Deprem haftasında Birikimevim’den kentsel dönüşümü destekleyen özel ürün
Bir deprem coğrafyası olan ülkemizde her yıl 1-7 Mart Deprem günlerinde bu doğal felakete dikkat çekiliyor. Deprem bilincini topluma kazandırma noktasında büyük önem taşıyan bu haftada, ülkemizin kalkınmasında kilit rol oynayan kurum ve sektörlerin teşvikleri de öne çıkıyor. Birikime dayalı faizsiz finansman sektörünün önemli oyuncusu Birikimevim, sektörde ilk defa ortaya koyduğu kentsel dönüşüm ürünü ile elini taşın altına koyuyor. Vatandaşların taleplerini, yaşam alanlarını kısıtlamadan hem yerinde hem de diledikleri alana dönüşüm için sektörde bir ilki gerçekleştirerek finansman modeli oluşturan Birikimevim, ortalama bir evin dönüşüm bedeli için ev sahibine ayda 2.000 TL- 3.000 TL- 4.000 TL seçenekleri ile kayıt olma fırsatı sunuyor.
Afet yönetiminin ilk adımı olan hazırlık evresi, afet olmadan önce bölgenin risk analizinin yapılmasının ardından olası sonuçlara yönelik ihtiyaçların belirlenmesi olarak tanımlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre; Türkiye genelinde 6,7 milyon riskli, 1,5 milyon acil dönüşmesi planlanan konut olduğu bildiriliyor. Ortalama bir evin dönüşüm bedeli için gereken bütçeler, her ekonomik sınıfa uyarlanamazken, bu noktada devlet teşviklerinin yanı sıra özel sektör çözümleri de büyük önem taşıyor. Birikimevim, Türkiye’ye ilk kez Hakediş Usulü sistemini uygulamaya alarak ve bu sayede müteahhitlere fonlama yaparak kentsel dönüşüm sürecine destek oluyor. Böylelikle riskli yapılarda ikamet eden vatandaşlar kentsel dönüşüme girecek olan evleri için toplu bir para ödemeden, bütçelerine uygun birikim modeliyle sağlam yapılara yerleşebiliyor.
Hakediş sistemiyle 60 aya kadar uzayan birikim modeli
Birikimevim’in Hakediş Usulü ile vatandaşlar sisteme ayda 2.000 TL- 3.000 TL- 4.000 TL ödeme yaparak birikim oluşturuyor. Sisteme dahil olanlar birikimleri neticesinde istediği müteahhitle anlaşma yapabiliyor ve sistemden müteahhite fonlama sağlanıyor. Ödeme süreci bir takvim dizisine oturtulurken ortalama 50-60 aya varan bir ödeme süreci gündeme geliyor. Evlerin yapım süreci ortalama 12-18 ay sürerken, vatandaşın sisteme girmesi ve evinde yaşıyor hale gelmesi 24-30 ay arası sürüyor. Ödeme şekli küçük taksitlerden oluştuğu için herkesin yararlanabileceği bir sistem meydana gelmiş oluyor.
“Ülkemiz ve milletimiz için önemli bir finansman modeli geliştirdik”
Telli Grup’un 31 yıldır birçok sektörde ülkemizin cari açık sorununun çözümüne destek veren dönüşüm projelerini hayata geçirdiğini ifade eden Birikimevim Yönetim Kurulu Başkanı Osman Telli, “Birikimevim olarak Türkiye’deki kentsel dönüşüm sürecine çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Öncelikle devletimizin çalışmalar yaptığını, müteahhitlerimizin riskli alanları kamu kurumları ve yarı kamu kurumları ile dönüştürdüğünü biliyoruz. Fakat hala dönüştürülemeyen birçok bina var. Belediyeler bu kentsel dönüşüm konusuna ilave imar ve kat karşılığı çözümünü getirdi. Ancak bu yol, ne yazık ki yeterli olmadı. Müteahhitler, bu imar planlamasında vatandaşın dairesini küçültmek durumunda kaldı. Bu farkındalıkla Birikimevim olarak kentsel dönüşüm sürecine inovatif bir bakış açısıyla yaklaştığımızın bir kez daha altını çizmek isterim. Vatandaşlarımızın taleplerini, yaşam alanlarını kısıtlamadan hem yerinde hem de diledikleri alanda dönüşüm için sektörde bir ilk yaparak ülkemiz ve milletimiz için önemli bir finansman modeli geliştirdik ” dedi.