sosyal performans alanlarında küresel sürdürülebilirlik anlayışı ile uyumlu bir yönetim modeline sahip olmasını hedefliyor. Bu noktada şirketlerin politika ve stratejik hedeflerini BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’na göre haritalandırması hayati bir önem taşıyor. Bu haritalandırma, şirketlerin faaliyetlerini daha çevreci, ekolojik ve sürdürülebilir bir zeminde yürütmesinde çarpan etkisi yapıyor. KalDer olarak, kurumların tüm iş süreçlerinin sürdürülebilirlik model ve hedeflerine uygun olmasını sağlamak için rehberlik ediyor, şirketlerin uluslararası anlaşmalarla uyumlu hareket etmesine yardımcı oluyoruz. Amacımız, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı destekleyerek şirketlere küresel ekosistemde sürdürülebilir bir yol açmak.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.