Depreme hazırlık ve temel afet bilinci
Türkiye’de iklim ve afet yönetimi uygulamalarının öncü isimlerinden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, olası Marmara depremine hazırlıksız yakalanmamak için Toplum Tabanlı Afet Yönetimi uygulanması gerektiğini belirterek, en kötü senaryo ile “beklenmeyeni beklemek, en kötüsünü yönetmek zorundayız” dedi.
TOKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Ev ve Şehir Seminerleri’nin 19’uncusu gerçekleştirildi. “Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci” konulu seminerde konuşan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşadığımız mekânların nasıl güvenli hale getirileceğini, deprem sırasındaki doğru davranış şekillerini ve sonrasındaki sürece hazırlanmanın önemli noktalarını anlattı.
“EN KÖTÜ SENARYO İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”
İstanbul’da kırılmayı bekleyen 177 kilometrelik bir fay olduğunu söyleyen Kadıoğlu, bu fayın aniden kırılmasının, en kötü senaryo olduğunu belirtti. Böyle bir durumda erken uyarı şansı olmayacağını vurgulayan Kadıoğlu, “Daha başarılı bir afet yönetiminin yürütülmesi için, toplumun da buna dahil edilmesi, vatandaşların afetle ilgili çalışmalarda etkin rol oynaması gerekiyor” dedi.
İLKYARDIM
Kadıoğlu, “Deprem olduğunda biz bizeyiz. Küçük bir kanamayı durdurabilecek, ufak yangınları söndürebilecek bilgiye sahip olmalıyız. Altın saatler olarak nitelendirilen deprem sonrasındaki ilk 72 saat için basit ilkyardım bilgileri çok önemli. İnsana yatırım yapmalı, eğitim konusunda daha titiz olmalıyız.” diye konuştu. Yönetilemeyecek bir İstanbul depremiyle karşı karşıya olduğumuza dikkat çeken Mikdat Kadıoğlu, her ilçenin İstanbul İl AFAD gibi çalışması ve kapasitesini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
BASİT TEDBİRLER BÜYÜK BELALARI SAVUŞTURUR
Marmara depreminin bir kişiyi öldürdüğünü, geri kalan kısmını ise kötü binaların, cahilliğin ve eşyaların öldürdüğünü anlatan Kadıoğlu, deprem sırasında bize zarar verecek eşyaları sabitleyerek, çök-kapan-tutun taktiğiyle kendimizi küçülterek ve belli aralıklarla tatbikat yaparak depremden daha az zarar görebileceğimizi söyledi. Deprem sonrası için Aile Afet Planı yapmanın önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Kadıoğlu, güvenli yaşam kültürünün gelişmesine paralel olarak, deprem bilincinin artacağını ifade etti.