Digi.logue Zirve, alanının öncü isimlerini bir araya getirdi
Digi.logue Zirve’de; insan bedeni, yapay zeka, dijital mimari, inovatif ürün geliştirme, teknoloji etiği gibi pek çok konu ele alındı.
Zorlu Holding ve Zorlu PSM’nin hayata geçirdiği, Türkiye’nin yaratıcı endüstriler ve teknolojiyi odağına alan ilk interaktif platformu Digi.logue, 2. kez “Digi.logue Zirve”nin ev sahipliğini üstlendi. Gelecek Anlatıcıları (Future Tellers) temasıyla, yüzünü geleceğe dönen, gelecek nesillere ilham vermeyi ve tekno-felsefi konular etrafında yerel bir kültür oluşturmayı amaçlayan etkinlik, farklı disiplinlerden alanının öncü isimlerini Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde bir araya getirdi. Teknolojinin insan ve insani değerler üzerindeki etkisinden, toplumsal etkilerine kadar her detayın tartışıldığı zirvede;birçok panel, söyleşi ve performans düzenlendi.
Yapay zeka, dijital mimari, inovatif ürün geliştirme, teknoloji etiği gibi birçok konunun ele alındığı bir günlük zirvenin açılış konuşmaları; Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Digi.logue Platformu Artistik Direktörü Lalin Akalan ve Bilgi Üniversitesi Next Academy Başkanı Levent Erden tarafından yapıldı.
Geleceği duymak isteyenlere ilham veren zirvenin birinci bölümünde ilk paneli, Stanford Üniversitesi Makina Mühendisliği Tasarımı Öğretim Üyesi ve The Crucible Kurucusu Michael Sturtz, “Yapma ve Öğrenmenin Geleceği: Tasarımcıların Etik Sorumluluğu – Teknolojinin Empati ile Dengelenmesi” başlığıyla gerçekleştirdi. Sturtz; katılımcıları, ABD’dekien büyük endüstriyel sanat okullarının kuruluşunda ve Stanford’un tasarım sürecinde yaratıcı bir yolculuğa çıkarttı. “Geleceğin Ödemesi: Adil bir finansal gelecek mümkün mü?” başlığı altında Levent Erden’in moderatörlüğünde; Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile Blockchain Evangelist ve Defterhane Kurucu Ortağı Cemil Şinasi Türün’ün katılımıyla düzenlenen panelde, dijital değerler için dünyanın öncü yazılım platformuna dair bilinmesi gerekenler tüm yönleriyle tartışıldı. Eğitmen, sanatçı ve İskele 47’nin Ortak Yaratıcısı Bager Akbay’ın “Otonom Varlıklar” panelinin ardından, “Geleceği Geliştirmek: Akademik ve Sektörel Ar-Ge projelerinin sahne arkası, keşfi ve gündelik hayatlarımıza etkileri” üzerine Levent Erden’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide ise, Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt, tazi.io kurucu ortağı, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Çataltepe, Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Robotik ve Mekatronik Laboratuvarı Direktörü Çağatay Başdoğan, Osteoid Sağlık Teknolojileri Kurucusu Deniz Karaşahin gibi farklı disiplinlerden konuşmacılar bir araya geldi.
Zirvenin 2. bölümü; Zorlu PSM’nin içerisinde yer alan Digi.logue Space’te 30 Ekim tarihine kadar devam edecek Gelecek Anlatıcıları (Future Tellers) sergisinde eseri de bulunan sosyolog ve içerik yöneticisi Elif Demirci a.k.a datafobik’in “Elon Mars’ın Maceraları: Yeni Hümanist Liderler” konusuyla devam etti. İlham veren konuşmasıyla Elif Demirci, Elon Mars’ın Maceraları kitabındaki kurgu üzerinden, yeni nesil, liderlik ve şirket kültürü gibi kavramlara değindi. TodaysArt Festivali Kurucu ve Direktörü Olof van Winden, “Sanat + Teknoloji / Karmaşıklık” konusunu ele alarak, teknolojinin insan hayatı ve kültürler üzerindeki etkisini irdeledi. Medya sanatçısı ve araştırmacı Refik Anadol’un moderatör ve konuşmacı olduğu “Sanatsal Sorgu Vasıtasıyla Gelecekler Oluşturma: Makine Zekası, Yapay Zeka ve Sanatta Karışık Realiteler” konusuyla katılımcıların ufkunu açan söyleşi; Google Arts & Culture Lab Başkanı Damien Henry, sanatçı, yönetmen, Marshmallow Laser Feast’in Yaratıcı Yönetmeni Ersinhan Ersin; sanatçı ve araştırmacı Memo Akten, mimar, sanatçı ve araştırmacı Pınar Yoldaş; mimar, yönetmen, Tomorrows Thoughts Today’in Kurucusu ve Sci Arc Fiction and Entertainment’ın Koordinatörü Liam Young’ın katılımıyla gerçekleşti. Zirve, sorgulayıcı Mimar Liam Young’ın bugün ve gelecek, gerçek ve hayal arasında konumlanan bir şehirden ilhamla kurguladığı “Hello City” isimli görsel-işitsel bir deneyim içeren canlı performansıyla devam ettikten sonra, Vinca Kruk ve Daniel van der Velden tarafından kurulan Metahaven’ın “Information Skies” isimli film gösterimiyle son buldu.